Witam, chce zrobić zdjęcie/a w nocy, na długim czasie z użycie zimnych ogni, robiąc nimi "napis w powietrzu",
potrzebuje jakiś w skazówek apropo czasu, przysłony, iso.. na pewno jakieś zasady są.
Zdjęcia będą robione Canonem G12, liczę na pomoc![]()
Witam, chce zrobić zdjęcie/a w nocy, na długim czasie z użycie zimnych ogni, robiąc nimi "napis w powietrzu",
potrzebuje jakiś w skazówek apropo czasu, przysłony, iso.. na pewno jakieś zasady są.
Zdjęcia będą robione Canonem G12, liczę na pomoc![]()
5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8
Ostatnio bawiłem się w nocne zdjęcia i raczej podobnie to wygląda, ja użyłem jak najmniejszego ISO, f 8 i czas od 15 do 30 sekund by złapać przejeżdż'ające samochody jako smugi światła. Nie obejdzie się bez statywu oczywiście ; ) Dużo pomocnych wskazówek jest w linku który podał ciasteczkowy potwór ; )!
dzieki, chociaż liczyłem na dokładniejszą recepturę na konkretne działanie, np napis sztucznym ogniem, bo o tych podstawach wiem
Myślałem że jest moze jakaś ilość czasu na który sie nastawia aparat biorąc pod uwage że napis będzie orbiony jakąś konretna ilość czasu.
--- Kolejny post ---
Ok. Dzieki, przewertuje go jeszcze raz, postaram sie jak najwięcej wyciągnąć. Jeśli chodzi o takie zdjęcia widoczków to mam spore doświadczenie, nawet HDR'y takie robiłem. Ale napisów w powietrzu nie :/
Zrób najpierw próbę ile czasu osobie będzie zajmować narysowanie danej rzeczy na początek, jeśli będzie to około 15 sekund to tyle ustawiasz, stawiasz osobę przed obiektywem, najpierw odpalasz sztuczne ognie a dopiero potem naciskasz spust, żeby nie było tak, że sztuczne ognie odpalone a dana osoba wchodzi dopiero w kadr, chyba, że taki efekt chcesz uzyskać : ) Najlepiej metodą prób i błędów, ja tak robiłem swoje zdjęcia ; ) Najlepiej według mnie jak osoba już zaczyna rysować to dopiero po chwili jak już zrobiła pierwszy ruch np w górę nacisnąć spust (możesz jej powiedzieć by zaczęła troszkę niżej lub wyżej). Fajną opcją też będzie jak dana osoba będzie na czarno ubrana od stóp do głowy, wtedy nie będziesz miał tyle roboty w photoshopie z retuszem by został sam napis ze światła ; ) Mam nadzieję, że troszkę pomogłem!
Pozdrawiam!
poniżej taka tam fotka: przysłona 9, iso100, czas 10 s, kilka osób machających swoją literkę latarką (każdy inną jaka była pod ręką, w tym oświetlenie z komórki) no i statyw, ze sztucznymi ogniami pewnie podobnie
pozdrawiam
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
Dzieki za pomoc marcinie, ale takie rzeczy były dla mnie oczywistebardziej mi chodziło o szczegóły, bo zrobiłem już swoje zdjecia, ale gdy ustawiałem czas naświetlania na 15 sec, przy przysłonie 2,8 łapało mi tylko połowę czasu, późniejsze ruchy zimnym ogniem nie były zapisywane.. nie do końca wiem czemu.
Oczywiście metodą prób i błędów osiągnąłem oczekiwany rezultat, ale nie wiem czemu nie mogłem zrobić całego napisu, tylko jego cześć.
--- Kolejny post ---
A i ja chciałem zeby mił zarys osoby, to to był tak jak by prezent, więc zarys mile widziany.
To foto warsztaty bardzo fajne, tylko jak by to wyszło jak by to miała zrobić jedna osoba :>
nie dawaj przesłony 2.8, daj f8
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
ok, spróbuje z mniejszą