Przymierzam się do zakupu czegoś szerokiego do panoram i landszafcików (z myślą o użyciu na FF).
Nie potrzebuję fisheye'a, więc od razu odrzucam wszelkie szkła tego typu.
Generalnie jestem otwarty na propozycje, chociaż wybór nie wydaje się specjalnie łatwy. Biorę pod uwagę i stałki i zoomy.
Oczywiście jeśli można za coś zapłacić mniej tym lepiej.
C14 L od Canona odpada, cenowo to jest nieporozumienie w zamian za to co to szkło oferuje.
C16-35L miałem zapięte parę razy i również średnio mi się podobał obrazek z tego szkła, analogicznie 17-40 F/4 wydawał mi się mydlany.
Rozważam jeszcze Samyanga 14mm na bagnecie Nikona + przejściówka z potwierdzeniem (gdyby naszła mnie chęć na focenie na otwartej dziurze), aczkolwiek obiektyw ten ma nieciekawą dystorsję, którą podobno daje się jakoś skorygować profilami, nie mniej trochę mnie ten fakt powstrzymuje.
Ostatnią rzeczą, która mi chodzi po głowie to któraś z Tokin, ale słyszałem że jeśli chodzi o te szkła to roztrzał jakościowy potrafi niemiło zaskoczyć. Może ktoś miał z Was doczynienia z szerokimi Tokinami i coś może więcej powiedzieć?
Zapomniałem dodać, że fajnie by było w jakiś rozsądny sposób móc montować filtry na tym szkle.