Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Co dokupić do zestawu ??? PILNE

Question Co dokupić do zestawu ??? PILNE

Witam,
    jak na razie jestem początkującym fotografem więc nie za bardzo wiem jaki sprzęt najlepiej dokupić. Aktualnie posiadam:
    Body:
    -Canon 450D
    Obiektywy:
    -Canon 18-135mm + filtr UV
    -Sigma 70-300mm (Tele-makro) + filtr UV

Chciałbym dokupić następujące rzeczy tylko nie wiem czy dobre:
    -Lampa błyskowa Yongnuo YN-560
    -Lampa pierścieniowa Delta DRF-14 C
    -Konwerter 58mm MAKRO HD & 0.45x SZEROKOKĄTNY
    -Filtr Połówkowy Szary NDx4 67mm
    -Filtr Polaryzacyjny CPL Fox SC 67mm z powłokami antyrefleksyjnymi

Czy te rzeczy powinienem kupić czy niektóre są zbędne ?? Czy dobrze mi doradzono co powinienem jeszcze kupić ? Chciałbym się zająć fotografią MAKRO, krajobrazu oraz zdjęciami portretowymi Proszę o wyrozumiałość, ponieważ jestem początkującym.

Domyślnie

określ cel, potrzeby i priorytety. wtedy będziesz wiedział co Ci potrzebne co zbędne.
    do makro potrzebujesz szkło makro o odwzorowaniu 1:1.
    do portretów oprócz szkła przydaje się oświetlenie.
    do pejzażu odpowiednia pogoda.

to tak w telegraficznym skócie.
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Określ też budżet. Poza tym wymieniasz akcesoria, a ja zacząłbym od kupienia przyzwoitych obiektywów: C10-22/3,5-4,5, C50/1,4 lub C85/1.8 oraz C100/2.8L

Domyślnie

Obiektyw 1:1 kupię we wakacje bo na razie nie mam tyle kasy a we wakacje dostanę zastrzyk gotówki więc myślę że dam radę kupić chodzi mi teraz o lampę Yongnuo YN-560-II czy jest warta swojej ceny czyli 315 zł ????
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Do wydania ja na dziś mam 700zł
    Ostatnio edytowane przez lakub ; 29-04-2012 o 22:28 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może więc warto byłoby wstrzymać się z zakupami i postarać się znaleźć używane 85/1.8? Obiektyw ten nie jest drogi, a pozwala uzyskać niesamowite efekty (poszukaj w galerii na forum). Poza tym obiektywy, które posiadasz w połączeniu z lampą nie pozwolą uzyskać małej głębi ostrości, co bywa istotne przy fotografii portretowej.

Początki nałogu

Domyślnie

Zostaw sobie Canona 450D, sprzedaj 18-135 i 70-300, kup za to 18-55 IS + Tamrona 90mm 2.8 1:1 + pierścienie pośrednie + lampa którą wymieniłeś Zostanie pewnie jeszcze kasy na 50 1.8 i taki zestaw jest do wszystkiego - 18-55 IS, makro - T 90, portret - 50 1.8 Fajne portrety zrobisz także Tamronem

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam,
    Jestem nowy w Canonie , ale wtrącę się. Ja bym sprzedał te dwa obiektywy co masz i kupił jeden do macro ze stałą ogniskową i dobrym światłem. Posluży też do portretów na początek nauki. W ten sposób zaczniesz już dwie rzeczy robić z wymienionych, a nie każde ale po trochu. Z czasem dozbierasz do jakiegoś kolejnego, np, szeroki kąt do krajobrazu. Lepiej mieć jeden obiektyw, ale dobry i taki, który będzie pasował do tego co masz zamiar robić.
    85 f1.8 jest świetny, też polecam. Sam jestem nim zachwycony, jako aktualnie pierwsze szkło jakie kupiłem do swojego zestawu. Jednak ja nie widzę aby to się nadawało do macro, a taki obiektyw macro, nada się do portretu. Niestety nie znam obietkywów Canona do macro, bo aparat w tym systemie mam od 2ch tygodni, ale zasady raczej te same.
    Lampa którą wymieniasz, jest ok, jeśli pasuje Ci manualne ustawianie... Sam ma 3 takie i wyzwalam je radiowo albo błyskiem. Zawsze mam je na statywach z softboxami (30x140 oraz 60x60). jak już się je ustawi, błyskają nieźle, da się tym czegoś nauczyć.

Filtr polar bym poczekał na obiektyw ten, który będzie do krajobrazów.

Same lampy są super. Spora moc, łatwa obsługa i szybko się ładują.mi zastępują studyjne w wielu sytuacjach bez problemu.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 29-04-2012 o 23:27

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lakub Zobacz posta
    chodzi mi teraz o lampę Yongnuo YN-560-II czy jest warta swojej ceny czyli 315 zł ????
    tak. ta lampa jest warta swojej ceny !
    7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lakub Zobacz posta
    -Canon 450D
    Obiektywy:
    -Canon 18-135mm + filtr UV
    -Sigma 70-300mm (Tele-makro) + filtr UV
    Opcja 1. Sprzedajesz sigme 70-300mm, zostawiasz 18-135, a dokupujesz:

http://allegro.pl/canon-50mm-f2-5-ma...296252036.html

albo

http://allegro.pl/tamron-sp-af-90-mm...296524637.html

albo

http://allegro.pl/tamron-sp-60-mm-f-...311751050.html

Te 3 szkiełka mogą posłużyć do makro jak i do portretu.

Opcja 2. Sprzedajesz 18-135 i 70-300. Wybierasz jedno szkło z powyższych, a reszta do skarbonki i kupujesz szkło typu 10-20 Sigmy albo 10-22 Canona. Przy czym trzeba pamiętać, że nie dla każdego szkła typu 10-20 są dobre dla krajobrazu.

Pomijam fakt, że 18-135 to całkiem fajne szkło, a krajobraz nim spokojnie obfocisz.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

m42: /helios lub inny + pierścienie ew. mieszek/ są tanią dobrą opcją w początkowych zabawach makro
    zaczynając znowu swoją przygodę z fotografią zdecydowałbym się na taki właśnie zestaw, ale u mnie makro okazało się tylko chwilowym zauroczeniem i nie inwestowałem w dedykowane szkła
    weź lampę, rób zdjęcia i patrz czego Ci brakuję,

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów