Witam.
Dziś w nieco odmienniej niż zwykle formie chciałem się podzielić refleksjami na temat jednego z dwóch nowych obiektywów Tamrona, mianowicie modelu 70-200 2.8 VC USD. Jako, że w aktualnej szacie graficznej forum nie mogę dodawać więcej, niż 15 linków do zdjęć ograniczę się do samej recenzji szkła i zdjęć przykładowych.
Budowa i wrażenia ogólne
Obiektywy Tamrona przeszły w ostatnim czasie małą rewolucję. Co prawda design tamronowski pozostał niezmieniony, jednak kilka ostatnich produktów sprawia wrażenie solidnych. Tak też jest i tym razem - cięzka, zwarta konstrukcja sprawia wrażenie pancernej. Nie ma żadnych luzów, nic nie lata, nie stuka, nie piszczy. W porównaniu do poprzedniego modyfikacji uległ pierścień ostrości (i dobrze) którego już nie używamy do włączania trybu manualnego ustawiania ostrości. Pojawił się za to przełącznik M/AF oraz drugi uruchamiający stabilizację. Obiektyw jest uszczelniony. Osłona przeciwsłoneczna trzyma się solidnie, z pewnością jest tutaj lepiej niż w niejednym Canonowskim szkiełku.
5dmk3, 200mm f/2.8
Są i wady. Zniknął futerał (?) który jest w wyposażeniu młodszego brata kosztującego o połowę mniej (choć do ceny wrócę na pewno). Przód obiektywu jest wykonany z tworzywa, co prawda solidnego, ale jednak. Nieraz zdarzyło mi się przywalić Lką 70-200 w ścianę i nigdy nie skończyło się to uszkodzeniem obiektywu. Tu miałbym wątpliwości. W zestawie dostajemy również mocowanie statywowe.
5dmk3, 143mm f/2.8
40d, 200mm f/2.8
Pierścienie chodzą płynnie i zaskakująco lekko. Autofocus - cichy i... piekielnie SZYBKI. Przejechanie całego zakresu od 1,3m do nieskończoności zajmuje mu mniej niż pół sekundy. Jedynym obiektywem, z jakim mogłem to porównać jest 200/2.8 L i tenże jest pod tym względem o ok. 50% wolniejszy. No brawo ! Stabilizacja obrazu to już nie ten sam układ co chociażby w 17-50 VC. Nic nie puka i nie lata, chodzi cicho i tak też się załącza. Wydajność stabilizacji - ostre zdjęcia na 200mm udało mi się uzyskać przy 1/40 sekundy. Ale było zimno, więc i ręka bardziej drżała niż zwykle : )
5dmk3, 162mm f/2.8
W 'akcji'
Wyjątkowo nie będę się tutaj bawił w fotografowanie tablic, pudełek itp. Opinia moja jest oparta wyłącznie na realnych zdjęciach jakie wykonałem podczas kilku sesji. Mógłbym napisać krótko - obiektyw jest pod tym względem doskonały. Ostry od centrum aż po brzegi, 200mm f/2.8 to dla niego bułka z masłem. Ostrość porównywalna ze stałką Canona. Co ważne - ostrość nie ulega degradacji przy dużych przysłonach rzędu f/16 itp. Jedynie winieta większa, ale absolutnie nie przeszkadzająca. Zresztą można ją ocenić na zamieszczonych zdjęciach - na żadnym z nich nie było stosowanej korekcji winietowania.
5dmk3, 200mm f/2.8
Kolorystyka, kontrasty, praca pod światło - bez najmniejszego zarzutu. Praca na Rawach z tego obiektywu to czysta przyjemność. Muszę potwierdzić wadę obiektywu polegającą na mniejszym polu widzenia na 200mm z bliskiej odległości porównując obiektyw do Canonowskiego szkła. Została też wydłużona do 1,3m minimalna odległość ustawiania ostrości. Poprzednik miał chyba lekko poniżej metra. 30cm - zawsze coś...
5dmk3, 200mm f/2.8
Obiektywem wykonałem sporo zdjęć - musze przyznać, że z perspektywy kilkuset wykonanych zdjeć Af jest celny i precyzyjny, pomimo swej prędkości. Naprawdę o to bym Tamrona nie podejrzewał. Od razu uprzedzę, że nie robiłem żadnego dynamicznego reportażu, serii w Servo itp. Po prostu nie miałem czego zbytnio fotografować, ptaki jakoś mało ruchliwe. No zimno po prostu. Nie mam jednak żadnych podejrzeń, że mógłby sobie w szybkiej akcji nie poradzić. Ale może inni się temu przyjrzą, w końcu testów w sieci sporo...
5dmk3, 200mm f/2.8
Podsumowanie
Nie będę ukrywał, że nowy Tamron 70-200 to optycznie i mechanicznie bardzo dobry produkt. Świetna optyka upchana do poprawionej i uszczelnionej (choć nie idealnej) konstrukcji. Dodany bardzo sprawny silnik ultradźwiękowy i cicha, wydajna stabilizacja obrazu. Zostało to wszystko wycenione przez producenta na 6600 zł.
5dmk3, 200mm f/4
Cena za produkt z polskiej dystrybucji z 5 letnią gwarancją. Dużo? No dużo. Jeszcze wkurza brak tego futerału. Czy warto ? Warto. Czy za te pieniądze ? Nie wiem. Obiektyw plasuje się cenowo pośrodku między konkurencyjną Sigmą 70-200 OS a Canonem 70-200 II L 2.8 IS USM. Szczerze mówiąc jestem ciekaw testów porównujących te 2 ostatnie szkiełka... Mogę podejrzewać, że wyniki będą podobne jak w przypadku 24-70. Z tą różnicą, że 24-70 Tamrona jest o połowę tańsze od Lki i ma dodatkowo stabilizację. Tutaj mamy do czynienia z sytuacją, że produkty sa podobne a i cena niewiele odbiega (choć w sumie Lka droższa o ponad 2000 zł). No drogo wycenili, cóż zrobić. Ale wszyscy (chyba poza Sigmą i Fuji) za swoje nowe produkty dużo ostatnio wołają... Cięzkie czasy dla fotografujących.
Zalety
+ rewelacyjne właściwości optyczne jak na ten zakres
+ bardzo szybki i celny AF
+ solidna, uszczelniona konstrukcja
+ 5 lat gwarancji w Polsce
+ wydajna stabilizacja optyczna
+ dobrze skorygowane wady optyczne (dystorsja, aberracje, winietowanie, praca pod swiatło)
Wady
- wysoka cena
- brak futerału, który powinien być w standardzie
- przy zdjeciach z bliska spada efektywna ogniskowa
5dmk3, 200mm f/2.8
5dmk3, 142mm f/2.8
Zdjęcia, które pojawiły się w trakcie (i pojawią się jeszcze po publikacji) są po wywołaniu z Raw w Lightroomie, z drobnymi korekcjami kontrastu i WB. Jedynie sesja portretowa była dodatkowo retuszowana.
5dmk3, 200mm f/4.5
5dmk3, 200mm f/2.8
5dmk3, 200mm f/2.8
5dmk3, 200mm f/2.8
Za chwil parę dodam jeszcze jakieś zdjęcia w pełnej rozdzielczości.