Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 82

Wątek: Canon EOS 5D Mark II czy Canon EOS 6D czy Nikon D600 ???

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Domyślnie Odp: Canon EOS 5D Mark II czy Canon EOS 6D czy Nikon D600 ???

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Jak będziesz tak czekał i narzekał, to możesz się nie doczekać, bo zawsze będzie coś nowszego, lepszego, wyobrażonego w głowie.
    A inni po prostu robią zdjęcia...
    Niektorzy poprostu kumuluja dowswiadczenia teoretyczne, i nawet jesli wyjdzie lustrzanka co robi sama zdjecia to i tak cos bedzie nie tak.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Jak będziesz tak czekał i narzekał, to możesz się nie doczekać, bo zawsze będzie coś nowszego, lepszego, wyobrażonego w głowie.
    A inni po prostu robią zdjęcia...
    Niektorzy poprostu kumuluja doswiadczenia teoretyczne, nie maja sprzetu w reku ale najwiecej potrafia powiedziec na jego temat....

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Niektorzy poprostu kumuluja dowswiadczenia teoretyczne, i nawet jesli wyjdzie lustrzanka co robi sama zdjecia to i tak cos bedzie nie tak.
    W takim wypadku można już wpaść na to, co jest nie tak. Bo skoro aparat jest idealny, to znaczy, że ta druga strona niedomaga .

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Niektorzy poprostu kumuluja doswiadczenia teoretyczne, nie maja sprzetu w reku ale najwiecej potrafia powiedziec na jego temat....
    Bardzo lubię takie osoby, właśnie na podstawie ich bzdurnie pisanych opinii inni długo zastanawiają się czy dany sprzęt warto kupić, bo przecież jest totalnie beznadziejny.
    Jak mówił Goebbels - Kłamstwo (bo jak tu nazwać opinię, osoby, która nie ma na ten temat pojęcia) powtórzone tysiąc razy staje się prawdą... Coś w tym jest.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

Znalazłem ciekawy video-test 6d oraz d600.
    W sumie zrobiony in usa, ale na szczęście nie jest to prawdziwe mango. Gość rozkłada 'charakter' pracy obu systemów. Warto się przyjrzeć.
    Dobre dowody na to, co zniesie papier, a co pokazuję praktyka..

Nikon D600 vs Canon 6D Epic Shootout Comparison - YouTube
    niestety trochę długawy.

Pełne uzależnienie

a jaka konkluzja, bo nie wszyscy mogą obejrzeć?

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała

w skrócie : 6d powinno zostać zmiażdżone wg tabelki z parametrami, natomiast podczas robienia zdjęć, ocena przekrojowa jest porównywalna, a nawet miejscami z + dla C.

Coś już napisał Awatar kwscore
    Miasto
    wro

Papier wszystko przyjmnie
    Flickr
    5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
    You Dont Need Telescope

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Tabelki i specyfikacje zdjęć nie robią.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Ja także polecam ten film.

Konkluzja jest także taka, że :

nikon D600 - wspaniały aparat do filmowania przy niższym ISO ( większy zakres tonalny, zwłaszcza w cieniach ; ale Uwaga - nie można zmienić przysłony podczas filmowania, Live View + symulacja ekspozycji nie działa zbyt poprawnie )
    nikon D600 - lepszy do zdjęć sportowych (zwłaszcza gdy obiekty poruszają się w stronę fotografującego lub też gdy predykcja AF odbywa się pod światło)

canon 6D - faworyt dla zdjęć na wysokich ISO ( różnica do +2 EV ; przy filmowaniu na wysokim iso miażdży Nikona)
    canon 6D - przy bardzo niskim kontraście AF (bez użycia AF assist lamp nikona) całkowicie używalny i skuteczny (tutaj nikon nie daje rady w ogóle ustawić ostrości)
    I tylko mora jest problemem dla 6D (wyeliminowano to w 5DIII).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    I jeszcze trzy rzeczy :

Ciekawe : Nikon D600 przy włączonej korekcji dystorsji, przy zdjęciach w JPG w trybie zdjęć seryjnych po prostu "dławi się" już po 2-3 sekundach fotografowania (w trybie RAW jest jeszcze gorzej) - bardzo mnie to zaskoczyło i znowu zaczynam szanować mojego 5D :-)

Oba aparaty produkują całkiem inne kolorystycznie zdjęcia (zawsze to twierdziłem :-) ). Canon - wyraźna dominanta magenty ; Nikon - zwiększona saturacja zieleni i niebieskiego.

Trzecia, ważna kwestia, którą na końcu filmu podnosi Autor (a o której zapominamy lub też fakt o tym do nas nie dociera) : żaden z aparatów nie przystaje do dzisiejszych warunków pracy pro-
    Wiem, że niektórzy się oburzą, ale tak właśnie jest :-).

--- Kolejny post ---

W 6D przeszkadza mi trochę to, że nie mogę już tak łatwo zmienić korekcji ekspozycji dla lampy błyskowej...
    5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Dopiero zaczyna

W D600 przeszkadza to, że gdy zablokuję ekspozycję AEL-em, nie da się już ustawić ostrości !
    5D + (50):1.4 + (85):1.8 + 580II

Też stalem przed podobnym wyborem pod koniec zeszłego roku. Wybór padł na 5d MK II + L'ki. Za przemawiały te czynniki:

* plastyka zdjęć -> po obejrzeniu prawdopodobnie tysięcy zdjęć nim robionych, plastyka dla mnie absolutnie najlepsza.

* cena całego systemu FF -> zależało mi na FF oraz systemowych obiektywach 24-70 i 70-200 2.8. Taki komplet był w tym przypadku najlepszy cenowo.

* pozycja na rynku -> 5d MK II to aparat legenda. Szkla o których wyżej pisze to również legenda. To zdecydowanie najpopularniejszy FF, który robi wszystko. Używany przez profesjonalistów wszelkiej maści. Posiada znane niedoskonałości, które można przeskoczyć (stad kalibrowałem obiektywy od razu z moim body).

* nieufność wobec nowych egzemplarzy -> w dzisiejszych czasach nowe egzemplarze bardzo często sąpełne niedociągnięć oraz konkretnych usterek. Bałbym się wydawać tyle na sprzęt, który nie został dobrze zweryfikowany przez rynek. Testy internetowe nie są obiektywne.

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów