No właśnie: stara pełna klatka czy stary aps-h czy nowszy crop ?
Dylemat dotyczy 5D (mark I), 1D mark II/N, 1Ds, 1Ds mark II i 7D, ponieważ są to podobne pieniądze. Tak wiem, że 5D/1Ds/1Ds2 to full frame. Zdaję sobie również sprawę że 7D jest sporo nowszą konstrukcją, być może jednak nie muszę go w ciemno kupować skoro może się okazać, ze do pełni szczęścia w zupełności może wystarczyć mi któraś ze wspomnianych starszych puszek.
Prośba:wątek wrzucam tu a nie do działu dla początkujących, ponieważ to jest dział maszyn, o które pytam. Tam mi raczej nikt nie odpowie. Prośba o nie przesuwanie, przynajmniej przez dwa trzy dni.
Dylemat jest taki:
Mam od wielu lat 20d i chce docelowo wymienić aparat na nowszy/inny. Głównie fotografuję ludzi, zwierzęta i przyrodę. Dojrzałem do wymiany puszki na inną. 5DIII/1dIV itp nie wchodzą finansowo (ani rozsądkowo) w gręProblem w tym, że po przeczytaniu wielu wątków tutaj i na dpreview osiągnąłem etap w którym przeczytane informacje sprawiają, że suma summarum sam już nie wiem czego więcej chcę. Jak dotąd robię zdjęcia swoją dwudziestką ale jakoś jeśli chodzi o efekty, to "orgazmu nie ma"
Główną moją bolączką jest AF, który w moim odczuciu jest po prostu ospały w efekcie czego chcąc uchwycić np. fajną minę strzelam i ... trafiam już po wszystkim. A to modelka już ma inny wyraz twarzy, a to dzieciak już patrzy w inne miejsce itp itd. Lekko stresujące to. Być może mam słabą intuicję, że np. nie przewidziałem tego ruchu i nie przygotowałem się wcześniej, ale generalnie uważam, że robiąc zdjęcia mam robić zdjęcia a nie zajmować się wróżeniem. Zdjęcia robię m.in. 35/2,50/1.8, 50/1.4, T17-50 itd. Drugą moją bolączką co do dwudziestki jest matryca. Miałem w ostatnich kilku miesiącach okazję porobić trochę testowych fotek rożnymi aparatami (wszystkie aps-c) i odnoszę subiektywne wrażenie, że w każdym innym aparacie jest dużo lepiej, niż w moim 20d, że obraz jest bardziej "nasycony", jakoś wierniej oddany, no generalnie jest lepiej. Sprawę pogarsza fakt, że nawet kupiona niedawno komórka (SGS3) robi pod tym względem lepsze zdjęcia i ma odczuwalnie lepszy AF od mojego aparatu. Jakby tego było mało naczytałem się też sporo o magii pełnej klatki, chociaż jakoś kompletnie nie miałem okazji jej doświadczyć. Nie wiem czy słabo szukam, czy o co chodzi ale nie natknąłem się jak dotąd jakoś na jakiś test/pokaz, w którym to samo zostałoby sfotografowane raz pełną klatką raz cropem i pokazana ewidentnie zostałaby ta mityczna "magia pełnej klatki", która po dostrzeżeniu przeze mnie sprawiłaby, że kompletnie stracę zainteresowanie aps-c. To samo zresztą tyczy się APS-H.
Tak więc szukam jakiejś możliwości, żeby
a) podejść gdzieś w obrębie Warszawy i porobić zdjęcia swoimi obiektywami. Interesują mnie puszki - 5D (mark I), 1D mark II/N, 1Ds, 1Ds mark II. Warunki wolałbym by były bardziej zbliżone do rzeczywistych niż studyjne ale oczywiście jeśli dostane do dyspozycji na 45 minut dobrze oświetlone studio z jakimś biedakiem w roli modela to też płakał nie będęz racji pracy zmianowej nie mam problemów żeby podejść np. w godzinach 9.00-13.00
b) ewentualnie pożyczyć za jakieś rozsądne pieniądze taka puszkę na weekend do testów
Kojarzycie jakieś miejsce gdzie da się przyjść, zapłacić jakieś sensowne pieniądze i postrzelać czymś takim albo na miejscu albo na wynos ?
Wybór celowo zawęziłem do 5D (mark I), 1D mark II/N, 1Ds, 1Ds mark II ponieważ 7D miałem już okazję postrzelać i zdecydowanie jest OK a o tych puszkach nie wiem nic w sensie nie mam żadnych odczuć, bo nigdy w łapach nie trzymałem.
Drugie pytanie dotyczy wspomnianego przeze mnie testu, który pokazywał by rzeczoną magię pełnej klatki na tle aps-c/aps-h. Jak już wspomniałem nie natrafiłem na taki test w sieci co nie znaczy że go tam nie maCzy więc może kojarzycie taki test w sieci ?
Czy ewentualnie ktoś z posiadaczy wspomnianych puszek zechciałby cyknąć na szybko kilka fotek porównawczych obiema puszkami (aps-c/aps-h/ff) dla zobrazowania tego tematu ? Wdzięczność i dobre piwo gwarantowane.
Trzecie pytanie dotyczy wspomnianej magii pełnej klatki. Czy widać ją na surówkach prosto z aparatu, czy musi zostać wydobyta przy pomocy PS ?
Czwarte pytanie również do posiadaczy wspomnianych: jak w waszych odczuciach 1D mark II/N, 1Ds, 1Ds mark II prezentują się pod względem AF i obrazka na tle 7D ? (na tle obrazka= chodzi mi o wspomniane już "nasycenie" obrazu detalami i ogólnie rozumianą miodność)
Tak wiem, że niewierny ze mnie Tomasz i jak nie pomacam, to ciężko podjąć decyzję ale mam nadzieję, że coś pomożecie.
Pozdr.
G.