Czesc, ostatnimi czasy, doskwiera mi kompleks postrzegania ostroscii aby sprawdzic kwestie czy to mi sie wydaje czy rzezywiscie cos sie dzieje postanowilem to sprawdzic w warunkach najbardziej "laboratoryjnych" jakie mi sie udalo stworzyc
Oprocz tego sprawdzilem wplyw najtanszego filtra UV firmy Hoya na "jakosc" zdjec.
Osobiscie uwazam, ze bez sensu jest kupowanie drozszego filtra UV jak ten najtanszy Hoy'i. Wyszedlem z zalozenia, ze zdjecia na strone, czy do rodzinnego albumu nie wymagaja super hiper ********ego filtra z tryliardem powlok, a kiedy juz robie "porzadna" robote (czyt. gazeta, plakat, bilbord, packshot) to go zdejmuje i czesc.
Oczywiscie filtra uzywam jako oslone przedniej soczewkinigdy nie przeszlo mi przez mysl, zeby uzywac go do odciecia "groznych" promieni UV, ktore nam pogarszaja jakosc zdjecia...
oczywiscie zakladam, ze moge byc w mega bledzie
i dlatego chetnie obejrzalbym, poczytal jakies testy, jak macie dostep dotyczace filtrow UV. Lepiej "z" czy "bez", oraz jak wygladaja roznice w warunkach lab. miedzy tymi z powlokami i bez powlok itd. itd.
A teraz do rezeczy.
Test wykonalem w moim malym atelier. Uzylem aparatu Canon 5dmk2 z obiektywem 24-70 2,L. Aparat na statywie wycelowany w tablice kontrolnaktora uprzednio wydrukowalem w najlepszej jakosci
(na poczatku miala byc strona z tesktem ale pomyslalem, ze skoro moze to byc tablica kontrolna to czego nie
) Ustawienia to 1/125 f 5.6. przy 70mm Test wykonywalem kolejno
1.Z filtrem UV, Af
2.Bez filtra Uv, Af
3.Bez filtra Uv, podniesione lustro, AF
4.Bez filtra Uv, podniesione lustro, ostrzenie reczne
Wszystkie zdjecia zrobione z 2 sekundowa zwloka
Mocne zblizenie:
Psd z 4 warstwami do pobrania 52Mb (plik niedlugo zniknie, jezeli ktos bylby na tyle uprzejmy zawiesic gdzies na dluzej bede wdzieczny): http://wtrns.fr/rB63KgZm7_5Gx0
Sami ocencie rezultat.
Osobiscie nie widze zbytniej roznicy, moze dlatego, ze test zostal przeprowadzony kiepskomimo to ja jestem zadowolony z wyniku
Pozdrawiam.