Tyle tylko że ICC zakłada, ze nasz monitor ma kontrastowość 288:1
Ponownie przy tym podkreślam, że z percepcją nie ma to-tamto i Magiczne Liczby Jedynie Słusznej Prawdy nie istnieją. Mierząc z dystansu monitor o CR ~800:1 okazywało się np., że w danym otoczeniu realnie nie miał nawet 200:1
W międzyczasie sprawdziłem ustawienie OSD dla natywnego kontrastu SX-a i na 100% jest 100%
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-10-2012 o 14:20
Ostatnio edytowane przez maati ; 03-10-2012 o 22:24
Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish
ok, zrobiłem wszystko wg waszych rad i myslę że jest dobrze.
Z tą jasnością w pokoju to chyba też zmierzyłem, podczas kalibracji jest taka funkcja, wystarczy zaznaczyć "ptaszka".
Ogólnie dzięki za rady, wiedziałem że na mistrzów tej dziedziny można liczyć.
Mam jeszcze takie pytanko.
Gdybym chciał skalibrować inny monitor (samsung - media markt) to mam ustawić samo CCFL bez wide gamut?
Czy wystarczy podłączyć ten monitor pod mój komp i skalibrować, później zapisać profil i ustawić jako domyslny na kompie, na którym bedzie pracował lub czy trzeba zainstalować oprogramowanie i kalibrować na tym kopie, do którego bedzie podłączony? Chodzi mi głównie o to, czy garta grafiki ma wpływ na profil? W menu tego monitora da się ustawiać RGB, kontrast i jasność manualnie.
Rodzaj podświetlenia w i1 Profilerze ustawiasz zgodnie z faktycznym typem podświetlenia w danym monitorze - najczęściej będzie to CCFL (bez WG) lub LED. Sprawdź najlepiej w specyfikacji monitora czy podświetlenie jest świetlówkowe, czy LED-owe.
Profil można przenieść na inny komputer kopiując i instalując w systemie odpowiedni plik ICC. Taki profil będzie funkcjonował, jeśli zostaną zachowane ustawienia wyświetlania, o których piszesz (czyli jasność, kontrast, wzmocnienie RGB, ew. parametr gamma, jeśli znajdziesz taki w menu). W niektórych przypadkach (w zależności od systemu operacyjnego) konieczne może być użycie dodatkowego programu, tzw. LUT Loadera, który załaduje krzywe LUT z profilu do pamięci karty graficznej. Sama karta graficzna, jako taka, nie ma wpływu. Pewien niewielki wpływ może mieć rodzaj złącza, używanego do przesyłania sygnału z komputera do monitora. Jeśli będzie to połączenie cyfrowe (DVI, HDMI, Display Port), to nie powinno być problemu. W przypadku podłączenia przez analogową 15-pinową wtyczkę VGA może nastąpić pewna niewielka różnica w wyświetlaniu, chociaż moim zdaniem taka różnica ma charakter raczej "akademicki" niż praktyczny.
system operacyjny w tym kompie to WinXP, nie wiem jak to jest w tym przypadku z tzw LUT Loaderem
Kabel to DVI także ok.