Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Statystyczna długość życia migawki – wszystkie modele EOS [miesiące i ilość cykli]

Początki nałogu

Domyślnie Statystyczna długość życia migawki – wszystkie modele EOS [miesiące i ilość cykli]

Witam
    Swego czasu poszukiwałem danych „ile żyje migawka”, „na ile cykli przewidział producent” itp.
    Wątków jest kilka. Jednakże nie ma wątku zbiorczego – coś na wzór listy obiektywów z galeriami.
    Mam podobny pomysł.
    Pierwszy wątek tego tematu będzie służył do prezentowania zbiorczych informacji o ilości cykli migawki zanim ta odmówiła współpracy/została wymieniona na nową w podziale na modele i wiek migawki
    Nie będą tu brane pod uwagę pierwsze symptomy bliskiego jej końca, tylko ewidentna śmierć.

Proponuję podawać w kolejności: MODEL – CZAS PRACY W MIESIĄCACH - ILOŚĆ CYKLI WYKONANYCH PRZEZ MIGAWKĘ

Dane będą prezentowane w formie liczbowej:
    Model:
    minimalna długość życia w miesiącach, mediana wieku, max wielku.
    minimalna wartość cykli migawki, mediana cykli migawki , max cykli migawki.

Dodatkowo dane te będą przedstawione na wykresie skrzynkowym.
    Aktualizacja raz w tygodniu – sobota lub niedziela.
    Przykłady poniżej.
    Jak uważacie przyjmie się? Warto ?

Przykład dla modelu canon eos X*:
    min 4 000, mediana 63 000, max 190 000
    min 3, mediana 34, max 69

*Dla danych:
    wiek - ilosc cykli
    34 - 26 755
    44 - 4 000
    3 - 58 389
    11 - 92 333
    22 - 63 000
    56 - 99 000
    67 - 75 666
    69 - 190 000
    3 - 34 000

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie Odp: Statystyczna długość życia migawki – wszystkie modele EOS [miesiące i ilość cykl

Gdybyś poświęcił na to kilkaset weekendów. to może i rzuciłbym na to okiem jako na ciekawostkę. Nie byłby to jednak żaden wskaźnik przy podejmowaniu decyzji o zakupie nowego modelu, może ktoś zainteresowany używanym modelem...
    Zwróć uwagę że ludzie rozważający zakup np 5D, 5DII i 5DIII lub 650D, 60D i 6D rozpatrują wszystkie bardziej lub mniej istotne różnice, ale na pewno nie żywotność migawki.
    No, ale nie chcę cie zniechęcać.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Statystyczna długość życia migawki – wszystkie modele EOS [miesiące i ilość cykl

Nie no ok. To ma być bardziej ciekawostka niż jakiś tam argument zakupowy.
    Zwyczajna ciekawość ile pociągnie migawka.

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

A takie badani są już w necie i to bardoz rozwnięte: Camera Shutter Life Database
    ALE widzę, że coś tylko stare modele są - zatem Twój pomysł jest na czasie.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Z ww. badań wynika że jeśli 450D zrobi już 122,703 to nie zepsuje się już nawet do 795,675 zdjęć. No już niedużo mi brakuje do granicy wieczności
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    A takie badani są już w necie i to bardoz rozwnięte: Camera Shutter Life Database
    ALE widzę, że coś tylko stare modele są - zatem Twój pomysł jest na czasie.
    Widziałem te dane, ale jak zauważyłeś brak nowych modeli.

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Z ww. badań wynika że jeśli 450D zrobi już 122,703 to nie zepsuje się już nawet do 795,675 zdjęć. No już niedużo mi brakuje do granicy wieczności

Uprawnienia umieszczania postów