Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Czym zastąpić blendę ? Jaka lampa?

Dopiero zaczyna Awatar ninevet
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Czym zastąpić blendę ? Jaka lampa?

Witam,
    Chciałabym zacząć korzystać z jakiegoś doświetlenia zewnętrznego, spróbować czegoś nowego, wejść na wyszy etap wtajemniczenia, zwał jak zwał Jednak oczywista oczywistość jaką jest blenda w moim przypadku nie jest opcją z dwóch powodów.
    Pierwszy jest prozaiczny -zawsze na zdjęciach jestem sama.
    Drugi już poważniejszy - tematem moich zdjęć są konie, a to z natury płochliwe zwierzęta więc blenda mogłaby wywołać napięcie lub wręcz strach, który raczej na zdjęciach pożądany nie jest, a i łapanie spłoszonego konia po lesie nie należy do mojego hobby

Jakie rozwiązanie proponujecie ?

Ja zastanawiałam się nad lampą ale tu mam do was kilka pytań, mocno laickich ale jednak wolałabym poznać na nie odpowiedź.

Czy lampą da się uzyskać w miarę naturalne efekty w terenie? Czy w ogóle dobrym pomysłem jest jej kupno?
    Czy mój bidny 450D, którego jeszcze raczej przez rok nie zmienię da sobie rade ze zdalnym wyzwalaniem?
    Jaka lampa ? [jak zwykle, tania a dobra ]
    I czy moglibyście polecić mi jakaś dobrą lekturę o doświetlaniu zdjęć?

Pozdrawiam Nine
    Ostatnio edytowane przez ninevet ; 03-07-2012 o 14:24

Domyślnie

Co prawda nie znam się na koniach ale czy nie sądzisz, że błysk lampy wypłoszy je bardziej niż doświetlenie blendą? Czy da się uzyskać naturalny efekt? Jak najbardziej tak.

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Z błyskami konie są obyte, każdy właściciel zrobił nie jedną fotkę z lampą, na zawodach czy gdzieś ludzie się nie przejmują i walą z lampy, a duży, jasny, szeleszczący obiekt to zawsze coś nowego i strasznego

edit:
    Już widzę minę zwierzaka jak taka blenda, nawet ustawiona na statywie by się przewróciła pod wpływem wiatru... jezuu.. pewnie godzinami byśmy zwierzaka szukały
    Ostatnio edytowane przez ninevet ; 03-07-2012 o 14:31

Domyślnie

Z lampą wcale nie jest tak różowo - robię zdjęcia na zawodach ujeżdżeniowych osób niepełnosprawnych i tak jest zasada, że lampą się nie błyska ze względu właśnie na możliwość spłoszenia się konia, co w przypadku jeźdźca nie w pełni sprawnego ruchowo może być bardzo groźne.
    Co prawda konie również mają czasami problem przejść koło powieszonego banera na ścianie, ale z racji nieruchomości czy braku nagłego pojawienia się, łatwiej jest do niego konia przekonać i przyzwyczaić.
    Jeżeli już lampa (bo powiedzmy nie dasz rady przeskoczyć tematu operatora blendy), to szukałbym sprzętu z możliwością zdalnego wyzwalania, żeby można było lampę odsunąć gdzieś na bok, bo nie zawsze możemy ustawić się pod słońce i czasami trzeba błysnąć z boku kadru. Oczywiście dla jednych będzie dobra zwykła 430 czy 580, dla niektórych jakiś system terenowy lamp terenowych.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dzięki, ja oczywiście myślę o ustawianiu lampy niezależnie od mojego położenia, dlatego też pytałam czy 450D da sobie z tym radę.

Temat operatora na pewno jest nie do przeskoczenia, przecież nie będę komuś płacić by pomagał mi robić zdjęcia na których ani złotówki nie zarabiam i są dla mnie czystym hobby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ninevet Zobacz posta
    Temat operatora na pewno jest nie do przeskoczenia, przecież nie będę komuś płacić by pomagał mi robić zdjęcia na których ani złotówki nie zarabiam i są dla mnie czystym hobby
    Bardziej mowa tu o koleżance lub koledze, który w zamian za ładny uśmiech pomoże

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Wolałabym sobie zapewnić stałość możliwości używania nowej "zabawki".
    Nie mam [naprawdę !] w okolicy nikogo zainteresowanego tym tematem, kto dobrowolnie mógłby ze mną na sesje jeździć i nie zanudził by się po 2 pierwszych. Nawet jeżeli mam znajomą focącą konie to dalej rozmijamy się w tematach, bo ja wolę ładne portreciki z właścicielami i do nich dążę, a ona jak najbardziej naturalne środowisko i koń w pełnym galopie po polach

Czy teraz już możemy wrócić do sprawy "czym zastąpić blendę?"
    Bo ja sobie serio nie robię pod górkę na siłę i naprawdę wolałabym móc spokojnie z blendy korzystać, która jest znacznie tańsza i daje ładne efekty

Serio, ja wiem, że baby sobie lubią po utrudniać dla zasady ale uznajmy, że w tym wypadku tak nie jest

Domyślnie

Statyw i halogen, taki zwykły budowlany 500W, później co prawda będzie problem z ciut inną barwą ale - po pierwsze, przy "kasztanach" to nie przeszkadza, a po drugie, to tylko światło doświetlające. Halogen nie szeleści (wiem, że to płoszy konie) i nie błyska, a doświetlić może.

No i RAW, plus zabawa z wyciąganiem szczegółów z cieni. Na te zdjęcia, na których ci zależy możesz chyba poświęcić chwilę czasu.

Uzależniony

Domyślnie

Mała tania lampa nie da ci tak dobrego efektu jak dobrze wykorzystane światło zastane. Spróbuj robić zdjęcia wcześnie rano lub przed zachodem.
    Zastąpić blendę również można białą ścianą. Nie wiem jaką masz swobodę z dostępem do koni...
    Czy chcesz robić im zdjęcia jak biegają w zagrodzie, czy gdzieś na polanie, czy robisz bardziej kontrolowany portret.
    Zasady z wykorzystaniem światła są takie same jak z normalnym portretem, tylko obiekt jest większy i nie chce współpracować

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Zdjęcia robię w różnych miejscach, czasami dobrze się nachodzę [10 i więcej km] zanim znajdę odpowiednie miejsce z ładnym tłem i światłem, modele oczywiście człapią dzielnie za mną.
    Tutaj w dziale "przyroda" wrzuciłam kilka ...już dziesiąt... zdjęć.

Na pomysł z halogenem nie wpadłabym, ale też nie wiem ile takie coś waży, słowo "budowlany" kojarzy mi się z dużo ale mogę się mylić.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów