Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: focus-peaking - czy ktoś używa i jak się sprawdza

Dopiero zaczyna

Domyślnie focus-peaking - czy ktoś używa i jak się sprawdza

Witam. Jak sprawdza się focus-peaking z magic lantern w canonach? Ktoś używa do manualnego ostrzenia? Czy focus-peaking w canonach ustępuje temu z sony?

Coś już napisał Awatar sebol1204

Domyślnie Odp: focus-peaking - czy ktoś używa i jak się sprawdza

Najlepiej wgraj i sam zobacz, u mnie na 600d chodzi to dosyć fajnie ale ma też prawdopodobnie jeden błąd choć według mnie to jest przydatne, jak nie używam LV i zrobie zdjęcie to jak aparat wyświetli na chwile zrobione zdjęcie to tam gdzie jest ostrość świecą się kropeczki
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

Dopiero zaczyna

Jestem przed zakupem puszki stąd nie mogę sprawdzić.
    Czy ostrość jest poprawnie ustawiana przez LV z focus peaking w Canonach czy może są jakieś przekłamania?

Focus peaking wskazuje gdzie ustawiłeś sam ostrość .. Działa to dobrze.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez sebol1204 Zobacz posta
    ma też prawdopodobnie jeden błąd choć według mnie to jest przydatne, jak nie używam LV i zrobie zdjęcie to jak aparat wyświetli na chwile zrobione zdjęcie to tam gdzie jest ostrość świecą się kropeczki
    To nie jest błąd, tak samo w tym momencie jest wyświetlany histogram.
    Funkcja bardzo przydana, u mnie sprawdziła się w makro odwróconym kitem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez kerami82 Zobacz posta
    Witam. Jak sprawdza się focus-peaking z magic lantern w canonach? Ktoś używa do manualnego ostrzenia? Czy focus-peaking w canonach ustępuje temu z sony?
    Odpowiadając po kolei. Sprawdza się dobrze (C 500D) w zależności od warunków i obiektywu. Używam do ostrzenia podczas filmowania. Z LV do robienia zdjęć raczej nie korzystam. Bardzo dokładnie widać płaszczyznę ostrości gdy podpięty mam c 50 1,8. Z obiektywem 18-55 już trochę gorzej, bo duża GO i niekiedy jest podświetlona większa część zdjęcia, ale dużo zależy od światła. Z innymi obiektywami nie próbowałem.
    Co do Sony, to mam jakąś taką awersje, że w ciemno mogę powiedzieć, że Canon powala go na kolana

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez sebol1204 Zobacz posta
    , jak nie używam LV i zrobie zdjęcie to jak aparat wyświetli na chwile zrobione zdjęcie to tam gdzie jest ostrość świecą się kropeczki
    W podglądzie zdjęcia, gdy naciśniesz Q (w 500D przycisk nagrywania) też podświetli ostre krawędzie do tego histogram dla aktualnie widzianego obrazu (a nie dla całego zdjęcia) i spotmetr pozwalający dokładnie określić jasność punktu.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Coś już napisał Awatar sebol1204

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    To nie jest błąd, tak samo w tym momencie jest wyświetlany histogram.
    Funkcja bardzo przydana, u mnie sprawdziła się w makro odwróconym kitem.
    Faktycznie, histogram też jest, pewnie nawet nieswiadomie na niego patrzyłem ale funkcja jest mistrzowska, bez powiekszania wiemy ze af trafil tam gdzie trzeba
    2 amatorskie puszki, 2 i pół słoika i jakieś badziewia do zabawy światłem
    Galeria na CB
    Blog

Dopiero zaczyna

A czy ktoś miał okazję uzwać tego z obiektywami samyanga (35,24,85) ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez kerami82 Zobacz posta
    A czy ktoś miał okazję uzwać tego z obiektywami samyanga (35,24,85) ?
    To działa z każdym obiektywem. Może źle się wyraziłem w poprzednim poście, pisząc, że z 18-55 jest gorzej. Nie o to chodzi, że gorzej działa tylko, że przy dużej GO trudniej jest określić jej środek np. gdy robię zdjęcie powiedzmy portret obiektyw 50 1.8 na f2.5 z małej odległości. Obraz "żyleta" GO mała. Widzisz dokładnie podświetlony zakres GO np. zaczyna się na czubku nosa a kończy na uszach. Zakładam 18-55 na 18mm f5.6 widać całą postać wraz z otoczeniem GO duża ostrość też taka sobie. Na postaci nie ma zbyt dużo podświetlenia (kropeczek). O ile osoba stoi np. na trawniku to widzisz, że GO zaczyna się metr przed i kończy metr za postacią, jednak gdy to będzie na dość gładkiej (bez szczegółów) powierzchni to trudniej stwierdzić gdzie zaczyna i kończy się GO. Ogólnie czym więcej szczegółów o dużym kontraście tym łatwiej ustawić.
    Mam nadzieję, że obrazowo i zrozumiale to opisałem.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 21-09-2012 o 09:44
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

A czy sprawność i dokładność focus peaking ma bezpośredni związek ze sprawnością i możliwościami danego modelu aparatu w dziedzinie live view? Tzn pytam czy aparat np. 650d który by super radził sobie z łapaniem ostrosci przy pomocy live view również będzie sobie lepiej radził z focus peaking w odróżnieniu od aparatu które to live view ma słabe? Nie wiem czy to oprogramowanie focus peaking jest niezalezne od mozliwości af aparatu czy własnie na tym af bazuje. Sorki ze zamąciłem ale mam nadzieje, że ktoś mnie rozumie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów