Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: TV zamiast monitora

Dopiero zaczyna

Domyślnie czy PLAZMA nadaję się do obróbki zdjęć

to że lapku nie ma odpowiedniego odzwierciedlenia kolorów to już wiem ale czy na TV Plazma da się obrabiać zdjęcia? próbował już ktoś? jak jest z odzwierciedleniem kolorów
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    sorry nie ten dział
    Ostatnio edytowane przez asmo ; 17-02-2011 o 21:13 Powód: Automerged Doublepost
    c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
    zenit 12xp + helios 44m

Dopiero zaczyna

Domyślnie

już przeniesiono do odpowiedniego działu
    co się tyczy tematu, to posiadam Panasonic TX-P42S10E i porównanie laptopa i TV jest to dzień i noc na laptopie w ogóle nie mam czerni tzn jezeli robię konwersje na BW podepne TV to lapka to w TV widać że jest to BW a w lapku "niebiesko-białe", róznice dopiero zobaczyłem po oglądaniu tych samych zdjęć na TV i lapku,
    c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
    zenit 12xp + helios 44m

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Bo Philips z tego co mi wiadomo robi jak na razie najlepsze TV z odwzorowaniem kolorów

Domyślnie

Najlepsze matryce plazmowe robi Pioneer (seria KURO), potem jest PANASONIC a potem ... reszta świata.

Kto nie wierzy, zapraszam do hdtv.com.pl ... Można sobie nawet zamówić prezentacje w domu do 3 szt. różnych tv przed zakupem, gdyby ktoś chciał ... Ale to na marginesie zupełnie.

J.

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkness87 Zobacz posta
    Po pierwsze to chyba najlepszy do tego byl monitor CRT :P
    masz rację - był, na szczęście można już kupić prawdziwie dobry monitor LCD dedykowany do fotografii

Cytat Zamieszczone przez darkness87 Zobacz posta
    Ja TV ci nie polecam nie wiem jak twoj ale moj to nie za dobre wyjscie bylo.
    Wkońcu kupilem monitor 24 cale podpiolem do lapka przez hdmi no i dobra kalibracja
    tu też się zgodzę - połączenie po dowolnym łączu cyfrowym
    Fiu fiu

Dopiero zaczyna Awatar dariusz_32

Domyślnie

Matryca plazmowa nie jest podświetlana, w przeciwieństwie do matryc LCD z podświetleniem CCFL (świetlówki) lub LED, a poszczególne komórki same emitują światło poprzez wyładowanie w gazie (w dużym uproszczeniu). Matryce LCD są cały czas podświetlane, dlatego o czerni dostępnej w plazmach można tylko pomarzyć. Plazmy mają też szerszą paletę wyświetlanych kolorów, za to LCD/LEDy są zwykle jaśniejsze, dlatego ładniej świecą w jasnych pomieszczeniach (sklepach). Są modele LED wyposażone w tzw. Local Dimming, czyli sterowanie podświetleniem poszczególnych stref ekranu (zwykle jest 16 takich stref), co pozwala na zwiększenie kontrastu dynamicznego, czyli dla obrazu ruchomego, ale do zdjęć raczej się to nie nadaje. Dlatego generalnie plazmy są lepszym rozwiązaniem do oglądania zdjęć. Znam tylko jeden telewizor LED dostępny w sklepach, który ma indywidualne sterowanie podświetleniem ponad 200 stref, dając obraz porównywalny z dobrymi plazmami, to model 42 i 47 cali LE8500 od LG, ale nie jest to tani model (za to obraz jest genialny!). A jeżeli chodzi o plazmy, to Pionier wycofał się z produkcji już kilka lat temu. Najlepsze plazmy, jakie mogę polecić to modele 60 i 50 cali PK950 też zresztą od LG, o bardzo fajnych parametrach i cenie, która nie zabija na wejściu.
    50D+Sigma 10-20+Tamron 17-50+Canon 50 1.8 II+Sigma 50 1.4+Canon 85+430 EXII

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

TV do oglądania TV i filmów!

Monitor LCD dedykowany do fotografii - do fotografii!

Bo po co takie firmy jak np. EIZO produkowałyby rewelacyjne, ale i drogie monitory dla foto/grafików? A Ci foto/graficy płacili by za nie ciężkie pieniądze (kalibrowali, profilowali, dostosowywali warunki pracy), jak mogli by plazmę kupić i w przerwie na reklamy "obrobić" jakieś zdjęcia?

A na upartego to i na wyświetlaczu telefonu (jeśli ma oprogramowanie) można obrabiać zdjęcia - tylko po co?

podsumowując:

plazma i żaden inny TV nie nadaje się do obróbki zdjęć na przyzwoity poziomie, podobnie jak monitory laptopów, biurowe LCD, stare wypalone CRT, itd.
    Fiu fiu

Dopiero zaczyna Awatar Smile
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dać się da, ale szybko zaczną Cię szczypać oczy. MZ za mocno świeci/za duży ekran, nawet FullHD to nie jest jakaś rewelacyjna rozdzielczość do obróbki zdjęć na 42"

Dopiero zaczyna Awatar nevoX

Domyślnie

Niestety obraz w telewizorze często jest dodatkowo „nakręcony”, aby zwykły użytkownik mógł się zadowolić super nasyconymi kolorami i kontrastem 5000000:1. Dlatego ja bym się*raczej nie nastawiał.

Osobiście również nie przepadam za zwykłymi matrycami TN, a monitory Eizo są po prostu dla mnie za drogie. Znalazłem zatem powystawowy model monitoru Gateway opartego na matrycy MVA/PVA. Jest to ta sama technologia co w drogich monitorach Eizo. Wiadomo, że nie jest to to samo, ale jest zdecydowanie lepsza od zwykłych TN. Podkreślam słowo zdecydowanie, bo to naprawdę jest odczuwalne.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Do obróbki zdjęć zdecydowanie polecam "stare" wysłużone monitory CRT. Rozmawiałem z kilkoma laborantami w fotolabach. Nie widziałem, zeby któryś jechał nawet na lcd
    Pzdr

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów