Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: Filtry szare Cokin

Dopiero zaczyna

Smile Filtry szare Cokin

Witam!
    Przymierzam się do zakupu adaptera i holdera systemu Cokin, żeby rozpocząć przygodę z filtrami szarymi (fotki amatorskie).

Czy ktoś pomoże mi dobrać uniwersalny zestaw na początek, jeśli chodzi o silę tych filtrów bo nie miałem z nimi do czynienia i nie wiem ile ND potrzeba żeby było dobrze,smile: to znaczy np. jaką siłę powinien mieć filtr połówkowy do focenia wakacyjnych krajobrazów mocno nasłonecznionych , żeby nie przepalić nieba.
    na początek chciałbym 1 filtr szary oraz 1 połówkowy (ewentualnie 1 z przejściem miękkimi 1 z twardym).
    i od razu druga kwestia tak na przyszłość: czy zakładając 2 filtry szare w holderze ich siła sie sumuje?
    z góry dziękuje za odpowiedzi :smile:

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

przy wakacyjnych mocno nasłonecznionych to jeszcze polaryzacyjny polecam
    w większości przypadków wystarczająco ściemni niebo (o ile niebo jest niebieskie )
    szarą połówkę mam jedną, bodajże 4ND, jest w miarę uniwersalna
    szary wzięłam chyba 8ND, ale to stosuję głównie do zdjęć na długich czasach, czasem jeszcze drugie 8ND by się przydało

polecam kupowanie filtrów "oryginalnych" (cokin, hitech)
    na początku przyoszczędziłam i wzięłam "typu cokin" za ok 20zł/szt i niestety wszystko nadawało się do wymiany (straszne różowo-fioletowe zafarby)

i tak, jak zakładasz wiele filtrów to ich działanie się sumuje
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Znalazłem taki oto wątek: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11775

Tutaj też coś przeczytasz: http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...i-poradnik.htm

Ja natomiast na początek z systemem kupiłem 3 filtry Hitecha: szary ND 1.2, połówkowy ND 0.9 soft i 1.2 hard. I tak jest do dzisiaj. Filtry są OK, nie mam zastrzeżeń do ich jakości. Jeżeli chodzi o holder to mam i zamiennik i oryginał - obydwa plastiki, zamiennik tańszy, "przyciąłem" go do wersji slim. W moim przypadku zamiennik tej samej jakości i tak samo funkcjonalny jak oryginał. Oraz kilka sztuk reduktorów - zamienniki, dopasowane średnicami do posiadanych obiektywów.
    Pozdrawiam.
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

A, właśnie, żeby nie było: wszelkie holdery/redukcje mam "po taniości" i uważam, że spokojnie dają radę.
    Jeden holder mam normalny, drugi slim. Wersja normalna ma fajniejsze mocowanie. Ale to już kwestia który Chińczyk to robił ;-)
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    polecam kupowanie filtrów "oryginalnych" (cokin, hitech)
    na początku przyoszczędziłam i wzięłam "typu cokin" za ok 20zł/szt i niestety wszystko nadawało się do wymiany (straszne różowo-fioletowe zafarby)

i tak, jak zakładasz wiele filtrów to ich działanie się sumuje
    To zależy. Mam polara chinola i jestem strasznie pod irytowany jego działaniem. Balansu bieli nie da rady ustawić. Mam też zwykłego polara spoza systemu cokin. Jednak wolę jego.

Filtry owszem, tylko oryginalne. Natomiast holder i przejściówki, to podróbki starczą.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    To zależy. Mam polara chinola i jestem strasznie pod irytowany jego działaniem. Balansu bieli nie da rady ustawić. Mam też zwykłego polara spoza systemu cokin. Jednak wolę jego.

Filtry owszem, tylko oryginalne. Natomiast holder i przejściówki, to podróbki starczą.
    Filtry polaryzacyjne mam zwykłe, nakręcane (Hoya, Marumi, BW). W moim przypadku, gdy przez 80% używam tylko ich, jest to rozwiązanie lepsze, choć jakby nie patrzeć parę razy droższe (oryginalny polar Cokina to ok 100zł, za swoje dałam między 200 a 300zł za szt). Ale używając 2-3 obiektywów zwiariowałabym musząc przekręcać non stop filtry.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Polar Cokin jest raczej kiepski. Tutaj warto kupić tradycyjny.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Połówki Hitecha mają dobrą opinię. Cokin nieco gorszy, wydaje mi się. Pełne szare najlepiej wziąć nakręcane na obiektyw, firmy Hoya czy B&W.

Mam też parę tanich połówek typu cokin, do zdjęć w kolorze się nie nadają (fioletowe zafarby), ale do BW jak najbardziej. Przy okazji można bez stresu latać bez mocowania i po prostu przykładać do obiektywu. Jak się porysuje to do kosza i po następny. W podróż to idealna sprawa, tylko pod warunkiem fotografii czarno-białej :-)

Uchwyty mam podrabiane, kiedyś kupiłem zwykły na trzy filtry, ale po kupnie UWA przerobiłem go na wersję slim :-)

PS. Nie wiem jakie masz obiektywy, ale z doświadczenia - system cokin najlepiej sprawdza się przy średnicy filtra w okolicach 67-77mm. Na małych obiektywach to katorga, a zwłaszcza na np. 50mm f/1.8.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Polar Cokin jest raczej kiepski. Tutaj warto kupić tradycyjny.
    Mam polara oryginał Cokin i sprawuje się bardzo dobrze.
    Tak samo inne filtry posiadam tylko oryginalne Cokin
    i nie zauważam żadnych przekłamań czy "zafarbów".

Godne polecenia są tylko IMHO trzy firmy:

- Cokin
    - Hitech
    - Lee

Omijać należy wszystkie odpowiedniki typu Cokin.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

To może od kolegi miałem okazję użyć jakiegoś felernego.
    Z szybek, to mam tylko Hitechy i bardzo je sobie chwalę.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów