Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Dylemat 70-200 plus konwerter czy warto?

Domyślnie Dylemat 70-200 plus konwerter czy warto?

Witam mam dylemat posiadam 30D i Tamrona 70-200 chciał bym sprawdzić swoich sił w fotografii ptaków . Moje pytanie jest następujące czy taki zestaw jak 30D +70-200+konwerter matrona x2 dał by radę ? Nie chcę już zmieniać szkła musiał bym dokupić jedynie konwerter i pytanie czy warto sobie głowę zawracać. Może ktoś robił zdjęcia tamronem z konwerterem?
    Ostatnio edytowane przez lukasz5DmkI ; 14-03-2012 o 21:38

Domyślnie

Podpinałem konwerter do 70 – 200 Canona zdjęcia jakościowo może być chociaż jest widoczna strata natomiast najgorzej jest z auto fokus d ostaje dużego muła ja mam 1Dmark 2 obawiam się ze z twoja puszką auto fokus może być jeszcze wolniejszy. No i robi się znacznie ciemniej.
    Moja rada jest taka napisz na forum prośbę ze szukasz kogoś kto ma konwerter x 2 i jest z twojej okolicy może przejdziesz się z kimś na spacer i sam obczaisz jak pracuje to z twoim aparatem
    Natomiast czy ogniskowa się nada to wszystko zaleczy od techniki fotografa. Widziałem zdjęcia robione EF 600 mm f/4L IS USM pięknie łapane ptaki na jeziorze i bociany na mokradłach ale widziałem tez zdjęcia ptaków robione EF 16-35 mm f/2.8L USM wiem nie typowe. Koleś budował specjalne karmiki chował aparat w krzakach koło przynęty i takie tam podobne .
    Jakbyś chciał jakieś zdjęcia 70 – 200 + c x2 to pisz na pocztę foto@koko74.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

C70-200 z 2x jednak daje spora strate na "obrazku". Ja mam troche inne odczucia co do AF, jest zdecydowanie wolniejszy od glego 70-200, ale mnie bardziej zniecheca spadek jakosci, niz AF. Za miesiac przetestuje zestaw na F1, zobaczymy jak sobie radzi (chyba ze kupie 1.4x)

Domyślnie

widzisz opinie są i będą rożne - dlatego zaproponowałem żeby poszukać kogoś kto ma, udostępni na chwile i sam pomacasz pocykasz i zdecydujesz

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz5DmkI Zobacz posta
    Witam mam dylemat posiadam 30D i Tamrona 70-200 chciał bym sprawdzić swoich sił w fotografii ptaków . Moje pytanie jest następujące czy taki zestaw jak 30D +70-200+konwerter matrona x2 dał by radę ? .... Może ktoś robił zdjęcia tamronem z konwerterem?
    Co prawda nie Tamronem, ale próbowałem do Sigmy 70-200 podpiąć konwerter x2 (też Sigmy). I wiem już że nigdy bym tego nie kupił. AF kilka razy wolniejszy (a Sigma ma HSM), obrazek mocno gorszy. Może w przypadku Tamrona będzie inaczej, ale raczej bym na to nie liczył.
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Tamron ma AF juz tak sakramencko wolny, ze dokladanie jeszcze konwertera mozna zabic frajde z focenia ptakow, bo tylko AF bedzie w te i nazad chodzil.

z braku laku mozesz sprobowac, aczkolwiek najpierw pozyczylbym od kogos konwerter 1,4 a jesli to sie uda, w sklepie sprawdzil 2,0 przed zakupem.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ja osobiście jak już, to bym spróbował tylko z oryginalnym konwerterem Tamrona a nie z innej firmy. Z tego co sobie przypominam, to Cichy miał kiedyś w jakimś swoim teście fotki tego tandemu.
    lukasz5DmkI proponuje abyś napisał PM do niego - co nieco wyjaśni Tobie w tej kwestii (m.in. czy np AF jest w ogóle użyteczny).
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    C70-200 z 2x jednak daje spora strate na "obrazku". Ja mam troche inne odczucia co do AF, jest zdecydowanie wolniejszy od glego 70-200, ale mnie bardziej zniecheca spadek jakosci, niz AF. Za miesiac przetestuje zestaw na F1, zobaczymy jak sobie radzi (chyba ze kupie 1.4x)
    Bez przesady z tą stratą, używam z powodzeniem i nie mam takich odczuć, pod koniec ognikowej spada prędkość af.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Bez przesady z tą stratą, używam z powodzeniem i nie mam takich odczuć, pod koniec ognikowej spada prędkość af.
    Wszystko zależy kto jaką jakość obrazka akceptuje. W całej rozpiętości zgodzę się z akustykiem.Moim zdaniem na ptaszory te 400mm na cropie to minimum a i tak przy takiej ogniskowej trzeba być blisko.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Wszystko zależy kto jaką jakość obrazka akceptuje. W całej rozpiętości zgodzę się z akustykiem.Moim zdaniem na ptaszory te 400mm na cropie to minimum a i tak przy takiej ogniskowej trzeba być blisko.
    Pytanie tylko czy mówimy o 70-200L IS ver. I czy II, a to jednak spora różnica. Mam 70-200L IS ver. I i wiem, że z TC 1,4x na długim końcu (a o takie zastosowania TC chyba chodzi) jest już spadek jakości i wolniejszy AF - ledwo akceptowalny (na C.50D, na C.1DIII nie sprawdzałem), z TC 2,0x nie sprawdzałem, ale po tym co widziałem na 1,4x raczej bym już nie zaakceptował...
    Moim zdaniem do ptaków Tamron 70-200/2.8 + TC (nieważne 1,4 czy 2,0) nie warto, szkoda nerwów!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów