Witam,
jestem nowy na Forum. Nie znalazłem podobnego wątku, więc zakładam nowy. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 5D mark II. Na Canona przesiadłem się z systemu Pentaxa. W Pentaxie miałem możliwość blokowania ekspozycji spustem migawki w momencie złapania ostrości. Wyglądało to tak, że ostrząc na obiekt, aparat ustawiał na nim ekspozycję. Wtedy mogłem spokojnie kadrować a ekspozycja się nie zmieniała. W 5D mark II nigdzie nie mogę znaleźć takiej funkcji. W reguły używam punktowego pomiaru światła. Gdy aparat złapie ostrość i podczas zmiany kadru centralny punkt znajdzie się na obiekcie jaśniejszym bądź ciemniejszym, ekspozycja jest przestawiana, wskutek czego obiekt, na który ostrzyłem, jest niedoświetlony bądź prześwietlony. Owszem, pod prawym kciukiem mam przycisk blokowania ekspozycji, jednakże jego użycie jest niewygodne. Muszę złapać ostrość, zablokować przyciskiem ekspozycję, przekadrować i wtedy zrobić zdjęcie. Nie wspomnę już o tym, że nie wszystkie gripy mają wbudowany przycisk blokowania ekspozycji.
Podsumowując mój post: czy w canonie 5D mark II istnieje możliwość zablokowania ekspozycji spustem migawki, w momencie złapania ostrości?
Z góry dziękuję za odpowiedź![]()