Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 50D czy 600D?

Coś już napisał

Domyślnie 50D czy 600D?

Witam. Przymierzam się do zakupu swojej pierwszej lustrzanki. Wcześniej miałem pare kompaktów i postanowiłem przejść na trochę wyższy poziom.

Zastanawiam się nad używanym Canonem 50D lub nad nowym 600D. Głownie chce się zając portretem, krajobrazem i w przyszłości sportem. Wiem ze 50D ma szybszy tryb seryjny co do sportu jest dużym plusem, ale najpierw musiał bym zaoszczędzić na 70-200mm f2.8. Do wydania na początek mam jakieś 3500 zł. Myślałem tez nad takimi obiektywami jak 50mm 1.4 i 85 1.8 oraz 10-20. Wszystko od Canona, ale to w przyszłości. Co polecacie na początek.

Początki nałogu

Domyślnie

Jeżeli sport to kup 40D, a później kupisz sobie 7D

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

Domyślnie

dobra rada kup 40d, będziesz miał funkcjonalność pięćdziesiątki, jakość obrazka nie gorszą, a zaoszczędzisz kilka złotych. 40d jest teraz tak tanie, że grzech nie kupić. Za 1,5 kupisz spokojnie zadbany egzemplarz. Zostaje 2 tys- akurat na 50 i 85 jak dobrze poszukasz.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemasl1985 Zobacz posta
    dobra rada kup 40d, będziesz miał funkcjonalność pięćdziesiątki, jakość obrazka nie gorszą, a zaoszczędzisz kilka złotych. 40d jest teraz tak tanie, że grzech nie kupić. Za 1,5 kupisz spokojnie zadbany egzemplarz. Zostaje 2 tys- akurat na 50 i 85 jak dobrze poszukasz.
    Poszedłbym tym tokiem rozumowania.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamol3 Zobacz posta
    Zastanawiam się nad używanym Canonem 50D lub nad nowym 600D.
    Wcześniej miałem 50D, ale zachorował i odszedł bez pożegnania - skubaniec

Obecnie mam 600D i wedle stopki 7d. Powiem wprost: Obrazek pod kątem iso na 600D jest lepszy. Iso 3200 nie daje tyle kolorowego szumu, co 50D.

Robiłem porównania i 600D daje nieco lepszy obrazek. Gibany ekranik, to naprawdę świetny ficzer do zdjęć krajobrazu, z żabiej perspektywy czy focenia nocą. Do sportu dokupiłem 7D.

Jeśli planujesz zakupy, to zastanów się nad polecanym przez kolegów 40D (chociaż jest emerytowany) i imho tamron 70-300 VC USD. Cenowo zmieścisz się w sam raz

Wszystko od Canona
    Nie wszystko, co jest markowe oznacza dobre
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Wcześniej miałem 50D, ale zachorował i odszedł bez pożegnania - skubaniec

Obrazek pod kątem iso na 600D jest lepszy. Iso 3200 nie daje tyle kolorowego szumu, co 50 D
    musze sie z tym zgodzic , w 50D przy próbie wyciągniecia szczegółow z ciemnosci zaraz pojawialy sie bordowo-niebieskie kropki.w 60D jak by tego nie bylo:grin: ale mam ja dopiero kilka dni
    Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 30-04-2012 o 20:58
    kolekcjoner sprzętowy

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Jeśli planujesz zakupy, to zastanów się nad polecanym przez kolegów 40D (chociaż jest emerytowany) i imho tamron 70-300 VC USD. Cenowo zmieścisz się w sam raz

Nie wszystko, co jest markowe oznacza dobre
    Chyba nie sugerujesz szkieł na "S"??
    A jak wygląda porównanie cenowe ww tamrona z c55-250? może i to warto przemyśleć?
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Coś już napisał

Domyślnie

Na początek uczylbym się fotografii sportowej na meczach niższych lig bądź ligach juniorskich. Mam nadzieje ze wpuszczają z aparatem bez problemu. Natomiast na wakacjach czy innych wypadach chciałbym pstrykac krajobrazy, a znajomym i rodzinie portrety. Może faktycznie wejść w 40D na początek. Nie jest drogi, a można by było dołożyć do lepszych szkielek. Myślałem tez nad tym ze zakupione obiektywy w przyszłości mógłbym zastosować do pełnej klatki, ale to odległa przyszłość i tak z ciekawości te które wymienieni to spokojnie się nadają.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Chyba nie sugerujesz szkieł na "S"??
    Bardziej miałem na myśli te na Z

Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    A jak wygląda porównanie cenowe ww tamrona z c55-250? może i to warto przemyśleć?
    O właśnie tak

Myślałem tez nad tym ze zakupione obiektywy w przyszłości mógłbym zastosować do pełnej klatki, ale to odległa przyszłość i tak z ciekawości te które wymienieni to spokojnie się nadają.
    Tak poza tym 70-300 VC USD - nie wypada aż tak plastikowo jak 55-250. Przy czym pod FF pasuje i działa całkiem dobrze Miałem go przez kilka miesięcy, ale się pozbyłem Te 300mm to nie dla mnie, bo jakoś 200mm to już dużo

Natomiast na wakacjach czy innych wypadach chciałbym pstrykac krajobrazy, a znajomym i rodzinie portrety. Może faktycznie wejść w 40D na początek. Nie jest drogi, a można by było dołożyć do lepszych szkielek.
    Powiem Ci szczerze, że do krajobrazów czy portretów sprawdzi się każdy aparat jaki wybierzesz. Szklarnia odgrywa znaczącą rolę. Pomijam już fakt, że w krajobrazie to:
    F13-16, iso 100 i MF...

EDIT:

10-20
    Nie pasuje do FF
    Ostatnio edytowane przez Darx ; 30-04-2012 o 22:51
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzys41 Zobacz posta
    musze sie z tym zgodzic , w 50D przy próbie wyciągniecia szczegółow z ciemnosci zaraz pojawialy sie bordowo-niebieskie kropki.w 60D jak by tego nie bylo:grin: ale mam ja dopiero kilka dni
    Noooo... też porównanie

Te puszki dzielą "epoki technologiczne" więc postęp jak najbardziej wskazany

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów