Witam wszystkich,
Zacznę od tego, iż pisząc to zapytanie nie idę na łatwiznę i nigdzie nie szukałam... ale temat ten, pomimo dużego zainteresowania nie wnosi żadnych konkretów..
Chcę zakupić do mojego, małego studia 2 lampy studyjne, które wykorzystywać również chcę w plenerze (czy to do zdjęć na łonie natury, czy też do zdjęć reklamowych np. pokoi hotelowych itp).
Nie chcę, aby zestaw był wypasiony, tylko taki aby wystarczył mi do moich potrzeb.
Studio nie jest duże (wręcz małeokoło 20mkw, ale chcę wykorzystywać je przede wszystkim do portretów.
Zastanawiam się nad lampami Quantumm, ale dużo opini krąży, iż jest to "chińskie dziadostwo", ale i tak przedział cenowy chyba najlepszy w stosunku ceny do jakości?
Szukałam też porównań, przykładowych fotek różnymi zestawami studyjnymi, ale nic takiego nie znalazłam. Lubię mieć "namacalne" porównanie, różnych możliwości, i wtedy mogę sama wywnioskować co jest bardziej przydatne i lepsze.....
Nie mam obszernej wiedzy na ten temat, i błądze jeśli chodzi o konkrety w tym temacie...
Chciałabym, aby światło było mieciutkiei zastanawiam się czy w tej kwesti nie jest przypadkiem najważniejsze jakie softboxy kupię, a nie jakie lampy? może poprostu kupić tańsze lampy, ale na softboxy wydać trochę więcej funduszy?
Jeśli nie macie ochoty mi tłumaczyć powyższych zapytań to podpowiedzcie chociaż czym kierować się wybierając lampy? np.
- jaki powinien być podział mocy lampy ( z tego co widzę to przeważnie 1/32 mocy to max, ale są też 1/64 mocy, czy ma to duże znaczenie czy nie zwracać uwagi na ten parametr?
- moc lampy chyba wystarczy 300W? Tu i ówdzie czytam że lepiej słabszą niż mocniejszą, gdzie indziej znowu czytam, że powinno być na odwórt
- czy możliwość regulacji światła modelowego jest ważnym elementem?
Jakie jeszcze parametry powinna mieć lampa? (co możecie podpowiedzieć z własnego doświadczenia? czasem wychodzi coś w "praniu" czego spodziewać się nie można było)
Podpowiedzcie bądź nakierujcie mnie do prawidłowego wyboru jak i do poszerzenia wiedzy na ten temat
Z góry dziękuję
Karolina