Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Canon 400D - uszkodzony, "rozlany" wyświetlacz LCD. Prośba o poradę.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 400D - uszkodzony, "rozlany" wyświetlacz LCD. Prośba o poradę.

Witam wszystkich użytkowników forum,
    czasem przeglądam forum, ale pisze pierwszy raz.

Jestem posiadaczem Canona 400D.
    Po wczorajszej wycieczce w górach, niestety aparat uderzył o skałę, w wyniku czego uszkodzony został ekran LCD. Oprócz widocznego otarcia, ekran „rozlał się” .

Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
    Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
    http://tinypic.com/view.php?pic=wkpjxg&s=6

Przykra sprawa, bo sprzęt nie jest najnowszy i bez problemu mi służył kilka ładnych lat. A to przytrafiło mi się pierwszy raz. Na szczęście szkło jest całe i mam nadzieje ze reszta bebechów w aparacie także.

Po włączeniu aparatu próbowałem normalnie zrobić zdjęcie. Oprócz rozbitego ekranu wszystko wydaje się sprawne. Po wyostrzeniu i naciśnięciu spustu migawki , włącza się samowyzwalacz, ( pracuje lampka) i po kilku sekundach aparat wykonuje zdjęcie.
    Zdjęcia wydają się w porządku. ( zdjęcia oczywiście zrzucane na komputer)

Napisałem prośbę o wycenę do serwisu na Żytniej – w sensie wymiana LCD na nowy ( oczywiście może być cos jeszcze uszkodzone co może podnieść koszty naprawy), ale obawiam się kosztów samej naprawy w serwisie Canona.
    Bo oczywiście aparat jest stary, a jestem studentem, wiec mam ograniczone środki finansowe.

Czy ktoś zna, poleca jakiś dobry serwis na Śląsku – Katowice – Gliwice
    Sam wyświetlacz LCD na allegro można wyszukać za ok. 110 zl + wysyłka. Sprzedający oferują się, że mogą wymienić go gratis. Więc to byłby najtańszy chyba sposób naprawy .
    Jeśli chodzi o wymianę samemu, to trochę się obawiam.

Jestem wdzięczny za każda podpowiedz i sugestie.
    Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Daimon Frey ; 16-09-2012 o 18:17

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon 400D - uszkodzony, "rozlany" wyświetlacz LCD. Prośba o poradę.

o tym serwisie dobre opinie słyszałem, a ceny nie są wygórowane Serwis i naprawa aparatów fotograficznych oraz cyfrowych. Najlepiej zapoznać się ze stronką, a są też na niej opinie klientów. Jak mieszkasz na górnym śląsku, a z tego wynika że tak bo o taki serwis pytasz to może warto przyjechać jak nie masz daleko. Najlepiej zadzwoń do nich i wszystkiego się dowiesz ile by kosztowała wymiana, a widełki cenowe powinni podać. Pozdro

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon 400D - uszkodzony, "rozlany" wyświetlacz LCD. Prośba o poradę.

Jestem z Zabrza wiec czestochowa, to troche dalej niz bym chcial jechac ale zaraz do nich podesle maila z opisem zdarzenia.
    Dlatego tez szukam sprawdzonego serwisu najlepiej z Katowic. Ale wiadomo, dalej tez sie dojedzie.

A co sadzicie o mozliwosci kupna wyswieltaca na aukcji i zamontowania przez sprzedajacego?
    np tu link. LCD Canon EOS 400D (2592433207) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

i tu LCD do Canon EOS 400D (2600410644) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Pozdrawiam

Początki nałogu

no możesz wysłać paczke i nie będzie problemu. No wyślij im maila i zobaczysz co Ci odpowiedzą, a jak nie to zadzwonisz. No z zabrza do czewy to jest troche km i większy koszt dojazdu niż byś paczke wysłał. Znalazłem serwis w gliwicach, więc już masz niedaleko http://www.naprawa-aparatow-fotograf...ustrzanek.html, ale trzeba by poszukać opinii o nich, a może ktoś z forumowiczów korzystał. Wyślij im też tego samego maila co do serwisu w czewie i zobaczysz co odpowiedzą. A odnośnie aukcji nic nie doradze bo nigdy mi się takie coś nie przytrafiło. Nie wiem czy zauważyłeś, ale nie widze nic w aukcji o gwarancji na usługę jaką wykonują i wyświetlacz jest używany dlatego taka cena. W innych serwisach raczej dają nowe części i gwarancja jest na usługe. W serwisie w czewie czy w gliwicach jest to opisane wyraźnie i tak powinno być. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 16-09-2012 o 22:50

Dopiero zaczyna

Dzięki za kolejna odpowiedź

W jednym linku wyświetlacz jest nowy, w drugim faktycznie używany. A faktycznie o gwarancji po wymianie brak, wiec można i samemu zrobić...

Tez znalazłem linka do serwisu w Gliwicach.
    Ogólnie wysłałem kilka mejli wszystkie z taka sama treścią
    - do Gliwic,
    - na żytnia do Wawy
    - do serwisu w Częstochowie,
    - do Katowic Serwis aparatów cyfrowych

Pozostaje tylko poczekać na odpowiedź z poszczegolnych serwisow, i wtedy dalej mozna sie zastanawiac.

Pozdro

Początki nałogu

i dobrze zrobiłeś, że wysłałeś do kilku serwisów.Będziesz wiedział na czym stoisz. Teraz tylko żeby odpisali w miare szybko bo jak nie to zostaje kontakt telefoniczny. W takich serwisach bardziej mogą się starać i wykonać skutecznie swoją usługe a cenowo mniej mogą wziąść niż na żytniej. Warszawa wiadomo jakie ma ceny, a opinie są róźne o nich i pewnie napiszą Ci żeby wysłać bo muszą zrobić ekspertyze. No w katowicach niedaleko dworca jest ten serwis patrząc na mape. Z tych wszystkich wymienionych to ja bym brał czewe, że będzie najtaniej.
    Na forum jest użytkownik naprawiacz. Napisz do niego i zobaczysz co Ci powie.
    W ramach gwarancji to tylko żytnia naprawia pozostałe z wymienionych tylko po gwarancji.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 16-09-2012 o 23:24

Dopiero zaczyna

Odnosnie informacji ktore dostalem z poszczegolnych serwisow:

1. z Katowic
    - postaraja sie aby naprawa była opłacalna, jednakże wyceny wykonuja JUŻ tylko po dostarczeniu sprzętu do naszego serwisu

2. Pan z forum, niestety nieposiada takiego wyswielacza, i zalecil zakup i wymiane w jakims najblizszym punkcie.

3. Foto-tronik - serwis z Warszawy
    - " koszt wymiany wyświetlacza i szybki to 250zł części + 130zł wymiana"

4. Serwis na żytniej
    - "W takim przypadku trudno jest określić kosztów bez oględzin sprzętu w serwisie. Wycena jest bezpłatna i zalecałbym dostarczenie aparatu do serwisu. Koszt wymiany takiego LCD w najlepszym przypadku to ok. 200 zł Netto. "

Szczerze nadal nie wiem co robic, i czekam na mejla z serwisu z Czestochowy.

Początki nałogu

zadzwoń najlepiej do tego serwisu w czewie bo serwis może nie przeglądać maili tak często, a podczas rozmowy dowiesz się od razu i szybciej. No i 250 zł możesz się spodziewać za wymiane bądź coś w tych okolicach.
    Na żytniej 200 zł netto Ci odpisali to chyba niemozliwe dojdzie szybka jeszcze nie chce mi się w to wierzyć żeby taka była różnica. No przez maila się takich rzeczy możesz nie dowiedzieć jak jest to w trakcie rozmowy.
    Jak coś będą chcieli wiedzieć to zapytają się i im odpowiesz od razu, a tak to ciężko.
    Dziwne, że chociaż widełek w serwisie w katowicach nie podali. Pozdro i daj znać jak się dowiesz
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 17-09-2012 o 23:11

Dopiero zaczyna

Dzieki jeszcze raz za odpowiedz i wiadomosc na priv. tamte watki przegladalem , przynajmniej pobieznie .

Justro zaczekam na mejla z Czestochowy, albo do nich zadzwonie.
    A wiadomo jak z wiekszymi serwisami i z zytnia. Jak pisalem wczesniej cena prawie 400 zl w jednym z serwisow.
    Na zytniej, napisali tylko o samej wymianie ze to 200 zl netto, ale mail byl krotki i niewiem jak to mam rozumiec, ale pewnie ok 400 zl to chyba wyniesie.

Ale poszukalem ksiazek serwisowych do 400d, na Jutubie , wyszukalem jak przebiega wymiana takiego wyswietlacza. I szczerze mowia niema duzej filozofii w tym. Reparatur Kameras CANON EOS 400D -Display Umtausch - camera Replace or Repair- Display change - YouTube

Wiec, zaczynam sie zastanawiac nad kupnem samego wyswietlacza, i wymiany samemu. ewentualnie poszukac jeszcze jakiegos speca.
    Odnosnie samej wymiany, widzialem mozliwosc zakupienia wyswietlacza. Ale niestety nie szybki na wyswietlacz. ( Moze zle szukalem, moze ma t jakas specjalna nazwe ;/) Jest porysowana, co widac na zdjeciu. Wiec i ja mozna by wymienic.

Coś już napisał

Samemu? Teoretycznie można. Pamiętaj jednak, żeby zaopatrzyć się w dobre wkrętaki, żeby nie wyślizgać wkrętów. Uważaj na wszelkie tasiemki, żeby nic nie urwać albo nie uszkodzić gniazda mocującego, bo będzie jeszcze drożej kosztowało.
    Żytnia to najlepszy serwis. Ceny no mają jakie mają. Z tym, że za jakością zawsze cena idzie w parze. Co do zakupu wyświetlacza dobrze by było jakbyś miał naprawdę pewnego sprzedawcę bo może się skończyć płaczem i zrzuceniem winy później na amatora, który uszkodził przy montażu.
    pozdrawiam
    natali
    canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów