"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A propos - jak sądzicie, podwyżka ceny D800 to efekt tego pierwszego miejsca na DXO, czy raczej niedoszacowania pazerności Canona?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Wątpię by wzory fizyczne dawały się jakkolwiek posmarować. Należy tylko załadować dane i wykresy same się tworzą. Teorie spiskowe są nieuzasadnione. Subiektywne może być jakieś overall score, bo to jest przykładanie wag do poszczególnych różnych parametrów. Zresztą są opcje szeregowania wg tego co dla danej osoby najistotniejsze - Color Depth - Dynamic Range - Low-Light ISO . Wykres poszczególnego parametru to czysta fizyka. Co nie znaczy, żeby pomijać sprawę metodyki i zobaczyć dokładnie co i w jaki sposób jest badane. Jeśli założenia sa te same to nie ma cudów, są wyniki.
Różne serwisy badają przy różnych założeniach, w dodatku jedni badają jpg inni raw. Stąd nie mozna porównywać wyników między portalami, a tylko w obrębie jednego portalu.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...