Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Kalibracja Eizo SX2262W

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Kalibracja Eizo SX2262W

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Wydawało mi się, że w SX kontrast natywny ma wartość 100%, ale może się mylę - sprawdzę.

Z ustawianiem kontrastu to dość ciężka sprawa - teoretycznie monitor ma wyższy współczynnik kontrastu niż papier, w praktyce matowa powłoka przeciwodblaskowa i światło padające na powierznię matrycy potrafi go bardzo poważnie ograniczyć.
    Zawsze pozostaje soft-proofing, żeby nie ograniczać możliwości monitora gdyby był on używany do innych rzeczy, nie tylko do edycji obrazków.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Zawsze pozostaje soft-proofing, żeby nie ograniczać możliwości monitora gdyby był on używany do innych rzeczy, nie tylko do edycji obrazków.
    Tyle tylko że ICC zakłada, ze nasz monitor ma kontrastowość 288:1

Ponownie przy tym podkreślam, że z percepcją nie ma to-tamto i Magiczne Liczby Jedynie Słusznej Prawdy nie istnieją. Mierząc z dystansu monitor o CR ~800:1 okazywało się np., że w danym otoczeniu realnie nie miał nawet 200:1

W międzyczasie sprawdziłem ustawienie OSD dla natywnego kontrastu SX-a i na 100% jest 100%
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 03-10-2012 o 14:20

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Mierząc z dystansu monitor o CR ~800:1 okazywało się np., że w danym otoczeniu realnie nie miał nawet 200:1
    Potem odmalowujesz sobie cały pokój na biało, stawiasz w środku wypasionego CG i się człowieku zastanawiasz czemu w ciągu dnia, mimo kapturka, świeci to jakby chciało a nie mogło :-) True story!

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez maati Zobacz posta
    Witam, mam szybkie pytanie do bardziej doświadczonych w kalibracji:
    Otóż mam Eizo SX2262W i kalibrator i1 Display PRO
    1. Czy w programie rodzaj wyświetlacza mam wybrać wide gamut CCFL czy samo CCFL
    to jest wide gamut
    2. Czy zaczynając kalibrację ustawiamy w monitorze kontrast, jasnośćć oraz kolory RGB na full czy połowę czy minimum (chodzi mi o punkt wyjściowy od czego zaczynamy)
    najpierw zmierz kalibratorem jasność w pokoju dla pory dnia, w której pracujesz na komputerze, a potem nastaw wobec tego jasność monitora (program Ci powie)
    4. Czy funkcję ECOView zostawić OFF czy ON podczas kalibracji.
    off i po kalibracji też
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał Awatar maati

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    to jest wide gamut
    najpierw zmierz kalibratorem jasność w pokoju dla pory dnia, w której pracujesz na komputerze, a potem nastaw wobec tego jasność monitora (program Ci powie)
    off i po kalibracji też
    Nie mam pojęcia jak to zrobić, w oprogramowaniu jest taka funkcja?
    Pracuję z reguły w godzinach wieczornych. W pokoju raczej ciemno.

Czornyj mial rację i kontrast jest ustawiony na 100
    Ostatnio edytowane przez maati ; 03-10-2012 o 22:24
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

ok, zrobiłem wszystko wg waszych rad i myslę że jest dobrze.
    Z tą jasnością w pokoju to chyba też zmierzyłem, podczas kalibracji jest taka funkcja, wystarczy zaznaczyć "ptaszka".

Ogólnie dzięki za rady, wiedziałem że na mistrzów tej dziedziny można liczyć.

Mam jeszcze takie pytanko.
    Gdybym chciał skalibrować inny monitor (samsung - media markt) to mam ustawić samo CCFL bez wide gamut?
    Czy wystarczy podłączyć ten monitor pod mój komp i skalibrować, później zapisać profil i ustawić jako domyslny na kompie, na którym bedzie pracował lub czy trzeba zainstalować oprogramowanie i kalibrować na tym kopie, do którego bedzie podłączony? Chodzi mi głównie o to, czy garta grafiki ma wpływ na profil? W menu tego monitora da się ustawiać RGB, kontrast i jasność manualnie.

Pełne uzależnienie

Mam jeszcze takie pytanko.
    Gdybym chciał skalibrować inny monitor (samsung - media markt) to mam ustawić samo CCFL bez wide gamut?
    Czy wystarczy podłączyć ten monitor pod mój komp i skalibrować, później zapisać profil i ustawić jako domyslny na kompie, na którym bedzie pracował lub czy trzeba zainstalować oprogramowanie i kalibrować na tym kopie, do którego bedzie podłączony? Chodzi mi głównie o to, czy garta grafiki ma wpływ na profil? W menu tego monitora da się ustawiać RGB, kontrast i jasność manualnie.
    Rodzaj podświetlenia w i1 Profilerze ustawiasz zgodnie z faktycznym typem podświetlenia w danym monitorze - najczęściej będzie to CCFL (bez WG) lub LED. Sprawdź najlepiej w specyfikacji monitora czy podświetlenie jest świetlówkowe, czy LED-owe.

Profil można przenieść na inny komputer kopiując i instalując w systemie odpowiedni plik ICC. Taki profil będzie funkcjonował, jeśli zostaną zachowane ustawienia wyświetlania, o których piszesz (czyli jasność, kontrast, wzmocnienie RGB, ew. parametr gamma, jeśli znajdziesz taki w menu). W niektórych przypadkach (w zależności od systemu operacyjnego) konieczne może być użycie dodatkowego programu, tzw. LUT Loadera, który załaduje krzywe LUT z profilu do pamięci karty graficznej. Sama karta graficzna, jako taka, nie ma wpływu. Pewien niewielki wpływ może mieć rodzaj złącza, używanego do przesyłania sygnału z komputera do monitora. Jeśli będzie to połączenie cyfrowe (DVI, HDMI, Display Port), to nie powinno być problemu. W przypadku podłączenia przez analogową 15-pinową wtyczkę VGA może nastąpić pewna niewielka różnica w wyświetlaniu, chociaż moim zdaniem taka różnica ma charakter raczej "akademicki" niż praktyczny.

system operacyjny w tym kompie to WinXP, nie wiem jak to jest w tym przypadku z tzw LUT Loaderem
    Kabel to DVI także ok.

Pełne uzależnienie

system operacyjny w tym kompie to WinXP, nie wiem jak to jest w tym przypadku z tzw LUT Loaderem
    Kabel to DVI także ok.
    LUT Loader będzie Ci potrzebny. Ja korzystam z programu z pakietu dispcalGUI/ArgyllCMS, ale to może być trochę zbyt duża kobyła jeśli idzie tylko o załadowanie krzywych korekcyjnych. Może ktoś doradzi inny program?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów