Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: canon 500d vs 550d,600d ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie canon 500d vs 550d,600d ?

Cześć,

na chwilę obecną mam jakąś bardzo starą lustrzankę no i zamierzam kupić coś nieco nowszego.

Wybór padł na jedno z trzech podanych wyżej puszek.
    Mam kilka pytań do was i może ktoś będzie potrafił mi sensownie podpowiedzieć.

Niestety ale mam bardzo ograniczony budżet, tzn. chciałbym wydać jak najmniej, to może starczy na jakieś manualne szkiełka i statyw (np. Carl Zeiss Jena MC SONNAR 3.5/135). Tak naprawdę chodzi mi po głowie canon 600d, ale z tego co widziałem to jest porównywalny do 2 trochę słabszych aparatów i nie wiem czy na chwilę obecną jest sens dokładać ponad tysiąc złotych (może to zabrzmi śmiesznie ale widziałem kilkukrotnie 500d za 1300 PLN na allegro - używane body).

O ile można wierzyć fotopolis albo optyczne.pl to każda z tych puszek daje możliwości do zrobienia zdjęć na bardzo podobnym poziomie. Każdy z tych aparatów szumi akceptowalnie do 1600 ISO itp.
    Zmiany są podczas filmowania, ale widziałem opinie o Magic Letern i jego współpracy z 500D (chodzi mi o 24 fps przy najwyższej rozdzielczości 1920 x 1080p - i to w sumie starczy).
    Może ktoś wie czy jeżeli zmieni się na 24 fps przy największym hd to dźwięk będzie się buforował - tzn. działał poprawnie ?
    Dodatkowe różnice to odchylany lsd i komunikacja z lampami no ale przy takiej cenie chyba bym to jakoś przeżył.

Może ktoś miał podobny dylemat i może podzielić się swoimi odczuciami, albo po prostu potrafi postawić się w mojej sytuacji i jest chętny by udzielić się w tym temacie ?

Dzięki za pomoc.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Aparaty się zmienia jak rękawiczki ale sobie ciśnienie robisz ... nie stać Cię to kupuj 500D a za rok czy coś sobie zmienisz pewnie już na serię XXD lub 5d używanego ...
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Trochę robię . No ale tak to bywa, nie jestem osobą która może pozwolić sobie na niewiadomo jaki sprzęt za jeszcze większe pieniążki.
    A po prostu chciałbym uzyskać waszych opinii na temat tych aparatów .
    Jakaś pełna klatka (tzn. 5d mark II) na pewno by się przydała, ale na razie o tym nie myślę. To nie ta połka cenowa.

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie

najlepsąa propozycja w tym segmencie jest 1100D, bo nie zobaczysz różnicy w obrazku a reszte zostaw na lepsze szkła bo to też sie przełozy na lepsza jakość video
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Dopiero zaczyna

Domyślnie

wydaje mi się że 1100d jest słabszym wyborem niż 500d ? te 1100d to plastik na maxa i już przerabiałem te 4 cyfrowe canony

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Posiadam 500D (wcześniej miałem 1000D - odradzam). Jest to fajny aparacik. Osobiście brakuje mi bezprzewodowego sterowania lampami zewnętrznymi Filmy: ML dodaje wiele funkcji, ale nie dodaje FPS, owszem można zmienić ilość fps, ale bez dźwięku (efekt coś w tym rodzaju: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81543).
    Co do obiektywów manualnych moje zdanie jest takie - szkoda pieniędzy.
    Posiadam 2x 135 sonnara 3.5 oraz pentacona 2.8; heliosa 44m-4 58mm oraz 37/2.8 i 30/3.5. Kupiłem na allegro przejściówkę z potwierdzeniem za 30zł - trochę się pobawiłem i stwierdzam, że lepiej było za te 30zł iść np. na piwo
    Moje zdanie jest takie: jeśli wystarczą Ci filmiki z niskim fps to bierz 500D i jakieś fajne szkiełko, jeśli nie to 550D i dozbieraj do obiektywu, a z manualnymi daj sobie spokój.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja właśnie mam canona 1000d . I już na pewno nie wejdę nigdy w ten segment.
    Podczas normalnego kręcenia nie zmieniał bym fps, ale w momencie gdy chciałbym zrobić jakiś ciekawy filmik (np. podczas podróżowania, jak tamten który podałeś) to bym zmieniał na 24fps i dźwięk nie był by mi potrzebny bo na pewno wrzucał bym swój podkład.
    Może masz doświadczenie z 24fps na 500d, tzn. czy nie przegrzewa się aparat ?
    Może masz jakiś swój sampel ?

Ogólnie też chciałbym mieć sterowanie lampami zewnętrznymi ale to już tylko 600d. Wydaje mi się że kupno 550d w tym momencie mija się z celem. Za niespełna 2300 można już mieć 600d, a 550d nie będzie dużo tańsze.

Ja wchodził bym w m42 dla jakiegoś szerokiego kąta (lepszego niż kit canona) oraz może coś długiego do portretów (teraz mam 50 mm ale coś dłuższego by też się przydało).
    Niestety ale nie widzę nic na rynku, co ma całkiem dobry szeroki kąt i jest zarazem tanie .

Dzięki

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Snap_Mac Zobacz posta
    Ja właśnie mam canona 1000d . I już na pewno nie wejdę nigdy w ten segment.
    Dzięki
    Słusznie, masz rację, bo ludzie cierpiący na brak gotówki nie powinni kupować czegoś tylko dlatego, ze jest tanie. Odpowiadając na Twoje pierwotne pytanie uważam, że nie ma większego znaczenia czy wybierzesz model 500D czy 600D. One tak naprawde niewiele się różnią. Nie każdy potrzebuje wypasionej matrycy i obrotowego ekranu. Istotnej różnicy w obrazku i tak nie zauważysz. Poza tym z czasem zatęsknisz za wygodą i kiedyś przesiądziesz sie na xxD, bo tu sie zaczyna prawdziwa zabawa i wcale nie musi być drogo
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Może masz doświadczenie z 24fps na 500d, tzn. czy nie przegrzewa się aparat ?
    Mam wgrany ML z 22.12 w hd jest fps32, a w ful hd 21.
    Tylko tak jak napisałem wcześniej po zmianie np. na fsp 32, aparat tak nagrywa, ale odtwarza 25 klatek w rezultacie dając zwolnione tempo. Dźwięk jest niezsynchronizowany. Np nagrywając filmik 10 s odtwarzany będzie 11s a dźwięk 10s. Z własnych doświadczeń służy to tylko i wyłącznie do nagrywania filmików w zwolnionym lub przyspieszonym tempie (no chyba, że trzeba coś zmienić w ustawieniach o czym nie wiem.)

Ja wchodził bym w m42 dla jakiegoś szerokiego kąta (lepszego niż kit canona) oraz może coś długiego do portretów (teraz mam 50 mm ale coś dłuższego by też się przydało).
    Niestety ale nie widzę nic na rynku, co ma całkiem dobry szeroki kąt i jest zarazem tanie .
    Dzięki
    Z tego co wiem to obiektywy szerokokątne od analogów nie nadają się do cyfry ze względu na małą telecentryczność. W teleobiektywach jest lepiej.
    Pisałeś o 135. Moim zdaniem to była dobra portretówka na FF (na analogu bardzo często używałem) jednak na cropie jest za długi i mało przydatny. 85mm to chyba maks na portretówkę na cropie.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie

A ja bym olal XXXD, bo aktualnie wieje tandeta. Chwyc do reki tego 600D, to powinno kosztowac 1699zl, a nie prawie 2,5. Jak wciskalem spust to mialem wrazenie pustego wnetrza. Do tego plaski guziki na body ktore sa bardzo srednie.
    Za ta kwote - 600D+kit, wolalbym poszukac 50D z jakims przebiegiem do 2 tys zdjec- tyle co nic. Sam takiego sprzedalem i zaluje, mialem pare dni 600D ale to sprzedalem i mam teraz Olka Xz-1 olalem kompletnie temat lustra.
    Jak nie miales nic wczesniej z tych entry level, to moze Ci przypasi ten Canon. Juz lepsze wykonanie ma NikonD3100, ale mozliwosci slabsze od Canona.
    Dobrze nie kupil aparatu a juz mu doradzaja FF LOL Do czego mu FF?...

Jak chcesz filmy to kup te 600D. Ja aparatem robie zdjecia, do filmowania bym uzyl kamery- co kto chce i potrzebuje. Jak nie masz cisnienia na filmowanie, to 50D. 60D zjechal z formy serii XXD.
    I w 600D masz 18mln wiec tak napchana matryca potrzbuje dobrego szkla. Zreszta 50D tez zeby pokazal pazur.
    Ostatnio edytowane przez luck1985 ; 04-03-2012 o 23:45

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów