Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: obiektyw canon 50mm 1.4- problem

Dopiero zaczyna

Domyślnie obiektyw canon 50mm 1.4- problem

Witam,

Bardzo proszę o pomoc, ponieważ mam poważny problem z obiektywem canona 50 mm 1.4.
    Zakupiłam go pod koniec grudnia 2011 w Fotojokerze- na miejscu podpięłam sobie go pod body i troszkę potestowałam, ale nie jestem dobra w tych technicznych sprawach i wydawało mi się że obiektyw jest w porządku (sprawdzałam czy ostrzy w punkcie przy przesłonie rzędu 1.4-2.0).

Niestety podczas normalnego użytkowania obiektywu, a nie testowania go zauważyłam, że robiąc zdjęcia z nieco większej odległości (czyli takiej by objąć całą postać człowieka z marginesem na cropie- tj. canonie 50d) zdjęcia są kompletnie nieostre, po prostu mydło. Ostrości brak w jakimkolwiek punkcie. Normalnie zaczyna się robić dopiero od 4.0.
    Natomiast podczas fotografowania jakiś przedmiotów z bliska (czyli tak jak testowałam obiektyw w sklepie) obiektyw ostrzy nawet przy 1.4. Także problem pojawia się dopiero jak oddalam się nieco od fotografowanego obiektu/ osoby.
    Obiektyw był mi potrzebny do fotografii portretowej/ fashion i teraz leży nieużywany bo taki poziom ostrości jaki on mi oferuje przy przesłonach 1.4-4.0 jest kompletnie nieakceptowalny...
    Podpinałam go pod inne body (7d) i był ten sam problem, natomiast do mojego body podpięłam inną sztukę tego samego obiektywu i już było znacznie lepiej.

Teraz moje pytanie- co powinnam zrobić? Bardzo proszę o pomoc i jakieś rady. Mam jeszcze gwarancje. Gdzie powinnam się udać z tym obiektywem- do Fotojokera czy do serwisu Canona? Jeszcze nigdy nic nie reklamowałam i trochę nie wiem jak się do tego zabrać. Czy powinnam zabrać ze sobą jakieś przykładowe zdjęcia? Jakieś pismo?
    Wybaczcie te może głupie pytania, ale chcę się dobrze przygotować do tej reklamacji, żeby była ona skuteczna.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeśli masz 50D to spróbuj mikroregulacji bo opisane przez Ciebie objawy wskazują na problemy z BF/FF. Dodam od siebie, że na 50D to tylko z 55-250 nie mam problemu z BF/FF. Dla przykładu: Canon 35 f2mm +4, Canon 50mm f1.8+5. I niestety zauważyłem że jeśli będzie ostrzył dobrze na odległości > 2m to na bliskich już będzie słabiej :/
    Jeśli nie odpowiada Ci zabawa z mikroregulacją zawsze możesz wysłać do serwisu canona na darmową kalibrację (niestety razem z body).
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tiffany86 Zobacz posta
    Teraz moje pytanie- co powinnam zrobić? Bardzo proszę o pomoc i jakieś rady. Mam jeszcze gwarancje. Gdzie powinnam się udać z tym obiektywem- do Fotojokera czy do serwisu Canona? Jeszcze nigdy nic nie reklamowałam i trochę nie wiem jak się do tego zabrać. Czy powinnam zabrać ze sobą jakieś przykładowe zdjęcia? Jakieś pismo?
    Wybaczcie te może głupie pytania, ale chcę się dobrze przygotować do tej reklamacji, żeby była ona skuteczna.

Jeśli kupiłaś w sklepie i masz do niego blisko to proponuje się do niego udać i skorzystać z niezgodności towaru z umową, to wynika z Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. W tym trybie to sklep ma problem bo jest stroną nie ty, w przypadku jeśli skorzystasz z gwarancji sklep będzie jedynie pośrednikiem i nie ponosi żadnej odpowiedzialności. Idziesz do sklepu ze sprzętem i mówisz, że oddajesz z powodu niezgodności towaru z umową, dopilnuj aby na piśmie byla taka informacja i poproś o kopię pisma dla siebie, możesz też napisać swoje w internecie jest pełno wzorów.

http://www.federacja-konsumentow.org....php?story=139
    600d + 18-55 is + 55-250 is + 50 1:8 + super takumar 50 1:8 + 420ex

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tylko że BF ani FF nie jest wadą obiektywu (co już mi wielokrotnie różne serwisy sugerowały ;-)), więc niezgodności z umową chyba tu nie ma...

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Bez sensu z mikroregulacją - nie da się uzależnić jej od odległości przedmiotu, ja bym słał na kalibrację do serwisu - przecież w okresie gwarancyjnym jest darmowa. Chyba, że Fotojoker zamieni felerną sztukę. Niestety z 50 1.4 jest loteria, wiem bo nie mam ;]
    Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 05-07-2012 o 14:05
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr
    nie da się uzależnić jej od odległości przedmiotu
    Wielokrotnie było o tym pisane iż nawet w serwisie potrafią zrobić tak że będzie ostrzyć dobrze na bliskich odległościach i źle na dalekich i vice versa. Dlatego Canon zaleca kalibrację na odległości 50 x ogniskowa. Koleżanka może przetestować mikroregulację choćby po to aby wykluczyć inne problemy. Jeśli faktycznie jest problem z trafianiem AF, wtedy zgadzam się z Tobą OrzelPiotr lepiej wysłać zestaw do serwisu ;-)
    Ostatnio edytowane przez haze ; 05-07-2012 o 14:10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Serwis to wątpliwa sprawa, bo i tak kalibrują na stałą krotność ogniskowej, w przypadku 50mm jest to 2,5m. Ja mam taką zasadę, że jak kupuję obiektyw to i tak go wysyłam do kalibracji. Jakiś czas temu wysłałem wszystkie obiektywy i wszystkie body i tylko w przypadku jednego nie muszę zmieniać kalibracji (tzn. jest na zero). W pozostały po kalibracji i tak muszę korygować...

Z 50mm mam podobny problem, również ostrzy różnie w zależności od odległości. Dlatego najlepiej się pobawić i wyczaić jaka kalibracja na jaką odległość mniej więcej..
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Domyślnie

wyslij obiektyw do kalibracji
    http://www.e-csi.pl/

zakladka 'jak dostarczyc' jest formularz zgloszeniowy itd

Domyślnie

Ja tak wysłałem do kalibracji, to potem musiałem ustawiać mikroregulację do końca skali, żeby na 50D z daleka było jako tako. Na 5D szkło nadawało się wyłącznie do portretów z 2-3 metrów. Ale znalazłem rozwiązanie. Wymieniłem na 35/2 i od tej pory nie martwię się BF, FF, mydłem, i innym powidłem.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Może ten typ tak ma
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów