Strona 44 z 134 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2013

Cytat Zamieszczone przez Qbańczyk Zobacz posta
    Czy któryś z forumowiczów miał lub ma do czynienia z nogami Benro M-258 n6 ? Mam możliwość zakupu nowych w dobrej cenie i się zastanawiam. Jak spojrzałem na specyfikacje ( po osobistym obejrzeniu ) zaskoczyłem się wagą 1700 g. W rzeczywistości wydawały się lekkie a chce kupić statyw ważący 1-1,4g ( nogi ) Trochę nie spodobał mi się sposób rozkręcania nóg. Przyzwyczajony jestem do zatrzasków co działa dużo szybciej choć pewnie jest mniej wytrzymałe.

Drugie pytanie czy do tych nóg wystarczająca jest głowica KB-0 ? Czy jednak celować w KB-1 lub KB-2 ?

Zestaw ma utrzymać 6D z 24-105 + lampa 430 EX II. Docelowo 6D / 5D3 z 70-200 2,8 L + lampa
    Mam dokładnie te nogi od 2-3 lat. Nogi są faktycznie dość ciężkie a całość po złożeniu kompaktowa nie jest, ale przez to naprawdę masywne. Jak pamiętam w tej cenie niestety nic innego lepszego nie udało mi się kupić. Ja na nogach mam kb-1 z tym,że Phottixa (czyli klon Benro) był sporo tańszy a różnic w wykonaniu czy użytkowaniu nie sposób się dopatrzeć. Spokojnie dźwiga to mix 450d+grip/50d/5dmk2 razem z mixem od t17-50, 24-105, 70-200/4, 100-400L, 100L + c430II. Ja bym celował jednak w kb1.

ps. przepraszam mam A a nie M ale już nie będę kasował posta
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 18-06-2013 o 16:39

Coś już napisał Awatar Cichy9
    Miasto
    Jasło

Zabieram się do zakupu swojego pierwszego statywu. Ciężka decyzja, dlatego mam nadzieję, że mi pomożecie

Do czego będzie używany?
    Początkowo myślałem tylko o zastosowaniach domowych - fotografowanie akwarium - dlatego też szukając nóg, nie zwracałem uwagi na wagę. Później przyszło mi do głowy, że z okazji wakacyjnych wypadów można byłoby zabierać go ze sobą w podróż - w tym przypadku jednak każdy gram jest na wagę złota. Po dłuższym zastanowieniu stwierdzam jednak, że lepiej kupić coś lżejszego i bardziej uniwersalnego. W plenerze przy porywających wiatrach fotografował nie będę, a w domu lżejszy statyw i tak wystarczy.

Co ma utrzymać?
    Tutaj zaczynają się lekkie schody. Najcięższa z możliwych kombinacji na chwilę obecną to 1d3 + C 70-200 2.8 + EX430. Jeżeli mam być jednak szczery sam ze sobą i z wami, to nie mam pojęcia do czego mógłbym wykorzystać taką kombinację na statywie. Dlatego przyjąć możemy, że najcięższym zestawem będzie 1D3 + C 70-200 2.8. Najczęściej jednak na nogach stać będzie 1D3 + C 35 1.4 / C 85 1.8.

Ile chcę wydać?
    Raczej ile mogę. Chciałbym zmieścić się w kwocie 500 zł wraz z głowicą.

Moje propozycje
    Im więcej szukam tym mniej wiem i mniej zdecydowany jestem. Przedstawię jednak swoje propozycje.

Manfrotto 190XPROB - pierwsza propozycja nóg i zestaw na bogato. Wraz z głowicą znacznie przekroczyłbym próg 500 zł. Dodatkowym minusem jest także ciężar, który mocno doskwierałby podczas noszenia. Wiem też, że nie wykorzystam tych nóg w 100%. Fotografuję głównie sport, a statywu używał będę dość sporadycznie.
    Benro A-258 N6 - druga propozycja. Cenowo w okolicach 350 zł, zostaje więc 150 zł na głowicę. Na plus na pewno maksymalny udźwig i w sumie wysokość. Waga ani na plus, ani na minus, choć myślę, że mogłaby być odczuwalna.
    Triopo ME-3228X8C - najnowsze wykopalisko, de facto dzięki prześledzeniu tego wątku. Na plus cena (około 300 zł), udźwig i przede wszystkim waga. Wysokość statywu 156 cm po doliczeniu głowicy i body wraz z gripem powinna być odpowiednia. Mam 180 cm wzrostu, więc lekkie schylenie się nie będzie problemem. Poza tym nie zawsze statyw używany będzie w pełnym rozłożeniu. Plusem jest też funkcja monopodu.

Głowica
    Tutaj mam większy problem. Chciałbym coś kulowego. Kupując już porządny statyw i głowicę chciałbym mieć możliwość wykonania dzięki nim panoram.

Z moich wykopalisk znalazłem:
    Triopo B-3 - na plus udźwig i cena.

Co sądzicie o moich pomysłach? Doradzicie mi na podstawie wyżej wymienionych preferencji najlepszy zestaw nogi + głowica?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Cichy9 Zobacz posta
    Benro A-258 N6 - druga propozycja. Cenowo w okolicach 350 zł, zostaje więc 150 zł na głowicę. Na plus na pewno maksymalny udźwig i w sumie wysokość. Waga ani na plus, ani na minus, choć myślę, że mogłaby być odczuwalna.
    Przeczytaj to co napisałem post wyżej. Całość waży prawie 3kg (nogi, głowica, pokrowiec) i super kompaktowa nie jest. Ja ze swoim bujam się po samolotach, łażę z nim na plecach podczas wyjazdów i prawdę mówiąc po woli mam dość... Zestaw jest dobry ale swoje musi ważyć. Sam przymierzam się do czegoś lżejszego jako alternatywy wyjazdowej (nawet kosztem mniejszej sztywności, nośności oraz wysokości) tak aby całość ważyła poniżej 1.5kg.

Miasto
    Jasło

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Przeczytaj to co napisałem post wyżej. Całość waży prawie 3kg (nogi, głowica, pokrowiec) i super kompaktowa nie jest. Ja ze swoim bujam się po samolotach, łażę z nim na plecach podczas wyjazdów i prawdę mówiąc po woli mam dość... Zestaw jest dobry ale swoje musi ważyć. Sam przymierzam się do czegoś lżejszego jako alternatywy wyjazdowej (nawet kosztem mniejszej sztywności, nośności oraz wysokości) tak aby całość ważyła poniżej 1.5kg.
    Czyli Benro A-258 N6 możemy skreślić z listy Skłaniam się najbardziej ku Triopo ME-3228X8C, tylko jaka głowica do tego?

Bywalec Awatar Jasper

[QUOTE=Cichy9;1168477]Zabieram się do zakupu swojego pierwszego statywu. Ciężka decyzja, dlatego mam nadzieję, że mi pomożecie

Po pierwsze witam krajana. A dalej - pisałem już wcześniej o zakupie statywu z głowicą kulową Fotopro.
    Taki : Statyw MGA-684 z głowicą kulową FPH-62Q - FotoproŽ
    lub jeśli potrzebujesz coś mniejszego to taki:
    Statyw MGA-584 z głowicą kulową FPH-52Q - FotoproŽ
    Poprzednio miałem Sherpę 600. Powiem delikatnie: kosmiczna różnica przede wszystkim w stabilności. Ciężar niecałe 2 kg. a stoi jak skała. Głowica bardzo przyzwoita ( mam wrażenie, że jakby zerżnięta z Sirui ). Dodatki użytkowe jak hak na torbę czy kieszeń na monopod ( odkręcana noga) Całość moim zdaniem warta swojej ceny. Mnie bardziej zależało na wygodzie użytkowania i jakości niż na posiadaniu znanej marki.

Czyli Benro A-258 N6 możemy skreślić z listy
    To już dość leciwa konstrukcja (stad jej waga może odstawać od nowszej konkurencji) ale na sztywność czy inne rzeczy narzekać w niej nie można. Jeśli można znaleźć nowsze i lepsze nogi to nie warto jej brać. Poza tym waga wg stron (sklepów czy producentów) a rzeczywistość w moim przypadku dość bardzo się mija: 1.7 kg + 0.5 kg nijak nie daje ponad 3kg wg wagi
    Ja osobiście skłaniam się ku SIRUI T-1005X z głowicą TRIOPO RS-1 (jest parę postów wcześniej) ale w moim przypadku to byłby drugi statyw (wiec dla Ciebie może to być kiepski wybór). A z perspektywy czasu wolałbym _chyba_ kupić droższy ale jeden...
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 20-06-2013 o 16:38

Miasto
    Jasło

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    To już dość leciwa konstrukcja (stad jej waga może odstawać od nowszej konkurencji) ale na sztywność czy inne rzeczy narzekać w niej nie można. Jeśli można znaleźć nowsze i lepsze nogi to nie warto jej brać. Poza tym waga wg stron (sklepów czy producentów) a rzeczywistość w moim przypadku dość bardzo się mija: 1.7 kg + 0.5 kg nijak nie daje ponad 3kg wg wagi
    Ja osobiście skłaniam się ku SIRUI T-1005X z głowicą TRIOPO RS-1 (jest parę postów wcześniej) ale w moim przypadku to byłby drugi statyw (wiec dla Ciebie może to być kiepski wybór). A z perspektywy czasu wolałbym _chyba_ kupić droższy ale jeden...
    Racja. Poza tym T-1005X jest dość niski. Na chwilę obecną najbardziej podobają mi się nogi Triopo ME-3228X8C i na chwilę obecną nie mam żadnej lekkiej alternatywy o dużym udźwigu i lekkiej masie. Większy problem mam z głowicą, do której praktycznie nie mam żadnych propozycji, a o Triopo B-3 nie znalazłem żadnych opinii, oprócz marketingowych bełkotów w stylu "najbardziej zaawansowana głowica na rynku" w które nie do końca chce mi się wierzyć.

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Większy problem mam z głowicą, do której praktycznie nie mam żadnych propozycji, a o Triopo B-3 nie znalazłem żadnych opinii, oprócz marketingowych bełkotów w stylu "najbardziej zaawansowana głowica na rynku" w które nie do końca chce mi się wierzyć.
    A może Sirui K-30X lub K-20X?

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Pytanie o Triopo ME-3228X8C, tu ktoś pisze, że nogi mają tendencje do rozkręcania się. Czy to taka przypadłość, czy autor sie myli? Pomijam kwestie nazwania monopodu - monopadem.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Miasto
    Jasło

Cytat Zamieszczone przez Bart Zobacz posta
    A może Sirui K-30X lub K-20X?
    Niestety nie zmieszczę się w budżecie 500 zł.

Strona 44 z 134 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów