Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Wbudowana lampa błyskowa nie błyska (400D)

Domyślnie Wbudowana lampa błyskowa nie błyska (400D)

Czy uszkodzenie wbudowanej lampy błyskowej (tzw palnika, lub czegos innego) mogło nastapic: podczas transportu-przesylki? Po blysku po przyjsciu z dworu(0/-2st.celc.)?.
    Aparat dziala odpowiednio, lampa też z wyjątkiem braku blysku, firmware przeinstalowany-brak poprawy, aparat resetowany do ustawien fabrycznych-brak poprawy. Wg info programu 400Plus aparat wykonal ok 15000 zdjec.

Początki nałogu

Domyślnie

Oczywiście że w tych warunkach mogła zostać uszkodzona lampa...

Rozumiem, że kupiłaś aparat, nie sprawdziłaś, poszłaś w plener a jak wróciłaś to lampa nie błyskała? Czy lampa od momentu zakupu błysnęła choć 1 raz? Sam kiedyś uszkodziłem metza (bodajże 36) na mrozie. Błysnęła kilka razy i palnik do wymiany.

Domyślnie

Po odebraniu aparatu odczekalam moze z 0,5-1godzine i testowalam w trybie automatycznym, zauwazylam ze lampa nie blyska. Nawet raz nie blysnela, zapala sie tylko podswietlenie af? w ciemnych kadrach. Ale chyba? dziwnie(nieprawidlowo?) bo na poczatku swieci silnym swiatlem a pozniej przygasa.

Początki nałogu

Domyślnie

Lampa się otwiera?

Domyślnie

Otwiera sie automatycznie i za pomoca przycisku tez. jezeli chodzi o dane wyswietlanie w wizjerze to: pokazuje inne czasy bez i lampą. Po otwarciu lampy wyświela ikonke lampy bez żadnego komunikatu buSY itp. Nie slychac (jak nieraz w innych aparatach) pisku ladowania lampy.
    Nie wiem... moze miec to wszystko jakis zwiazek z 2 bateria - podtrzymujaca ustawienia(niebawem mija 5lat jej waznosci)?

Początki nałogu

Domyślnie

Więc dla mnie sprawa jest ewidentna - sprzedający wysłał aparat z uszkodzoną lampą.

Ja bym zwrócił bo nie wiadomo czy to palnik czy układ ładowania czy może coś zupełnie innego. Oczywiście sprzedawca będzie się tłumaczył, że działało, nie używał, nie wie, uszkodziło się w transporcie więc musisz być na to przygotowana :-)

Domyślnie

Zwrocic - mysle nad tym(co jest oplacane). Zastanawia mnie ta usterka. Jesli uklad ladowania bylby uszkodzony to chyba byłby komunikat w wizjerze 'lampa buSY'.
    Moze jest zla synchronizacja blysku z migawka? Jak to mozna sprawdzic. Czy zewnetrzna lampa w takim przypadku będzie czy nie bedzie blyskac?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Frytka Zobacz posta
    (...)zapala sie tylko podswietlenie af?(...)
    chodzi Ci o ten stroboskop? jakie podświtlenie af ma 400d bo u mnie w 550d jest właśnie stroboskop?
    Jeśli działa stroboskop to wg mnie palnik raczej nie jest uszkodzony, bo to chyba palnik emituje ten błysk?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    chodzi Ci o ten stroboskop? jakie podświtlenie af ma 400d bo u mnie w 550d jest właśnie stroboskop?
    Jeśli działa stroboskop to wg mnie palnik raczej nie jest uszkodzony, bo to chyba palnik emituje ten błysk?
    podswietlenie af: chodzi mi o taka mala lampeczke z przodu aparatu (obok lampy blyskowej) - zapala sie po nacisnieciu spustu migawki po polowy i troszke przygasa.
    Lampa blyskowa wogole nie blyska.

jednak to nie jest podswietlenie af tylko
    lampka: redukcja czerwonych oczu/samowyzwalanie.
    Ostatnio edytowane przez Frytka ; 29-02-2012 o 13:13

Początki nałogu

Domyślnie

400d po którejś aktualizacji jako wspomaganie używał diody wbudowanej w body. To ta sama dioda która miga podczas czasowego wyzwalania.

Lampa powinna błysnąć co jest zauważalne. Może odczepił się kabelek. Może spalił palnik. Może jest jakiś układ wyzwalania który nie działa. Nikt nie wywróży. Trzeba oddać do serwisu, co raczej przekreśla możliwość zwrotu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów