Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Przelicznik ogniskowych.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Przelicznik ogniskowych.

Witam, mam takie pytanie.
    Wiem, że dla lustrzanek APS-C trzeba przeliczać ogniskową obiektywu x 1,6 żeby wyszła nam ta właściwa. Czy ta zasada tyczy się tylko obiektywów przeznaczonych do lustrzanek FF (czyli np. Sigm DG i EF canona), czy wszystkich obiektywów, tych przeznaczonych specjalnie pod niepełną klatkę również.
    Konkretnie:Czy Sigmy z oznaczeniem DC i canony z oznaczeniem EF-S też muszę tak przeliczać?
    Dzięki z góry.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

dla orientacji jaki to odpowiednik ogniskowej dla klatki filmowej/FF - tak, przelicza sie i EF-y i EF-S-y i obiektywy do pelnej klatki i do cropa firm trzecich.
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ogniskowej się nie przelicza. Ona jest jaka jest - niezmienna. Zmienia się jedynie kat widzenia bo obrazek jest na wycinku zwanym cropem. producent nie ma tu nic do rzeczy. Np. EF-S jest do cropa nie z powodu ogniskowej tylko tylnego mocowania - wchodzi głębiej w aparat i nie da się używać na FF bo może uszkodzić lustro. Tamrony i inne pod cropa maja wewnątrz maskownice. Na pełnej klatce widać czarne paski po bokach/rogach. Obiektyw pod cropa jest zdecydowanie tańszy w produkcji. Mniejszy obrazek finalny pozwala na używanie mniejszych soczewek (dla tej samej ogniskowej). Mniejsza soczewka jest łatwiejsza w produkcji - jest po prostu tańsza. stad w małpach są możliwe zoomy x15 czy x25 przy całkiem przyzwoitej jakości. Zoom x15 na FF kosztował by wiecej niż Maybach. Zoom x25 to pewnie koszt byłby coś około space shuttle a waga i rozmiar tez byłby tej wielkości
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 20-02-2012 o 23:36

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    dla orientacji jaki to odpowiednik ogniskowej dla klatki filmowej/FF - tak, przelicza sie i EF-y i EF-S-y i obiektywy do pelnej klatki i do cropa firm trzecich.
    Dzięki, zmieniłeś mój światopogląd :-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ogniskowej się nie przelicza. Ona jest jaka jest - niezmienna. Zmienia się jedynie kat widzenia bo obrazek jest na wycinku zwanym cropem. producent nie ma tu nic do rzeczy. Np. EF-S jest do cropa nie z powodu ogniskowej tylko tylnego mocowania - wchodzi głębiej w aparat i nie da się używać na FF bo może uszkodzić lustro. Tamrony i inne pod cropa maja wewnątrz maskownice. Na pełnej klatce widać czarne paski po bokach/rogach. Obiektyw pod cropa jest zdecydowanie tańszy w produkcji. Mniejszy obrazek finalny pozwala na używanie mniejszych soczewek (dla tej samej ogniskowej). Mniejsza soczewka jest łatwiejsza w produkcji - jest po prostu tańsza. stad w małpach są możliwe zoomy x15 czy x25 przy całkiem przyzwoitej jakości. Zoom x15 na FF kosztował by wiecej niż Maybach. Zoom x25 to pewnie koszt byłby coś około space shuttle a waga i rozmiar tez byłby tej wielkości
    Dzięki, muszę ogarnąć i przyswoić...
    Ostatnio edytowane przez Cansada ; 21-02-2012 o 00:00 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Np. EF-S jest do cropa nie z powodu ogniskowej tylko tylnego mocowania - wchodzi głębiej w aparat i nie da się używać na FF bo może uszkodzić lustro.

Januszu czyli kupując nieodpowiedni obiektyw możemy zaszkodzić naszej lustrzance?

A jak w prosty sposób rozpoznać który będzie ok pod względem technicznym....myślę do 60d podłączyć z Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
    albo Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aania Zobacz posta
    Januszu czyli kupując nieodpowiedni obiektyw możemy zaszkodzić naszej lustrzance?

A jak w prosty sposób rozpoznać który będzie ok pod względem technicznym....myślę do 60d podłączyć z Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
    albo Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
    Do 60d możesz założyć obiektyw EF-s i EF pod pełną klatkę tylko EF. Wynika to z konstrukcji obiektywu. Zapewne jest to w instrukcji obsługi.
    Cytat Zamieszczone przez Cansada Zobacz posta
    Witam, mam takie pytanie.
    Wiem, że dla lustrzanek APS-C trzeba przeliczać ogniskową obiektywu x 1,6 żeby wyszła nam ta właściwa. Czy ta zasada tyczy się tylko obiektywów przeznaczonych do lustrzanek FF (czyli np. Sigm DG i EF canona), czy wszystkich obiektywów, tych przeznaczonych specjalnie pod niepełną klatkę również.
    Konkretnie:Czy Sigmy z oznaczeniem DC i canony z oznaczeniem EF-S też muszę tak przeliczać?
    Dzięki z góry.
    Na obiektywach pisana jest ich rzeczywista ogniskowa. Przelicznik jest po to, aby móc porównać kąt widzenia obiektywów w aparatach z różnymi matrycami. Porównuje się je do aparatu pełnoklatkowego.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 21-02-2012 o 02:40 Powód: Automerged Doublepost
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Do 60d możesz założyć obiektyw EF-s i EF pod pełną klatkę tylko EF. Wynika to z konstrukcji obiektywu. Zapewne jest to w instrukcji obsługi.

Na obiektywach pisana jest ich rzeczywista ogniskowa. Przelicznik jest po to, aby móc porównać kąt widzenia obiektywów w aparatach z różnymi matrycami. Porównuje się je do aparatu pełnoklatkowego.

A jak można policzyć kąt na podstawie ogniskowej ???
    Wyczytałam, że...Standard dla FF to ogniskowa 43mm (bierze się to z przekątnej FF, czyli43mm). I jest to kąt widzenia 53 stopnie.
    Jak to zostało obliczone? Jakie to jest działanie?

I jeśli podają kąt widzenia w jednej liczbie, to chodzi o kąt w poziomie, w pionie, czy po przekątnej? bo czasem podają w trzech. Wtedy jest wszystko jasne.
    .

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Ale dotyczy to tylko szkieł EF-S produkowanych przez Canon.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 21-02-2012 o 15:53
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cansada Zobacz posta
    A jak można policzyć kąt na podstawie ogniskowej ???
    Wyczytałam, że...Standard dla FF to ogniskowa 43mm (bierze się to z przekątnej FF, czyli43mm). I jest to kąt widzenia 53 stopnie.
    Jak to zostało obliczone? Jakie to jest działanie?

I jeśli podają kąt widzenia w jednej liczbie, to chodzi o kąt w poziomie, w pionie, czy po przekątnej? bo czasem podają w trzech. Wtedy jest wszystko jasne.
    .
    Łech... Trójkąt prostokatny kat widzenia = 2 * arctan(polowaprzekatnej / ogniskowa)

*poprawilem bo było źle co Leon007 zauważył - dzięki

- dla kata w pionie "połowa przekątnej" zastepujemy połowa wysokości i analogicznie dla poziomu.

Standardowo, jeśli podają tylko jeden kat to jest on dla przekątnej. Stad fisheye o kącie widzenia 180 ma te 180 tylko po przekatnej. Chyba, ze to fisheye taki jak Sigma 8mm gdzie obrazek jest kołowy (rogi są czarne) i wówczas 180 jest w każdym z wymiarów.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 21-02-2012 o 16:17

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Znalazłam takie fajne tabele, bo te wzory to mnie przerastają

http://www.fotografuj.pl/Article/Pol...u/id/69/page/4
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Ale dotyczy to tylko szkieł EF-S produkowanych przez Canon.

Pozdrówka!
    Czyli w innych firmach podepnę obiektyw przeznaczony do APS-c pod FF???
    Ostatnio edytowane przez Cansada ; 21-02-2012 o 16:16 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów