Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Lampa błyskowa + przepalone twarze

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Lampa błyskowa + przepalone twarze

Witam

Mimo,że lampę mam już jakiś czas,nie miałem zbyt wiele okazji by zrobić większa ilość zdjęć na imprezach/spotkaniach/mały reportaż. Ostatnio jednak robiłem zdjęcią na urodzinach mojej znajomej.
    Zauważyłem , że po raz kolejny mam ten sam problem. Duży procent zdjęć ma przepały na twarzy ??:

Nie są prześwietlone w jakimś ogromnym stopniu, z prawie każdego zdjęcia jestem w stanie odzyskać "normalny" wygląd twarzy, staje się to jednak uciążliwe, gdy muszę korygować tak dużą ilość zdjęć

Sprzęt to 5DmkII, lampa Yongnuo 565 z dyfuzorem, światło odbijam od sufitu. Tryb manualny, pomiar punktowy. Lampa maksymalnie na 1/2 mocy, z reguły 1/8 lub 1/4, tryb manualny.

Jak staracie się "ustawić" histogram? Teoretycznie "prawa połowa" histogramu zawierą większą cześć danych zawartych w pliku.
    Przy zdjęciach z lampą osiągam jednak lepsze efekty, gdy histogram jest przesunięty bardziej w lewo.

Czytałem już trochę na forum,jednak nie znalazłem "złotego środka". HDRy czy łączenie kilku zdjęć z różną ekspozycją odpada.

Niebardzo mogę wstawić zdjęcia na forum, znajomi nie wyrażą na to zgody.

Pytam raczej o to,jak wy staracie się ustawiać aparat, by używając lampy nie mieć na zdjęciu przepałów na twarzy fotografowanych osób
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Uzależniony

Domyślnie Odp: Lampa błyskowa + przepalone twarze

Ja ustawiam na ISO400 lampa E-TTL(II) +1EV odbijana po ścianach, bez dyfuzorów.
    Żadnych problemów.

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Hmm teraz poczytałem więcej, i faktycznie zapomniałem ze w trybie manualnym lampy odległość od fotografowanego obiektu ma znaczenie.
    Spróbuję coś popstrykać z E-TTLem
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Poczytaj Bryan Peterson "Lampa błyskowa bez tajemnic", ja właśnie skończyłem czytać i dużo się dowiedziałem, mimo, że już kilka książek przeczytałem wcześniej.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Nie używaj tryba manualnego w lampie lecz E-TTL. Jak odbijasz dawaj korektę +2/3 lub +1EV dla lampy i nie powinno być przepaleń. Ja tak robiłem z 5DII i 580EXII, to samo robię z 5DIII i jest OK. Tryb oczywiście M, nastawy według upodobań, ale naświetlam tak, żeby na drabince mieć też +2/3 a nawet +1EV. Reszta to zabawa z RAWem .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Początki nałogu Awatar Pirx

Koledzy właściwie wszystko już tu powiedzieli.
    Jeśli nie korzystasz z automatyki błysku E-TTL i masz przepały, to oznacza tylko i wyłącznie, że masz ustawioną na lampie za dużą moc, albo za duży otwór przysłony w obiektywie, albo jesteś zbyt blisko fotografowanych ludzi.
    Korzystaj z trybu M w aparacie i E-TTL w lampie i wszystko będzie ok.
    Sposób pomiaru ekspozycji nie ma tu żadnego znaczenia, bo i tak nie będziesz ustawiał ekspozycji na światło zastane.
    Ustaw przysłonę tak, żeby uzyskać pożądaną głębię ostrości (f/4-f/5.6), czas naświetlania taki, aby uniknąć poruszenia (1/60-1/90 sek.), ISO na tyle wysokie, żeby wyłapać możliwie dużo światła zastanego przy uzyskaniu akceptowalnej jakości, a resztę zrobi lampa sterowana E-TTL-em.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu Awatar Maver

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    Pytam raczej o to,jak wy staracie się ustawiać aparat, by używając lampy nie mieć na zdjęciu przepałów na twarzy fotografowanych osób
    Aparat w tryb manulany, lampa w TTL.

Zaleznie od tego co masz wkadrze albo ustawiasz korekte ekspozycji na minus albo na plus. Pamietaj ze korekta ekspozycji ma wplyw tez na moc blysku lampy, wiec jesli na przyklad chcesz sobie troszke niedoswietlic tlo, a pierwszy plan (oswietlany przez lampe) miec w porzadku to ustaw -1EV na korekcie ekspozycji i +1EV na korekcie mocy lampy.
    Do tego musisz patrzec co masz na zdjeciu, jesli masz od cholery ciemnych rzeczy (np wszyscy w czarnych garniturach) ustaw ekspozycje na minus. Jesli duzo jasnych elementow na plus.
    Tyle, cala filozofia.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta

/.../ Pamietaj ze korekta ekspozycji ma wplyw tez na moc blysku lampy, wiec jesli na przyklad chcesz sobie troszke niedoswietlic tlo, a pierwszy plan (oswietlany przez lampe) miec w porzadku to ustaw -1EV na korekcie ekspozycji i +1EV na korekcie mocy lampy./.../
    Małe sprostowanie.
    Jest to prawda, ale w Nikonie - w systemie Canona korekty ekspozycji dla światła zastanego oraz światła błyskowego są od siebie niezależne.
    Ostatnio edytowane przez greg7878 ; 29-01-2013 o 15:30
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Maver Zobacz posta
    (...)to ustaw -1EV na korekcie ekspozycji (...)
    A korekta ekspozycji działa w trybie maunulnym, z tego co wiem to chyba nie przecież...

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Re: Lampa błyskowa + przepalone twarze

w trybie manualnym jak sama nazwa wwskazuje ekspozycje ustawiasz manualnie - i tak samo dokonujesz korekty - regulując parametry.

patrz na drabinkę ekspozyji czas i przesłone jak w p,a,s dajesz korektę - to samo robisz ręcznie w M

Sent from my MT11i using Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez mwitek ; 29-01-2013 o 16:17

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów