Roman, zrobisz jak bedziesz chcial ale ja bym zaczal od zwyklych szitek 4x5 i wolania bez ciemni.
Potrzebujesz tylko male pomieszczenie aby przelozyc szitki z holderow do "koreksu", a reszte robisz przy normalnym swietle. Ja po wielu poszukiwaniach wybralem HP combiplan, Ty masz w tej chwili do wyboru albo rzucic sie na drogie systemy do wolania 4x5, kupic uzywany HP Kombiplan( po uszczelnieniu mozna przewracac) lub kturys z bedacych na rynku tankow lub drumow przystosowac do wolania akutacyjniego albo na "spocznij". Najwazniejsze aby tank czy drum jaki masz byl szczelny i nie puszczal ani swiatla ani plynow. Jezeli puszcza plyny pod pokrywka to mozesz wolac bez przewracania. Wazne jest aby to cos dawalo Ci mozliwosc wlewania/wylewania chemi czy wody bez ciemni. Istotne jest takze aby szybko oproznic tank/drum po wolaniu aby jak najszybciej przerwac inaczej nie zatrzymujesz natychmiast wolania w okreslonym czasie. Pozniej czyli w polowie utrwalania obecnosc swiatla w pomieszczeniu juz nie jest tak bardzo istotna.
Ja stosuje rodinal w duzym rozcienczeniu przy dlugim (ponad 20 min) wolaniu na spocznij z kilkoma wolnymi przewrotkami. Rodinal jest dobry bo wolanie w nim ma bardzo duza rozpietosc temperatur (16-22 st Celcjusza), wazne jest tylko, zeby nie bylo gwaltownych skokow temperatury. Jest tani i jest jednorazowy co tez jest wygodne bo zajmuje tyle miejsca co butelka i nie przeterminowuje sie. Ma wade polegajaca na produkcji duzego ziarna jezeli za bardzo sie macha ale jest to istotne przy malym obrazku, juz na srednim to przestaje byc wazne. Sprawdz PW