Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Nissin Di622 MK II wyzwalanie błyskiem

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Domyślnie

szambonur, chyba się nie zrozumieliśmy - miało byc tanio [!] a nie druga lampa...

Darx, ale jaką lampe wyzwalasz? yn? będzie trybił Nissin? Myślę że ten pt-04 będzie wystarczający, bo do małego strobo nie potrzeba automata.

Mam pytanie jeszcze, jakbym zakupił takie 2 lampki yn-460ii to mogę je wyzwalac na błysk mojej głownej (nissin) i to wszystko będzie grało?
    Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piciuok Zobacz posta
    szambonur, chyba się nie zrozumieliśmy - miało byc tanio [!] a nie druga lampa...

z tego co się orientuje to najtańsza radiówka e-ttl dla canona...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

hm...tańsze są knighty wciąż dostępne. Może przy okazji napiszesz dlaczego jednak wolisz kingi?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Mam pytanie jeszcze, jakbym zakupił takie 2 lampki yn-460ii to mogę je wyzwalac na błysk mojej głownej (nissin) i to wszystko będzie grało?
    Dokładnie takie lampki mam. To znaczy mam u siebie 4 lampki. Starą 550EX (szkoda sprzedawać) oraz 3x yn460II.

Za pomocą lampy wbudowanej wyzwalam YN460. Lampa wbudowana w górę (dyfuzor z kartonu) + 2x YN460II na S1, + jedna na S2

S1 - to wedle instrukcji, pierwsza kurtyna,
    S2 - to wedle instrukcji, druga kurtyna.

Zależnie od sytuacji. Zauważyłem, że mając 4-5 lamp miałem problem z takim wyzwalaniem, tzn lampy ustawione bliżej siebie miały problemy z synchronizacją. Gdybyś korzystał z większej ilości lampek, to radzę jednak kupić wyzwalacze radiowe. Konfiguracja do 3 lamp wyzwalanych w taki sposób wystarczy
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jeśli dobrze zrozumiałem chcesz wyzwalać lampę odpiętą za pomocą lampy wbudowanej ?
    Zależnie od body jakie posiadasz możesz ustawic odpowiednie opcje w menu lub odpalać za pomoca fotoceli. Jeśli masz np. 60d możesz ustawic sobie błysk lampy wbudowanej wraz z zewnętrzną lub tylko zewnętrznej wtedy błysk wbudowanej jest minimalny i chwilowo wyprzedza otwarcie migawki i błysk lampy zewnętrznej. Dla obserwatora wrazenie takie, że błyskają obie, w rzeczywistości wbudowana nie wpływa na fotkę. Taka jest teoria i moje obserwacje.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    hm...tańsze są knighty wciąż dostępne. Może przy okazji napiszesz dlaczego jednak wolisz kingi?
    na moje potrzeby wystarczały knight'y..., ale w czasie kiedy potrzebowałem dodatkowych odbiorników nie było szans ich dostać, a pojawiły się king'i stąd wymiana. To co na plus, doświetlenie AF, brakowało tego na ciemnej sali i "ludzkie" baterie, bo te co były w knight'ach w sytuacjach awarajnych były nie do zastąpienia, a paluszki jednak są bardziej dostępne...

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Domyślnie

szambonur, pozwól że się zacytuję
    nie musi byc automatyki na wyzwalaczu, z lampy jak juz bede korzystal manualnie byle bym mógł ją odpiąc od body
    co oznacza, że nie potrzebny mi e-ttl, chce sam manual, byle odpalac zdalnie a nie ze sanek także skończcie z tymi king kong'ami :P bo to wcale nie na temat Oczywiście nie chce nikogo urazic.

andymis, u mnie takich opcji nie ma, chyba że nakierujesz gdzie miałbym szukac dokładniej

Darx, widzę że się rozumiemy, czyli jak narazie PT-04 a potem "jungi" i bawimy się w stroboskop D
    Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...bo to wcale nie na temat ...
    To w takim razie życzę przyjemnej lektury
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30095

szambonur dzięx za odpowiedź
    Jestę fotografę