Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Psujące się drukarki Canon'a

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Psujące się drukarki Canon'a

Producenci produkują tusz i papier - drukarki są jedynie produktem ubocznym. Psują się od stosowania kiepskich mediów - ot, cały spisek.

Cytat Zamieszczone przez MacRo Zobacz posta
    Czy to nie jest tak, że producenci (w szczególności jeśli chodzi o drukarki) robią na dzień dzisiejszy wszystko by drukarka posypała się w sposób, który wykluczył by ją z opłacalnej naprawy?
    Teraz już wszyscy montują chipy zliczające ilość wydrukowanych stron i po przekroczeniu pewnej granicy drukarki wywalają błąd "pełnego pampersa" (czyli pełne nasączenie materiału pochłaniającego tusz podczas każdego uruchomienia drukarki), co oznacza odesłanie drukarki do serwisu albo na śmietnik. Wszystko po to, by kupić następne urządzenie i tym samym napędzać gospodarkę.
    To akurat w mojej można wymienić i samemu zresetować. Jak jest w nowszych - nie wiem.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Opa_Apo Zobacz posta
    Niedawno spotkała mnie przykra niespodzianka. W drukarce pixma ip5200 padła mi głowica.
    co konkretnie oznacza "padła głowica"?

w tym momencie zawsze przypomina mi się jeden z moich ulubionych filmów - jak ktoś ma wolną chwilkę, to polecam:
    Spisek żarówkowy - nieznana historia zaplanowanej nieprzydatności

sam mam i wciąż używam starą drukarkę Canon Pixma IP3000.
    wszyscy mówią - popsuje się, to wyrzuć. ale nie o to chodzi!
    jest to jedna z ostatnich drukarek z tuszami bez chipów (!) i do tego świetnie drukuje na płytach CD. wyrzucę i kupię z chipami i będę musiał się z tym później bujać i kombinować?

jak na razie "głowica padła" już kilka razy. na szczęście jest to na tyle stary sprzęt, że jest dobrze rozpracowany - instrukcję serwisową i "kody naprawcze" można znaleźć w internecie. jak na razie - odpukać - zawsze pomagały. głowicę do tej pory jedynie raz musiałem umyć, bo przez dwa miesiące drukarka nie była używana.

To akurat w mojej można wymienić i samemu zresetować. Jak jest w nowszych - nie wiem.
    w nowszych jest tak samo, tylko nie wyciekły jeszcze do sieci informacje, jak samemu to zresetować.
    pozdro.,
    m.

Opisałem to w kilku postach ale opiszę jeszcze raz w jednym.
    Wydruk testowy zamiast wyglądać tak jak na poniższym obrazku po lewej, wygląda jak na drugim obrazku na dole. Tylko u mnie brakuje całych kolumn zamiast ćwiartki w tej siatce. To wskazuje na uszkodzenie elektroniki głowicy, a nie zapchanie (rysunek na pierwszym obrazku po prawej). Kolory są ok, fotograficzny czarny również bez zastrzeżeń. Używałem zamienników InkTec i KMP. Czas eksploatacji około 6 lat. Średnio 20 kartek na tydzień, głównie tekst.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Tylko u mnie brakuje całych kolumn zamiast ćwiartki w tej siatce. To wskazuje na uszkodzenie elektroniki głowicy, a nie zapchanie
    może tak być.
    ale źle to nie wygląda.
    próbowałeś czyszczenia styków w drukarce i w głowicy? a potem mimo wszystko wypłukania i przeczyszczenia głowicy? do wszystkich operacji najlepszy będzie izopropanol.
    pozdro.,
    m.

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    może tak być.
    ale źle to nie wygląda.
    próbowałeś czyszczenia styków w drukarce i w głowicy? a potem mimo wszystko wypłukania i przeczyszczenia głowicy? do wszystkich operacji najlepszy będzie izopropanol.
    Czyściłem dwa razy, niestety bez efektu. Potem zacząłem szukać pomocy w internecie i gdzieś znalazłem, że takie regularne braki we wzorze to przegrzanie głowicy (ciężko mi to sobie wyobrazić). Dlatego dalsze próby czyszczenia sobie odpuściłem i założyłem ten temat. Dzięki za zainteresowanie.
    Nikt tu epsona nie ma? Wszyscy tak wierni canonowi?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Canon w swoich głowicach stosuje technologię termiczną. Problem polega na tym, że tusz przy okazji chłodzi dysze głowicy - więc jeśli układ się zapowietrzy, to głowica się przegrzewa i może ją szlag trafić.

Epson wykorzystuje technologię piezoelektryczną, dlatego głowice teoretycznie są trwalsze, ale z uwagi na dłuższe kanaliki doprowadzające tusz do dysz (w których zbierają się pęcherzyki powietrza) i niskie ciśnienie wytwarzane przez membranę piezo jest bardziej podatny na zasychanie.

W efekcie jedne i drugie głowice padają na zamiennikach/CISSach. Dodatkowo barwnikowe Epsony Photo nie mają matowej czerni pigmentowej, więc do druku tekstu na zwykłych papierach nadają się niespecjalnie.
    Czyściłem dwa razy, niestety bez efektu. Potem zacząłem szukać pomocy w internecie i gdzieś znalazłem, że takie regularne braki we wzorze to przegrzanie głowicy (ciężko mi to sobie wyobrazić). Dlatego dalsze próby czyszczenia sobie odpuściłem i założyłem ten temat. Dzięki za zainteresowanie.
    Nikt tu epsona nie ma? Wszyscy tak wierni canonowi?
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-10-2012 o 22:42

Bywalec
    Miasto
    wałcz/piła

Ja osobiście Polecam epson p50, epson 1400

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Canon w swoich głowicach stosuje technologię termiczną. Problem polega na tym, że tusz przy okazji chłodzi dysze głowicy - więc jeśli układ się zapowietrzy, to głowica się przegrzewa i może ją szlag trafić.

Epson wykorzystuje technologię piezoelektryczną, dlatego głowice teoretycznie są trwalsze, ale z uwagi na dłuższe kanaliki doprowadzające tusz do dysz (w których zbierają się pęcherzyki powietrza) i niskie ciśnienie wytwarzane przez membranę piezo jest bardziej podatny na zasychanie.

W efekcie jedne i drugie głowice padają na zamiennikach/CISSach. Dodatkowo barwnikowe Epsony Photo nie mają matowej czerni pigmentowej, więc do druku tekstu na zwykłych papierach nadają się niespecjalnie.
    Fachowa odpowiedź, dziękuję bardzo. Trochę pogooglowałem, ale nadal nie wiem co to za specjalne papiery do tekstu. Mają jakąś nazwę?

Cytat Zamieszczone przez yogi6661 Zobacz posta
    Ja osobiście Polecam epson p50, epson 1400
    Dzięki, sprawdzę

Bywalec
    Miasto
    wałcz/piła

Mój epson 1400 wydrukował z 20 000 stron tekstu i powiedzmy z 500 zdj A3 i ma się dobrze

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów