Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon 85mm F/1.8 - zacinający się AF

Domyślnie Canon 85mm F/1.8 - zacinający się AF

Witam.
    Ostatnio zauważyłem w ww obiektywie zjawisko skokowej pracy autofocusa. Gdy ręcznie obrócę pierścień AF w skrajne położenie i ostrzę w stronę nieskończoności AF pracuje płynnie i celnie. W momencie ostrzenia z nieskończoności w przeciwną stronę AF pracuje z przerwami. Trzeba kilka/kilkanaście razy wciskać spust do połowy, w tym czasie AF skokowo "dociąga" ostrość. Później, mimo potwierdzenia w praktycznie wszystkich ujęciach ostrość jest albo za albo przed. Styki czyste, testowane na 5dMk2 i 40d, na obu to samo. Miał ktoś podobny problem? Zastanawiam się co to za usterka i jakie będą przybliżone koszty naprawy.
    Pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar matijaz
    Miasto
    Wrocław/Bad Wimpfen

Domyślnie Odp: Canon 85mm F/1.8 - zacinający się AF

W 85mm AF powinien pracować szybko, cicho i bezbłędnie. Testowałeś w dobrych warunkach oświetleniowych? Masz w obu korpusach aktualny firmware? Jeśli masz wątpliwości do pracy AF, a obiektyw na gwarancji, to wysłałbym na Twoim miejscu na Żytnią do serwisu.
    Nie wiedziałem że tylu idiotów jest na świecie, dopóki nie skorzystałem z internetu.
    Stanisław Lem

Do tej pory obiektyw na obu puszkach trafiał w punkt nawet w warunkach sporej ciemnicy, firmware w obu puszkach najnowsze, niestety już dawno po gwarancji... Pozostaje zatem serwis.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

jak się nie boisz grzebać to zerknij tutaj: http://www.canon-board.info/tips-and...35-f-2l-85114/ objawy podobnie - więc pewnie czyszczenie może pomóc
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Dzięki arturs, poczytam i zdecyduję... najwyżej będzie manualne szkło

Miasto
    Kielce

jak byś miał pytania puszczaj PW do Rafała (autora opisu) - na pewno pomoże

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Miałem problem niedawno również z af w tym samym obiektywie tzn.nie mógł ustawić ostrości od 4m do nieskończoności.Wykonywał skokowe ruchy.Oddałem do serwisu i okazało się że padła soczewka af.Koszt naprawy 300pln.

Miasto
    Kielce

że tak zapytam z ciekawości - co to "soczewka af" ?

Heh, prawdopodobnie chodziło o soczewkę ostrzenia Nie ma czegoś takiego jak "soczewka af" przynajmniej w obiektywach Canona; niezależnie czy ostrzymy ręcznie, czy ostrzy silnik w trybie auto, to cały czas porusza on jednym i tym samym elementem - soczewką, bądź zespołem soczewek odpowiadających za ustawianie ostrości.
    I jeszcze taka jedna uwaga: mało prawdopodobne jest, aby w tym przypadku soczewka ostrzenia uległa uszkodzeniu - bo w zasadzie jedynym uszkodzeniem jakie mogło by ją spotkać - to pęknięcie i/lub skruszenie się (w końcu to szkło) .
    Bardzo prawdopodobnym natomiast jest uszkodzenie się samego silnika USM, który jest elementem pracującym w dosyć trudnych warunkach (mechanizm USM, przynajmniej w 135L oraz 17-85 jest bardzo dokładnie spasowany - do tego stopnia, że gdy kręcę pierścieniem napędu ręcznie, stawia on wyczuwalny opór) i z racji tego iż pracuje on "na sucho" po prostu nie da uniknąć się efektu zużywania się (ścierania) jego elementów.
    Pozdrawiam serdecznie
    Registered Linux User #537589 >> http://counter.li.org
    ---------------------------------------
    http://www.unreal-gallery.pl

Coś już napisał

Miałem takie same problemy. Można powiedzieć że w zupełnie nowym obiektywie. Po wykonaniu około 100 zdjęć pojawił się wspomniany problem z ostrzeniem. Obiektyw pracował jak karabin nie mogąc złapać ostrości. Oddałem do serwisu w ramach gwarancji. Wymieniony został cały zespół autofkusa, teraz działa jak należy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów