Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: DIY: Ekran dyfuzjny, ekran odbijający (biały, srebrny)

Miasto
    Poznań

Domyślnie DIY: Ekran dyfuzjny, ekran odbijający (biały, srebrny)

Zacznę od przywitania, bo po raz pierwszy piszę u was, a zatem:
    WITAM!!

Jak w temacie, potrzebuję ekran dyfuzjny oraz ekran odbijający xxxxxx

Niestety cena jaka jest każdy widzi, stąd moje pytanie czy ktoś ma jakiś pomysł jak zrobić własnej roboty takie ekrany?
    Na ekran dyfuzjny chciałem wykorzystać nylon (ripstop nylon, ewentualnie jakaś tkanine). Gorzej z czymś odbijającym (nie mówiąc o srebrnym). Wymiary takich ekranów: dyfuzyjny (2,5m x 1,5), odbijający (2mx1,5m). Styropian odpada, bo cięzko to transportować
    Przykłady:
    http://www.youtube.com/watch?v=w-cQy...eature=related, 1:45 wersja gigant oraz. http://www.apart.pl/gallery/gallerie...alia%20020.jpg

Dziękuje za pomoc,
    Pozdrawiam!!
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-05-2012 o 21:08

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz33b Zobacz posta
    Jak w temacie, potrzebuję ekran dyfuzjny oraz ekran odbijający xxxxxx

Niestety cena jaka jest każdy widzi, stąd moje pytanie czy ktoś ma jakiś pomysł jak zrobić własnej roboty takie ekrany?
    Na ekran dyfuzjny chciałem wykorzystać nylon (ripstop nylon, ewentualnie jakaś tkanine). Gorzej z czymś odbijającym (nie mówiąc o srebrnym). Wymiary takich ekranów: dyfuzyjny (2,5m x 1,5), odbijający (2mx1,5m).
    Z odbijającym jest prościej, z dyfuzyjnym trochę gorzej, ale też w miarę ok.

1) ramka: idziesz do najbliższego marketu budowlanego (Castorama, Leroy Merlin czy co tam masz w pobliżu) i kupujesz rurki pcv plus kolanka. Docinasz na wymiar i masz składaną i rozkładaną ramę ekranu - sam mam taką i się nieźle sprawdza. Jedynie sztywność jest taka sobie (ale ja używam jej w studiu), ewentualnie można spróbować z rurkami metalowymi powinno być sztywniej, ale na pewno ciężej i drożej.

2) powierzchnia odbijająca: idziesz do najbliższej apteki i kupujesz koc ratunkowy. Masz z jednej strony blendę srebrną z drugiej złotą. Odcinasz rogi boki zaginasz na te kilkanaście centymetrów i zszywasz (ja użyłem zwykłych zszywek biurowych), żeby się porobiły rękawy do wsunięcia rurek.

3) dyfuzor: jak ma być dobry, to musisz kupić materiał dyfuzyjny. Są dostępne czasami na allegro. Jak trochę poszperasz po tym forum to znajdziesz z jakich materiałów się robi dyfuzory - pamiętam, że było, ale nie chce mi się szukać.
    Ewentualnie wersja budżetowa, to kupić w markecie ogrodniczym białą GEOwłokninę (przedrostek jest istotny!). Wbrew pozorom sprawdza się całkiem, całkiem.
    Potem tak jak dla powierzchni odbijającej - rogi odcinasz, brzegi zawijasz.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-05-2012 o 21:08

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki za szybką odpowiedź! A masz może jakiś pomysł na ten biały odbijający materiał?

Domyślnie

Jeśli panel ma być mobilny to koc termiczny spięty zszywkami długo nie pociągnie (to jest cienka folia (przede wszystkim folia!) – jak raz się przerwie to później rwie się do końca). Inna sprawa, że koc jest gładki i trzeba go naprawdę porządnie zmiętolić żeby nie rzucał blików, ale to akurat jest do ogarnięcia.

Jeśli panel ma być sztywny to na pewno nie z rurek PVC – są zbyt giętkie na konstrukcję takich rozmiarów, do tego trzeba by zrobić zawleczki na kolanka, żeby rurki z nich nie wylatywały (choć powinno się to trzymać ściągnięte materiałem) oraz żeby zapobiec wykręcaniu (skręcaniu się) całej konstrukcji, więc ja zdecydowanie polecam elementy aluminiowe na tego typu konstrukcje – powinny być podobnej wagi lub nawet lżejsze od PVC, a zdecydowanie bardziej sztywne.

Jeśli chodzi o materiał dyfuzyjny to wiele osób na potrzeby softbox-ów DIY sugeruje agrowłókninę, więc być może tutaj również się sprawdzi.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Rurki wylatywać, nie wylatują (przynajmniej jeśli się dobrze docięło materiał). Co do sztywności tak jak pisałem - jest taka sobie. W studiu się sprawdza w plenerze raczej bym nie polecał. Tyle, że o rurki pcv wraz z kolankami jest łatwo...

Ewentualnie, są jeszcze stalowe. Te są sprzedawane (wraz z mocowaniami) jako części do szaf, ale cena już jest wtedy sporo wyższa i waga też (za to będzie pierunem sztywne :-))

Co do materiałów dyfuzyjnych: geowłóknina jest gęstsza od agrowłókniny (dla tego pisałem, że przedrostek jest istotny) i IMHO lepiej rozprasza światło. Spotkałem się jeszcze z opiniami, że organza jest dobra jako dyfuzor, ale sam nie próbowałem.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzięki poszukam jakiś aluminiowych rurek, powinny być dobry rozwiązaniem między PCV, a stalą. Sprawdzę tez jak sie zachowuje ta geowłóknina.
    Ponawiam pytanie, czy ktoś ma jakiś pomysł na biały materiał, bo w sumie na nim mi zależy najbardziej?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

moze mylar i pochodne ?

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Tezet, uzywales tych foli ? Wyglada na fajna i tania alternatywe dla home made blend

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Osobiscie nie uzywalem, sklep przypadkowy calkowicie, chyba pierwszy po wpisaniu Mylar na google. Wiem jednak ze istnieje duza grupa ludzi ktorzy uzywaja tego do rozpraszania swiatla w sposob nie powodujacy odblyskow skupionych w jednym miejscu i parzenia tym samym lisci roslin odbiciami I ile razy pada pytanie czym rozproszyc, odpowiedz pada: koc ratunkowy, a jeszcze lepiej mylar. Nigdy nie mialem w reku by stwierdzic czy jest sztywne/wytrzymale itp.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Czyli jak nic robic blende z agro materialu

Uprawnienia umieszczania postów