Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Ładowarka pod usb?

Domyślnie Ładowarka pod usb?

Witam,

Mam problem, otóż przez 3 tygodnie nie będę miał dostępu do prądu natomiast mam turystyczny panel słoneczny, który może ładować mp3, kamery, aparaty, ale przez usb lub mini usb. Niestety podłączając canona 550d akumulator nie łąduje się, w związku z tym zastanawiam się czy istnieje ładowarka do canonów, ale z końcówką usb...
    niestety nic nie udało mi się znaleźć w sieci ;/
    Ktoś potrafi pomóc?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Grip, koszyk na paluszki (AA), ładowarka usb do paluszków (AA)
    the silence is deafening

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tyle, że to nie problem dla serwisu - przeniosłem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Akumulatora do większości (jak nie wszystkich) DSLR'ów, a na pewno do EOS'ów przez USB w prosty sposób nie naładujesz z bardzo prostej przyczyny: są to akumulatory dwu celowe, wymagające napięcia ładowania na poziomie 8.4V (przy nominalnym napięciu akumulatora 7.2 lub 7.4V). Na porcie USB mamy tylko 5V, więc konieczne było by zastosowanie dodatkowej przetwornicy DC/DC podnoszącej napięcie do niezbędnego minimum, wynikającego z właściwości akumulatorów Li-ION. Z dostaniem gotowego rozwiązania może być problem, nie mniej temat jest do ugryzienia przez osobę mającą pewne pojęcie o elektronice - odpowiednio dobrana przetwornica plus jakiś specjalizowany układ ładowania akumulatorów dwu celowych Li-ION/Li-Poly. Oczywiście czas ładowania będzie zależał od wydajności prądowej samego panelu oraz sprawności przetwornicy.
    Z USB można z powodzeniem ładować wszystkie urządzenia wykorzystujące jedno celowe akumulatory Li-ION 3.6V lub 3.7V, czyli wszelakiej maści telefony, kompakty itd.
    Oczywiście pewnym rozwiązaniem jest też grip z koszykiem i akumulatory AA. Ale biorąc pod uwagę, że do koszyka wchodzi sześć paluszków, to trzeba było by ładować taki zestaw na trzy razy, bo ładowarki USB (oczywiście również z powodów wysokości dostępnego napięcia) są tylko na dwa ogniwa.
    Ostatnio edytowane przez shutter ; 22-04-2012 o 21:15
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Dostępu do samochodu też niet???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

może dwa panele połączone szeregowo?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oczywiście wyłącznie do ładowania akumulatora, w żadnym wypadku do podpięcia pod port USB w puszce!
    Ostatnio edytowane przez v.1958 ; 23-04-2012 o 08:05 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Dostępu do samochodu też niet???

Pozdrówka!
    Wydaje się, że najprościej będzie (nie licząc rozwiązania z paluszkami) zastosować przetwornicę 12V (np z akumulatora żelowego) / 230V. Do przetwornicy można podłączyć standardową ładowarkę.
    Problemem pozostaje ładowanie akumulatora 12V.
    Tu wariantów jest wiele np. z panela solarnego przez odpowiedni układ elektroniczny (można dostać gotowy) lub z akumulatora samochodowego (doładowywanego w miarę potrzeb silnikiem samochodu).

Można też zabrać ze sobą naładowany akumulator o odpowiedniej do przewidywanych potrzeb pojemności (oczywiście pod warunkiem, że będzie go można zawieźć).

W przypadku gdy transport ciężkich rzeczy nie jest problemem można zabrać UPS'a od komputera ale tylko takiego, który sam (bez sieci) potrafi wystartować.

Jak widać wariantów poradzenia sobie bez zbytniej znajomości elektroniki jest kilka. Jak to nie wystarczy (np. jedziesz wysoko w góry gdzie każdy gram musisz zanieść na własnym karku) podaj więcej informacji (np. jaka jest powierzchnia posiadanego panela) bo może się okazać że posiadany przez Ciebie panel to zabawka nie mająca odpowiedniej wydajności prądowej aby w skończonym czasie naładować aku aparatu.
    Pozdrawiam
    5D III, 7D, C24-105 IS L, C100/2.8 L IS, C50.1.8, C70-300 L IS,, 550 i 580, różne M42. Zawodowo IT - sieci kompuetrowe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzery Zobacz posta
    ... Jak to nie wystarczy (np. jedziesz wysoko w góry gdzie każdy gram musisz zanieść na własnym karku) podaj więcej informacji (np. jaka jest powierzchnia posiadanego panela) bo może się okazać że posiadany przez Ciebie panel to zabawka nie mająca odpowiedniej wydajności prądowej aby w skończonym czasie naładować aku aparatu.
    Pozdrawiam
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, panel jaki posiadam to power monkey http://toys4boys.se.pl/ladowarka-pow...-item3362.html

Czeka mnie długa wyprawa w góry, więc może nie każdy gram, ale waga się liczy

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

przez gniazdo USB (5V) akumulatora w 550D (7,4V) nie naładujesz żadną ładowarką!
    Musisz szukać ładowarki słonecznej z wyjściem 12V + plus ładowarka LP-E8 np. taka: http://www.nokaut.pl/ladowarki-i-zas...-230v-12v.html
    trzeba liczyć się z tym, że przy niezłym nasłonecznieniu ładowanie będzie trwało cały dzień...
    a do innych urządzeń można zastosować proste samochodowe przejściówki USB, np. takie: http://www.ceneo.pl/12820381cl-White...12V_700mA_7340
    może prościej na tą wyprawę znaleźć aparat ładowany prądem o napięciu 5V?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABC Zobacz posta
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, panel jaki posiadam to power monkey http://toys4boys.se.pl/ladowarka-pow...-item3362.html
    Uaaa, moc i prąd panela taki, że łeb urywa :-) Nawet zakładając użycie jakiejś nowoczesnej impulsowej przetwornicy DC/DC o małym prądzie spoczynkowym i sprawności rzędu 85-90% (znalazłem nawet taką na pewnym serwisie aukcyjnym za całe 16PLN) i uwzględniając specyfikę ładowania akumulatora, czas jego ładowania będzie wynosił jakieś 11-12h, zakładając pełne nasłonecznienie i deklarowaną wydajność panelu przez 100% czasu.
    Oczywiście korzystając z całego zestawu widocznego pod linkiem, czas ten można skrócić, bo akumulatory zawarte w PowerMonkey Explorerze mają większą wydajność prądową niż sam panel (nadal pozostaje kwestia podwyższenia napięcia) i ładowanie potrwało by 3-4h, ale potem i tak je naładować, co potrwało by z kolei gdzieś około 18h
    A jeszcze jedno: podejrzewam, że konieczna byłaby ingerencja również w samą ładowarkę, żeby ograniczyć maksymalny prąd ładowania do wartości tutaj dostępnych. Zazwyczaj dokonuje się to poprzez dobranie odpowiedniej wartości rezystora podpiętego do scalaka odpowiedzialnego za kontrolę przebiegu procesu ładowania. Bez tego ładowarka może chcieć (łopatologicznie mówiąc) zaciągnąć więcej prądu niż pozwala wydajność źródła, napięcie siądzie i będzie klapa z ładowania
    Ostatnio edytowane przez shutter ; 24-04-2012 o 11:23
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów