Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: "Nie można odtworzyć tego obrazu"

Domyślnie "Nie można odtworzyć tego obrazu"

Witam. Jakiś czas temu zakupiłem nową kartę pamięci do aparatu. Karta SD 32GB. Ostatnio chcąc zrobić parę zdjęć pojechałem na wycieczkę. Wszystko pięknie ładnie, zdjęcia porobione, wróciłem do domu, zgrywam zdjęcia i się okazuje, że żadne zdjęcie nie chce się włączyć. Wsadzam z powrotem kartę do aparatu, włączam galerie i wyskakuje napis: Nie można odtworzyć tego obrazu. Sprawdziłem czy to problem z aparatem czy też z kartą. Odnalazłem starą kartę porobiłem parę ujęć i wszystko gra. Mój aparat to Canon 550D. Zdjęcia mają standardową wagę więc nie wiem co może być nie tak. Wiecie co mogę zrobić z tym fantem i czy zdjęcia da się odzyskać ?
    Pozdrawiam!
    Michał

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

Przeskanuj komputer bo być może masz na nim jakieś wirusy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem podobny przypadek na FUJI finepix s9500.
    Problem stwarzała karta nie sformatowana przed pierwszym użyciem.

Domyślnie

kulek855 - to wina aparatu albo karty, ze względu, że na aparacie mi wyskakuje taka wiadomość
    stanfot - kartę sformatowałem przez 1-ym użyciem oraz później jak zrzuciłem zdjęcia. Nic nie pomaga. Wiesz może czy da się odzyskać te zdjęcia?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie wiem jak w Twoim przypadku, moje fotki odzyskał kolega informatyk.
    Jak on to odzyskiwał to już nie pamiętam, tłumaczył mi ale dla mnie to była czarna magia.
    Trzeba być dobrej myśli, ja nie umiem odpowiedzieć tak lub nie.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja ostatnio robiąc backup jednej sesji, postąpiłem jak debil i skasowałem sobie zamiast zrobić backup (shift+del). Z dysku (pod EXT4) jakos nie udało mi się odzyskać, ale za to z karty bez problemu. Odzyskałem wszystkie foty (po sformatowaniu karty raptem 20 nowych zdjęć było zrobionych).
    Użyłem windowsowej wersji programu PhotoRec
    http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download

sciągasz dla swojego systemu, rozpakowujesz folder testdisk w dowolnym miejsccu i odpalasz photorec (dla winowsa to bedzie photorec_win.exe).
    Program odpali sie w konsoli windowsowej . Postępuj wg instrukcji. Dość proste i bardzo skuteczne narzędzie.
    Kartę miałem podpięta przez czytnik przez USB.
    Ostatnio edytowane przez Demonos ; 29-11-2011 o 17:33
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

A zdjecia widzisz w aparacie? tzn. jak wlozysz karte do aparatu to widac zrobione fotki?
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

Nie widać, wyskakuje "Nie można odtworzyć tego obrazu". Na komputerze zaś, że jest nie obsługiwany taki format pliku chodź jest w jpeg. Zaraz spróbuje zrobić tak jak napisał Demonos.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

To jakiś bład po stronie samego nosnika. Uzyj narzedzia do odzyskiwania danych (jesli nic nie kombinowales odzyskasz wiekszosc) a pozniej sformatuj karte w aparacie i jesli bedzie dzialac to sie nie przejmuj, jesli nie to oddaj ja na gwarancje.

Domyślnie

Zdjęcia na wszelki wypadek mam zgrane na PC ale nie mogę ich otworzyć. Macie jakiś pomysł? PhotoRec nic nie dał

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów