Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM

Domyślnie Obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM

Mam nadzieję że mnie nie zjecie:P

Od kwietnia mam 5D Mark II wraz z obiektywem 24-70 Canona problem w tym że zdjęcia (imprezowe) robione na dość specyficznych ustawieniach nie wychodzą tak ładnie jak w przypadku Canona 50d i Tamrona 17-50 f 2,8. Bardzo kiepsko działa AF w słabym oświetleniu (co najmniej 30% zdjec jest nieostrych z całej fotorelacji), gdzie przy 50-tce to było może kilka zdjęć (ale bardzo rzadko), w post produkcji ujawniają się brzydkie abberacje chromatyczne, w przypadku gdy obiekt jest nieostry na pierwszym planie a na drugim planie jest ostra postać bardzo brzydko rysuje się ta nieostra postać( wiem że piszę trochę łopatologicznie ale staram się objaśnić istotę problemu z którym się borykam), zastanawiam się czy mam jakiś felerny egzemplarz czy może jest to po prostu jego uroda a raczej brzydota, w każdym razie nie znalazłam w testach takich informacji.Proszę o pomoc!!!

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Obiektyw Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM

W słabych warunkach oświetleniowych ten obiektyw nie jest demonem celności ale z tą aberracją to musiałbyś pokazać przykład.
    1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Początki nałogu

z postu wynika że jest to jest kobieta nie mężczyzna a na jakim af robisz zdjęcia na centralnym czy bocznych te nietrafienia wystepują bo niestety 5D mark II ma z af problem nie jest demonem szybkości a na bocznych to już wogóle? zoom będzie inaczej rysował niż stałka to też musisz brać pod uwagę. Pokaż jakiś przykład.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 18-07-2012 o 14:36

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

ja z 5D i tym szkłem tez mam problemy czasami z AF jak jest ciemno ale myślę ze to wina samego body a nie szkła

chyba czas na kupno 7D a 5D mark ii zostawie do sesji i slubow wrrrr. Robie na centralnym af bo zwykle fotografuje na f5,6-do max7 postacie w jednym rzędzie:P obiektyw za prawie 5 tysięcy nie jest demonem szybkości ok ale chyba powinien w miarę ostrzyć i nie robić takich paskudnych zarysowań, czego nawet tamron nie robi płacze;(((

- - - Updated - - -

Czy można dodać zdjęcie bez umieszczania go na stronie-sorrry za takie pytania ale jestem nowa na tym forum a chciałabym wam pokazać o co chodzi z tym obrysowywaniem postaci

- - - Updated - - -

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater

- - - Updated - - -

mam nadzieje ze widzicie chodzi o te raczki na pierwszym planie jak brzydko sie rysuja

- - - Updated - - -

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater znowu reka jak plastik fantastic

Uzależniony

Masz specyficzną obróbkę i ciężko tu powiedzieć gdzie leży "wina". Zdjęcia są na długich czasach więc jeżeli jakieś światło dociera do tej ręki to ją obrysuje. To co świeciło za ręką będzie trochę ciemniejsze bo było przez ułamek sekundy zasłonięte... po tym obróbka to uwidoczni.
    Co do problemów z AF to zobacz również czy czerwony plastik na lamie który świeci wspomagając AF jest czysty.

Plastik jest czysty dbam o czystość sprzętu dziwi mnie to ze w 50D nie było takich dziwnych zarysowań, muszę zweryfikować czy tego typu aberracje nie pojawiają się na zdjęciach dziennych,w każdym razie dziękuję za rady

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

hmmmm ja nigdy czegoś takiego u siebie nie zauważyłem zobacz czy w normalnym oswietleniu też coś takiego się robi

ale zoabcz bez ingerencji oprogramowania zewnętrznego bo Twoje zdjecia już są mocno pojechane i wtedy już wszystko mogło mieć na to wpływ

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Uzywalem C 24-70 z 5DMKII i zadnych takich problemow nie mial, moze twoj egzemplarz nie do konca taki jaki powinien byc?

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

tak jak napisałem już wcześniej - i inni też - obiektyw i puszki są ok.

problemem jest mieszanie światła zastanego i błyskowego + ruch + mocna obróbka podkreślająca błędy.

po prostu 5D jest lepszą puszką i problem bardziej widać, 50D mniej pokazywał (choćby przez niższe ISO), to i problem aż tak mocno nie wychodził.

IMHO przy umiejętnym posługiwaniu się aparatem, błyskiem i obróbką - da się ten efekt aureoli zminimalizować, choć przy takim oświetleniu będzie to występowało praktycznie zawsze. przetestujcie sami.

i oczywiście szkło nie ma tu kompletnie nic do rzeczy.
    ten sam efekt wystąpi na kicie 18-55, jak i na 85L.
    pozdro.,
    m.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów