Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Nikon d5100 vs Canon 600D vs ?

Coś już napisał

Domyślnie Nikon d5100 vs Canon 600D vs ?

Znajomy poprosił mnie o radę i trochę poczytałem w internecie efekt jest taki że jestem teraz bardziej zakręcony niż on sam Pytanie przewrotne Nikon 5100 vs Canon 600, dwa modele z podobnej "półki" filmy okazjonalnie raczej do użytku domowo/urlopowego szybkie dzieci (raczej wysokie ISO) i wolne landszafty (jakość jpg bardziej niż samodzielna edycja raw) z jednym spacerzoom budżet ok3500pln. Wasze doświadczenia co polecicie? Używane czy nowe może starszy tańszy model puszki + szkło jaśniejsze?

PS
    mam nadzieję że nie wywołam wojny międzysstemowej
    Ostatnio edytowane przez bris ; 03-06-2012 o 00:56
    opti

Dopiero zaczyna Awatar said1
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z racji, że jestem wiernym użytkownikiem CANON'a od ładnych paru lat, osobiście polecam właśnie ten system;-) Wydaje mi się, że jeśli oba aparaty są raczej podobne do siebie (w tym segmencie różnice nie powinny być rażące), warto przyłożyć rękę i oko do obu rozważanych body i wybrać ten który nam lepiej leży... może warto zastanowić się, który system daje większe możliwości rozbudowy, który będzie bardziej w zasięgu naszego portfela (szkła i akcesoria nie tanieją z czasem dość mocno więc można przeprowadzić taką symulację na początku przygody z danym systemem)...
    W czerwcowym Digital Camera Polska na 112 s. jest artykuł z porównaniem sprzętu tej klasy - może lektura w jakimś stopniu pomoże podjąć ostateczną decyzję
    http://ulubionykiosk.pl/demo/52-digital-camera-polska
    Canon EOS 60D | EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM | EF-S 60 mm f/2,8 macro USM | EF 35-135 mm f/4-5,6 USM | EF 70-300 f/4-5,6 IS USM

Domyślnie

Zeby nie wywolywac wojny systemowej to powiem calkiem przewrotnie - fuji finepix x100

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

A ja tradycyjnie polecam Pentax K-5... w takim budżecie to tylko z kitem 18-55

No i z takim pytaniem to w innym dziale IMHO - "Dla Początkujących" lub "Co? Gdzie? Za ile?"

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 03-06-2012 o 15:11
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

zdecydowanie nikon bo ma jedną z najlepszych matryc APSC, szczególnie dobrze sobie radzi na wysokich ISO. Canon niestety matrycę ma bardzo cienko pod względem ISO.
    Co do rozbudowy systemu to ludzie zauważcie, że większość osób ogranicza się do jednego obiektywu i tyle. Statystyczny konsument kupuje aparat z 1 lub dwoma obiektywami i kończy się jego zainteresowanie fotografią. Aparat zabiera na wakcje, wycieczki i z niego po porostu korzysta. Nie czyta forum, nie kupuje prasy fotograficznej i nie zna pojęcia szumy na ISO 200 w crop 1:1.

Polecam nikona d5100 bo to naprawdę bardzo dobry aparat z dobrą matrycą i super cenie.

Żeby nie było sam nie mam nikona
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wątek przeniesiony z " Sprzęt fotograficzny innych firm "

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m-a-r Zobacz posta
    Polecam nikona d5100 bo to naprawdę bardzo dobry aparat z dobrą matrycą i super cenie.
    Niezmiennie z 18-105VR.

Nie wierzę
    the silence is deafening

Coś już napisał

Domyślnie

gazetkę poszukam przyda się zapewne!
    Cytat Zamieszczone przez said1 Zobacz posta
    Z racji, że jestem wiernym użytkownikiem CANON'a od ładnych paru lat, osobiście polecam właśnie ten system;-) Wydaje mi się, że jeśli oba aparaty są raczej podobne do siebie (w tym segmencie różnice nie powinny być rażące), warto przyłożyć rękę i oko do obu rozważanych body i wybrać ten który nam lepiej leży... może warto zastanowić się, który system daje większe możliwości rozbudowy, który będzie bardziej w zasięgu naszego portfela (szkła i akcesoria nie tanieją z czasem dość mocno więc można przeprowadzić taką symulację na początku przygody z danym systemem)...
    W czerwcowym Digital Camera Polska na 112 s. jest artykuł z porównaniem sprzętu tej klasy - może lektura w jakimś stopniu pomoże podjąć ostateczną decyzję
    http://ulubionykiosk.pl/demo/52-digital-camera-polska
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    też doradzam fujika albo LX, XZ, Canona Gxx lub Nikona 7xxx a ten się zapiera że z lustrzanek to zdjęcia są o wiele lepszej jakości i koniec nie przekonasz! ja o tym wiem on niekoniecznie, lustrzanke trzeba wiedziec jak obsługiwać do tego dochodzi rodzaj i jakośc optyki!
    Cytat Zamieszczone przez franek kimono Zobacz posta
    Zeby nie wywolywac wojny systemowej to powiem calkiem przewrotnie - fuji finepix x100
    Ostatnio edytowane przez bris ; 03-06-2012 o 20:56 Powód: Automerged Doublepost
    opti

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

zdecydowanie nikon bo ma jedną z najlepszych matryc APSC, szczególnie dobrze sobie radzi na wysokich ISO. Canon niestety matrycę ma bardzo cienko pod względem ISO.
    Wcale nie tak cienko. Wielu ludzi robi całkiem porządne ujęcia. Problemem jest dynamika, która w nikonie jest, a w canonie nie koniecznie.

D5100 jest fajnym aparatem, ale nie ma śrubokręta. Wtedy koszt szklarni wzrośnie, a dobre szkiełka AF nie będą działać.

A ja mam i jest, to dla mnie zbawienie
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

jeśli nie rawy, to lepiej w dobrego kompakta zainwestować.

A jeśli musi być lustrzanka bo przeca lans przedewszystkim. To Pentax k5 sprawdzi się do napisanych wymagań najlepiej.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów