Producenci produkują tusz i papier - drukarki są jedynie produktem ubocznym. Psują się od stosowania kiepskich mediów - ot, cały spisek.
Producenci produkują tusz i papier - drukarki są jedynie produktem ubocznym. Psują się od stosowania kiepskich mediów - ot, cały spisek.
co konkretnie oznacza "padła głowica"?
w tym momencie zawsze przypomina mi się jeden z moich ulubionych filmów - jak ktoś ma wolną chwilkę, to polecam:
Spisek żarówkowy - nieznana historia zaplanowanej nieprzydatności
sam mam i wciąż używam starą drukarkę Canon Pixma IP3000.
wszyscy mówią - popsuje się, to wyrzuć. ale nie o to chodzi!
jest to jedna z ostatnich drukarek z tuszami bez chipów (!) i do tego świetnie drukuje na płytach CD. wyrzucę i kupię z chipami i będę musiał się z tym później bujać i kombinować?
jak na razie "głowica padła" już kilka razy. na szczęście jest to na tyle stary sprzęt, że jest dobrze rozpracowany - instrukcję serwisową i "kody naprawcze" można znaleźć w internecie. jak na razie - odpukać - zawsze pomagały. głowicę do tej pory jedynie raz musiałem umyć, bo przez dwa miesiące drukarka nie była używana.
w nowszych jest tak samo, tylko nie wyciekły jeszcze do sieci informacje, jak samemu to zresetować.
pozdro.,
m.
Wydruk testowy zamiast wyglądać tak jak na poniższym obrazku po lewej, wygląda jak na drugim obrazku na dole. Tylko u mnie brakuje całych kolumn zamiast ćwiartki w tej siatce. To wskazuje na uszkodzenie elektroniki głowicy, a nie zapchanie (rysunek na pierwszym obrazku po prawej). Kolory są ok, fotograficzny czarny również bez zastrzeżeń. Używałem zamienników InkTec i KMP. Czas eksploatacji około 6 lat. Średnio 20 kartek na tydzień, głównie tekst.
może tak być.
ale źle to nie wygląda.
próbowałeś czyszczenia styków w drukarce i w głowicy? a potem mimo wszystko wypłukania i przeczyszczenia głowicy? do wszystkich operacji najlepszy będzie izopropanol.
pozdro.,
m.
Czyściłem dwa razy, niestety bez efektu. Potem zacząłem szukać pomocy w internecie i gdzieś znalazłem, że takie regularne braki we wzorze to przegrzanie głowicy (ciężko mi to sobie wyobrazić). Dlatego dalsze próby czyszczenia sobie odpuściłem i założyłem ten temat. Dzięki za zainteresowanie.
Nikt tu epsona nie ma? Wszyscy tak wierni canonowi?
Canon w swoich głowicach stosuje technologię termiczną. Problem polega na tym, że tusz przy okazji chłodzi dysze głowicy - więc jeśli układ się zapowietrzy, to głowica się przegrzewa i może ją szlag trafić.
Epson wykorzystuje technologię piezoelektryczną, dlatego głowice teoretycznie są trwalsze, ale z uwagi na dłuższe kanaliki doprowadzające tusz do dysz (w których zbierają się pęcherzyki powietrza) i niskie ciśnienie wytwarzane przez membranę piezo jest bardziej podatny na zasychanie.
W efekcie jedne i drugie głowice padają na zamiennikach/CISSach. Dodatkowo barwnikowe Epsony Photo nie mają matowej czerni pigmentowej, więc do druku tekstu na zwykłych papierach nadają się niespecjalnie.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-10-2012 o 22:42
Ja osobiście Polecam epson p50, epson 1400![]()
Mój epson 1400 wydrukował z 20 000 stron tekstu i powiedzmy z 500 zdj A3 i ma się dobrze![]()