Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Tusz z Epson L800 do Epson P50

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Tusz z Epson L800 do Epson P50

Czy ktoś już próbował zalewać Epsona P50 i wieczne kartridże / pojemniki CISS oryginalnym tuszem Epsona dedykowanym do L800? Jestem ciekaw efektów, czy jest to ten sam tusz który sprzedają w oryginalnych kasetach, jak z profilami ICC itd?

Dość już mam tanich zamienników typu Ink-Mate (daje brzydki niebieski zafarb nawet po kalibracji i po roku blaknie), a Lyson Fotonic XG wychodzi cenowo tak samo jak właśnie tusz dedykowany do L800. Zastosowanie to druk zdjęć A4 do domowego albumu i na ścianę
    Pozdrawiam, Krzysztof

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Tusz z Epson L800 do Epson P50

Też się przymierzam, ale to jeszcze potrwa, muszę dokończyć pozostałości. Podobno niektórzy już leją, mowia ze Claira to nie jest.
    Posiadam Colormunki, gdybyś kupił pierwszy, to możemy zrobić profile i zobaczymy co ten tuszyk wart. Oczywiście profile za pomocą oprogramowania colormunki - czyli amatorka, uruchomienie i "opanowanie" argylla potrwa u mnie pewnie wieki, i oczywiście profi za free. jedyna wada, mieszkam w Bielsku.

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Prawdopodobnie do końca tygodnia kupię zestaw tuszy. Posiadam jeszcze Epsona 1400 (format A3+) z uszkodzonym podajnikiem papieru, również postaram się go reanimować jakoś na dniach. Poszukuje po prostu stabilnego tuszu, który będzie można raz oprofilować z danym typem papieru (przywykłem używać Epson Photo Premium 5 gwiazdek i Fomei Pro Lustre), i kombinacji papier+tusz która zapewni w miarę trwały wydruk. Zupełnie zawiodłem się na zamiennikach Ink-Mate i AJC (choć te drugie są trochę lepsze jeżeli chodzi o wierność kolorów), a papier tylko Epsona. Mam wrażenie, że w tej kombinacji to właśnie papier jest ważniejszy.

W kwestii tuszu to tak jak pisałem, do wyboru mamy właściwie teraz Lyson Fotonic XG albo Epsona, wydaje mi się, że lepiej kupić oryginał skoro jest w tej samej cenie. Druk BW z góry odpuszczam, tak samo jak jakieś lepsze rodzaje papierów niepowlekanych, w końcu to tylko tusze barwnikowe a nie pigmentowe, ale i tak radość z możliwości wydruku zdjęć w domu jest nie do opisania :-)

Dzięki za odpowiedź :-)
    Pozdrawiam, Krzysztof

Dopiero zaczyna

PENTAX@PL :: EPSON L800

tutaj chłopaki rozwodzą się nad L800 i tuszami. Niektórzy już stosują w epsonach od P50 do wielofunkcyjnych. Jeśli chodzi o tusze, to też przymierzam się do tych z l800, myślę, że trwałością mogą być lepsze, lub chociaż troche lepsze niż te które serwuje lyson. Osobiście nie polecam tuszy - zamiennych - pigmentowych, kupiłem raz Hongsama od .... do r2880 i ... do papieru błysz. nie nadaje się wcale, ziarenka nie wsiąkają w papier i robi się papka - na tuszach barwnikowych za 25zł za 250ml uzyskiwałem o niebo lepsze wydruku. Powstrzymam się przed opinią co do papieru matowego, bo trochę te tusze już mam, a wciąż nie miałem czasu zastosować ich bardziej przy fotografii, jednak drzemie we mnie przeczucie, że wyrzuciłem kasę w błoto, grubą kasę. Co do Lysona Fottonic, to ma kolega i jest zadowolony.

Daj znać, jak kupisz i coś podrukujesz.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Juriko

Zastanawiam się nad woltą, tusze od Epsona L800 do Canona IP4850.
    Oczywiście wszystkich nie da się wykorzystać ponieważ ten canon ma tylko 4 tusze barwnikowe. Pytanie czy to w ogóle możliwe żeby tusze epsonowskie ruszyły w canonie. Inna technologia druku, ale może już ktoś taką woltę robił?

Cytat Zamieszczone przez KrzysiekT Zobacz posta
    ...

Dość już mam tanich zamienników typu Ink-Mate (daje brzydki niebieski zafarb nawet po kalibracji i po roku blaknie)...
    Techniczne pytania, w albumie ci wyblakło czy na ścianie w ramce, za szkłem?
    Równomiernie się rozjaśniło, czy jakiś kolor bardziej?. Na jakim papierze?

Dopiero zaczyna Awatar softgbs
    Miasto
    Poznań/Bydgoszcz/Inowrocław

Mi tusz Ink-Mate rozjaśnił zdjęcie i wyblakł po roku wiszenia na ścianie gdzie świeci przez pół dnia słońce i to bezpośrednio (papier Epson Glossy), tak to w albumach już 4-ty, 5-ty rok i jest elegancko
    lovestorymakers com

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez softgbs Zobacz posta
    Mi tusz Ink-Mate rozjaśnił zdjęcie i wyblakł po roku wiszenia na ścianie gdzie świeci przez pół dnia słońce i to bezpośrednio (papier Epson Glossy), tak to w albumach już 4-ty, 5-ty rok i jest elegancko
    A jak to się ogólnie sprawuje? CISS czy kardridge?
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna Awatar softgbs
    Miasto
    Poznań/Bydgoszcz/Inowrocław

ciss sie zapowietrzał to przy kolejnej drukarce mam kardidge + reseter chipów żeby mi nie przerywało w połowie druku bo jakiś kolor się kończy

W praktyce to wygląda tak że po wydrukowaniu średnio 70 kartek A4 robię reset chipów i wkładam je ponownie, zatankowane kardidge pod korek starczają na 4-5 resetów

Przed dużą partią wydruków robię reset chipów, wrzucam te 50-70 kartek A4, puszczam druk i idę na 1,5 godziny zająć się czym innym bez obaw o problemy z przerwanym drukiem czy też motywem ze skończonym jednym kolorem.

Ważne, żeby maksymalnie rzadko robić reset chipów aby nie zawalił się nam "pampersik" w drukarce - przy oszczędnej "jeździe" można drukować ogromnymi ilościami przez kilka lat
    lovestorymakers com

Cytat Zamieszczone przez softgbs Zobacz posta
    Zdjęcia za szkłem?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów