Witam wszystkich użytkowników forum,
czasem przeglądam forum, ale pisze pierwszy raz.
Jestem posiadaczem Canona 400D.
Po wczorajszej wycieczce w górach, niestety aparat uderzył o skałę, w wyniku czego uszkodzony został ekran LCD. Oprócz widocznego otarcia, ekran „rozlał się” .
Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
http://tinypic.com/view.php?pic=wkpjxg&s=6
Przykra sprawa, bo sprzęt nie jest najnowszy i bez problemu mi służył kilka ładnych lat. A to przytrafiło mi się pierwszy raz. Na szczęście szkło jest całe i mam nadzieje ze reszta bebechów w aparacie także.
Po włączeniu aparatu próbowałem normalnie zrobić zdjęcie. Oprócz rozbitego ekranu wszystko wydaje się sprawne. Po wyostrzeniu i naciśnięciu spustu migawki , włącza się samowyzwalacz, ( pracuje lampka) i po kilku sekundach aparat wykonuje zdjęcie.
Zdjęcia wydają się w porządku. ( zdjęcia oczywiście zrzucane na komputer)
Napisałem prośbę o wycenę do serwisu na Żytniej – w sensie wymiana LCD na nowy ( oczywiście może być cos jeszcze uszkodzone co może podnieść koszty naprawy), ale obawiam się kosztów samej naprawy w serwisie Canona.
Bo oczywiście aparat jest stary, a jestem studentem, wiec mam ograniczone środki finansowe.
Czy ktoś zna, poleca jakiś dobry serwis na Śląsku – Katowice – Gliwice
Sam wyświetlacz LCD na allegro można wyszukać za ok. 110 zl + wysyłka. Sprzedający oferują się, że mogą wymienić go gratis. Więc to byłby najtańszy chyba sposób naprawy .
Jeśli chodzi o wymianę samemu, to trochę się obawiam.
Jestem wdzięczny za każda podpowiedz i sugestie.
Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam