Witam,
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ mam poważny problem z obiektywem canona 50 mm 1.4.
Zakupiłam go pod koniec grudnia 2011 w Fotojokerze- na miejscu podpięłam sobie go pod body i troszkę potestowałam, ale nie jestem dobra w tych technicznych sprawach i wydawało mi się że obiektyw jest w porządku (sprawdzałam czy ostrzy w punkcie przy przesłonie rzędu 1.4-2.0).
Niestety podczas normalnego użytkowania obiektywu, a nie testowania go zauważyłam, że robiąc zdjęcia z nieco większej odległości (czyli takiej by objąć całą postać człowieka z marginesem na cropie- tj. canonie 50d) zdjęcia są kompletnie nieostre, po prostu mydło. Ostrości brak w jakimkolwiek punkcie. Normalnie zaczyna się robić dopiero od 4.0.
Natomiast podczas fotografowania jakiś przedmiotów z bliska (czyli tak jak testowałam obiektyw w sklepie) obiektyw ostrzy nawet przy 1.4. Także problem pojawia się dopiero jak oddalam się nieco od fotografowanego obiektu/ osoby.
Obiektyw był mi potrzebny do fotografii portretowej/ fashion i teraz leży nieużywany bo taki poziom ostrości jaki on mi oferuje przy przesłonach 1.4-4.0 jest kompletnie nieakceptowalny...
Podpinałam go pod inne body (7d) i był ten sam problem, natomiast do mojego body podpięłam inną sztukę tego samego obiektywu i już było znacznie lepiej.
Teraz moje pytanie- co powinnam zrobić? Bardzo proszę o pomoc i jakieś rady. Mam jeszcze gwarancje. Gdzie powinnam się udać z tym obiektywem- do Fotojokera czy do serwisu Canona? Jeszcze nigdy nic nie reklamowałam i trochę nie wiem jak się do tego zabrać. Czy powinnam zabrać ze sobą jakieś przykładowe zdjęcia? Jakieś pismo?
Wybaczcie te może głupie pytania, ale chcę się dobrze przygotować do tej reklamacji, żeby była ona skuteczna.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam