Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jak wykonać prawidłowo test bateryjkowy? BF/FF

Domyślnie Jak wykonać prawidłowo test bateryjkowy? BF/FF

1. Z jakiej odległości łapać ostrość na baterię?
    2. Jaki odstęp między bateriami ma być?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Jak wykonać prawidłowo test bateryjkowy? BF/FF

a nie prościej te pytanie wrzucić w Google i zrobić test?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

W google wrzuciłem, zadowalających odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Poczytaj wątek odnośnie kalibracji w dziale CSI. Tam piszą jak robią testy i przy jakich odległościach przedmiotu. jeśli dobrze pamiętam jest to chyba 50 x ogniskowa obiektywu, czyli dla 18 mm odległość przedmiotu (tam gdzie powinna być bateryjka, która ma być ostra), będzie 900 mm.
    Ja bym to zrobił tak, wziął „jak najwięcej” bateryjek i ustawił sobie tą, w którą trafiam, a od niej w jedną i drugą stronę po kilka, w odległości grubość bateryjki.
    Przecież tak naprawdę żadna filozofia tu nie jest potrzebna , a ewentulane problmy z FF/BF będzie widać od razu.

A tak w ogóle to po co Ci to?
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 24-08-2012 o 15:16

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

50 razy ogniskowa to jest standard. Problem w tym, że mało kto robi zdjęcia w odległościach "standardowych" a szczególnie zoomy lubią mieć inaczej na każdym z końców.

Po prostu albo zrób test na odległości na której normalnie robisz zdjęcia - co z tego, że nie ma FF/BF na odległości "macro" skoro np. takich zdjęć nie robisz albo, i to lepiej, nie rób żadnych testów. Rób zdjęcia. Ciesz się tym co masz bez zawracania gitary BF/FF. :-)

EDIT: to: http://www.komar.org/faq/camera/auto-focus-test/ będzie lepsze od bateryjek a to: http://www.reikan.co.uk/focal/focal.html będzie "merc" - to ostatnie kosztuje.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-08-2012 o 15:23

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A tak w ogóle to po co Ci to?
    Będę testował obiektyw do zakupu, którego się przymierzam (po gwarancji, więc jeśli źle sprawdzę kalibracja będzie na moją kieszeń). Tablica od KUBAwo wydrukowana, Twoje 2 obrazki Janusz również

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez RAFAL_PAWLEWICZ Zobacz posta
    .... Tablica od KUBAwo wydrukowana, Twoje 2 obrazki Janusz również
    Tych obrazków sie nie drukuje - wyświetla się na monitorze. I owszem drukuje się obrazki do FoCal'a ale to trochę insza inszość.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Do autora wątku - nie wiem w jakich okolicznościach kupujesz obiektyw, ale osobiście, zawsze kiedy brałem używane szkła to wolałem wykonać kilkanaście zdjęć w tzw. "boju", w zależności od charakteru obiektywu. Raz jeden zrobiłem ten błąd i wykonałem test bateryjkowy zaraz po zakupie c 85 1.8. Włosy rwałem bo raz był FF, raz BF. Już miałem słać obiektyw z puszką na Żytnią, ale na szczęście trafiła się fucha z wykorzystaniem szkiełka - 90 % zdjęć trafionych. Bateryjki poszły do kosza, a szkłem cieszę się do chwili obecnej. Pozdrawiam.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Do autora wątku - nie wiem w jakich okolicznościach kupujesz obiektyw, ale osobiście, zawsze kiedy brałem używane szkła to wolałem wykonać kilkanaście zdjęć w tzw. "boju", w zależności od charakteru obiektywu. Raz jeden zrobiłem ten błąd i wykonałem test bateryjkowy zaraz po zakupie c 85 1.8. Włosy rwałem bo raz był FF, raz BF. Już miałem słać obiektyw z puszką na Żytnią, ale na szczęście trafiła się fucha z wykorzystaniem szkiełka - 90 % zdjęć trafionych. Bateryjki poszły do kosza, a szkłem cieszę się do chwili obecnej. Pozdrawiam.
    Ech... nieszczęsne 85/1,8.... Kupiłem swój, zrobiłem nim kilkadziesiąt zdjęć - praktycznie każde to był mniejszy lub większy śmietnik. Ani ostro, ani trafione. I lekka frustracja co z tym g**nem zrobić...
    Jakiś czas potem podpiąłem go mając założoną lampę i włączone wspomaganie z niej. okazuje się że przy całkiem otwartym szkle rzęsy co do jednej mogę liczyć ;-)
    Ostatnio edytowane przez Widelec ; 24-08-2012 o 22:26

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów