Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Dpp 3.9.3 - adobe rgb vs.srgb

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie Dpp 3.9.3 - adobe rgb vs.srgb

Witam, intryguje mnie kilka rzeczy związanych z przestrzenią kolorów w DPP, otóż zmieniając tylko przestrzeń roboczą z srgb na adobe rgb, kolor pomarańczowy zamienia się w czerwony i wygląda to lepiej, moje pytanie skąd zmiana koloru i ta zmiana jest jakby odzwierciedleniem prawdziwego koloru. Natomiast kolor twarzy przybiera więcej cyjanu i zapewne trzeba to zmodyfikować.
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 17-02-2012 o 13:43

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Widzę że nikt nie pomoże rozwikłać zagadki a jeszcze chciałbym się dowiedzieć na temat taki o ile ktoś wie.

Czy jpg w CANONACH EOS są zapisywane z srgb czy innej przestrzeni?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    Czy jpg w CANONACH EOS są zapisywane z srgb czy innej przestrzeni?
    z tego co wiem to możesz sobie w aparacie ustawić.

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

To ja wiem, ale kolory w 40D są lepsze niż w moim 400D i chyba 40D zapisuje z rawa do jpg z szerszej przestrzeni kolorystycznej a może się mylę?

Coś już napisał
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

A jaki jest sens bawić się w AdobeRGB skoro wywołuje się zdjęcia w sRgb (w 99%) a większość użytkowników ma monitory sRGB?

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Jak nie widzisz różnicy to nie korzystaj, a porównywałeś kiedyś zdjęcie wywołane w srgb vs adobe rgb, zrób sobie porównanie a zobaczysz. Ja mam słaby monitor i widzę zmiany w kolorach na wielką korzyść, więc mówienie, że na zwykłym monitorze tego nie zobaczysz jest błędne.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli widzisz różnicę między sRGB a AdobeRGB, to albo masz bardzo dobry, szerokogamutowy monitor i robisz zdjęcia bardzo kolorowym tematom, albo masz coś spieprzone w ustawieniach.

Sądząc po kolorze pomarańczowym zmieniającym się w czerwony - to drugie

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Udowodnię Ci wieczorem, że jeden z elementów zmienił kolor z pomarańczowego na czerwony, generalnie czerwień nabrała mocniejszego koloru i stała się mniej świecąca, przez co odbiór zrobił się o niebo lepszy. Może nie widzę całkowitej zmiany z srgb do adobe rgb, ale widzę ją znacznie, więc dla mnie to ma sens.

Co do tematu zdjęć to masz rację, był to bal karnawałowy córki w szkole, więc kolorki różnorodne;-)

Dodam jeszcze informację, że w lightroomie domyślnie pracujemy w pro photo! i różnice w kolorach w porównaniu z DPP-SRGB są min. właśnie stąd, pomijając profile, które minimalnie odbiegają.

Poczytaj i zobacz tutaj, przykłady tylko dwóch kolorów a jaka różnica!
    http://alphacorner.eu/index.php/co-to-jest/adobe_rgb
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    O to przykład zmiany koloru, zakładam że mogę się mylić, ale mi to wygląda na słaby pomarańczowy a może wyblakły czerwony, zobaczcie sami:

http://img195.imageshack.us/img195/9890/81546449.jpg
    http://img28.imageshack.us/img28/1421/79209835.jpg
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 17-02-2012 o 18:53 Powód: Automerged Doublepost

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To, co obserwujesz to najprawdopodobniej przekłamanie barw wynikające z mechnicznego wyświetlenia liczb kolorów przestrzeni AdobeRGB w przestrzeni twojego wyświetlacza. Zapewne wyświetlasz porównywanie zdjęcia przy pomocy prostej przeglądarki bez modułu zarządzania barw - Irfan lub coś w tym rodzaju.

Ligtroom używa jako przestrzeni przeliczeniowej MelissyRGB (wariantu ProPhoto z TRC zmienionym na gamma 1,0), ale jego moduł zarządzania barwą (ACE - Adobe Color Engine) dokonuje poprawnej konwersji wyświetlanych liczb kolorów. Jeśli wiec posługujesz się normalnogamutowym monitorem, nie powinieneś zobaczyć większych różnic pomiędzy zdjęciem wyrenderowanym do sRGB, AdobeRGB czy nawet ProPhoto, ew. powinny to być różnice arcysubtelne.

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Te zdjęcia są z DPP wywoływane z Rawa. W DPP nominalnie jest srgb i przełączam na Adobe rgb i zmiany są tak samo widoczne, więc to nie CMS winny a przeglądarka to Fastone-CMS wyłączony.
    Kolega ma monitor EIZO średniej klasy, modelu nie pamiętam ale kosztuje ponad 3tyś. i też widzi zmiany w kolorach. Nie za bardzo kumam te mechanicznie źle wyświetlane kolory, to co widzi użytkownik z monitorem o gamucie ADOBE RGB?
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 17-02-2012 o 19:34 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów