Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Canon 500D - czy 36,000 to bardzo duży przebieg?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 500D - czy 36,000 to bardzo duży przebieg?

Witam, jak w temacie. Czy przebieg migawki na poziomie 36,000 klapnięć to bardzo dużo? Planuję sprzedać aparat i nie wiem czy taka liczba to dobrze czy źle.

mk
    Guest

Domyślnie Odp: Canon 500D - czy 36,000 to bardzo duży przebieg?

Z tego co pamiętam (mogę się mylić) to migawka jest przewidziana na 100 000 kalpnięć więc to jest relatywnie mało jak na ten aparat : )

Miasto
    Z nad morza

Mało czy dużo to zależy od punktu widzenia. Jak by nie patrzył to przeszło 1/3 nominalnego przebiegu migawki.
    60D, SIGMA 17-50 2,8 OS HSM, CANPN 50 1,8, Tami 70-300 USD VC, Lowepro, rower

mk
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Zorx Zobacz posta
    Mało czy dużo to zależy od punktu widzenia. Jak by nie patrzył to przeszło 1/3 nominalnego przebiegu migawki.
    Teoretycznie tak ale popatrz na to z innej strony, jeśli normalny użytkownik kupi od niego ten aparat będzie zadowolony przez najbliższe 2 lata gdzie zrobi maks 20 000 zdjęć... Więc nadal może go sprzedać z 56 000 klapnięć i kolejny użytkownik będzie się nim cieszył... Jeśli ktoś nie robi ślubów, sesji co tydzień to będzie mu służył i służył taki aparacik ; )

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez seklerek Zobacz posta
    Planuję sprzedać aparat i nie wiem czy taka liczba to dobrze czy źle.
    To raczej wazne dla kupujacego, a nie sprzedajacego. Czy jak sie okaze ze "taka liczba to zle" to zrezygnujesz ze sprzedazy?

36 000 to jeszcze nie jest dramat. Jeżeli aparat nie jest porysowany, to go spokojnie sprzedasz. Minus jest taki, że najlepiej sprzedać go komuś, kto przesiada się z modelu 1000D lub 1100D, bo to doceni. Nowi fotoamatorzy wybierać będą raczej 600D lub 650D.

Dopiero zaczyna

Chodziło mi raczej o ustalenie ceny w oparciu czy "to dużo czy mało"

Cytat Zamieszczone przez seklerek Zobacz posta
    Chodziło mi raczej o ustalenie ceny w oparciu czy "to dużo czy mało"
    Popatrz na Allegro. Wszystko zależy z czym lub bez czego chcesz sprzedać aparat.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Zawsze można dać na aukcję od 1PLN i cena się sama ustali. Pójdzie za tyle za ile ktoś będzie go gotów kupić.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

IMHO to dość dużo. Pytanie w jakim czasie wycykałeś te 36 000 klapnięć. Ja niedawno sprzedałem ponad 2-letniego 550d i miał ok. 30 000 klapnięć. Zresztą patrząc przez pryzmat ogłoszeń na allegro, o ile sprzedawcy rzetelenie podawali przebiegi to nie znalazałem 550d z takim przebiegiem jak mój, wszystkiee miały dużo mniejsze. Ja osobiście nie pakowałbym się w serię używanych xxxd z takim przebiegiem, no chyba, że cena byłaby odpowiednio niska, czytaj zakładałaby przynajmniej w jakimś stopniu koszt wymiany migawki w najbliższym czasie.
    Ale to tylko moje zdanie, jak znajdziesz kupca, to będzie OK Ja znalazłem, o dziwo, bardzo szybko.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów