Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Firewire vs USB

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

przepraszam, ale co nadzwyczajnego jest w IEEE1394? Po pierwsze USB 2.0 jest szybsze niz wiekszosc tych zlacz... szybsze IEEE1394 dopiero wchodzi i jest bardzo malo popularne, tylko w Macach i tylko w przenosnych.
    Zreszta jesli nawet to predkosc przesylu USB 2.0 i tak jest wieksza niz predkosc przesylu stadradowego tawrdziela nie mowiac juz o kartach pamieci, nawet ultra III sandisk czy jak by go zwal. Za to USB jest najpopularnijeszym zlaczem! Nie rozumiem czemu IEEE1394 mial by byc az takie dobre i deklasowac inne rozwiazania?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    przepraszam, ale co nadzwyczajnego jest w IEEE1394?
    Dwie rzeczy Pierwsza to taka, ze zostalo zaprojektowane z definicji do przesylania duzej ilosci danych - USB 2.0 to poprawiona specyfikacja interfejsu ktory z zalozenia mial sluzyc do podlaczania myszek i podobnych urzadzen .

Po pierwsze USB 2.0 jest szybsze niz wiekszosc tych zlacz...
    Jesli masz na mysli 480Mbps vs. 400Mbps, to te liczby sa rownie wiarygodne jak minimalne wymagania sprzetowe Windows 2k3 . W praktyce USB 2.0 zbliza sie do Firewire tylko na bardzo szybkiej maszynie, a na wolnej potrafi byc kilkakrotnie wolniejsze. Ja najwiecej z dysku zewnetrznego wyciagnalem 45MB/s (FW) i 38MB/s (USB2), ale to na Athlonie 3800+ X2. Na laptopie (P4 2.2GHz) Firewire to ponad 25MB/s, a USB rzadko przekracza 10.

Roznica jest taka, ze USB jest sterowane w calosci przez procesor - musi sie zajac kazdym pojedynczym bajtem, a Firewire ma w standardzie cos w rodzaju DMA i dziala praktycznie "samo". Sprobuj w czasie kopiowania z dysku USB uruchomic jakies kodowanie DivX albo cos takiego...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

przepraszam, ale co nadzwyczajnego jest w IEEE1394?
    roznica jest taka ze jak zgrywam fotki po USB to mnie krew zalewa (stary laptop) a jak zgrywam film z kamery D8 to dopoki sie dysk nie zapcha to komputer dziala bez zmian w szybkosci...

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ale zjechaliście z tematu
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ok, juz koncze to fotop, ale musze sie przyznac, ze nie mam takich doswiadczen z USB. Ostnio zakupilem opkaowanie na HDD na USB 2.0, zeby kozystac jako back up danych oraz miec tam np. te filmy DVD ktore nie mieszcza sie na plyt DVD, zadko je ogladam ale jednak che miec. Przyznam sie, ze nie robilem specjalnych benchmarkow, bo popropstu cyferki mnie nie itreresowaly, jednak nie odczuwalem roznicy specjalnej miedzy dyskiem SATA a tym na USB, przynajmniej jesli chodzi o kopjowanie plikow (kopjowalem ok 100Gb danych). Po przekopjowaniu puscilem sobie z tego dysku USB koncert Perl Jam (film) zminimalizowalem na pasku zadan i zajolem sie inna praca na komputerze i nie czulem zadnej specjalnej roznicy.
    Podejzewam, ze benchamrki pokazaly by roznice, ale ja sam tez jestem na nia dosc wrazliwy, w domu mialem PC sprowadzanego na okecie kiedy w polsce nie bylo jeszcze o tym mowy, a w zyciu zlozylem ok 40 komputerow dla siebie, rodziny i innych znajomych. WIec to do czego zmierzam jest fakt iz USB jest najbardziej rozpowszechnionym standardem, daje przyzowite wyniki pracy wiec nie ma specjalnie na co narzekac, ze jest do bani, bo sa wazniejsze cechy apratu niz Fire Wire zamiast USB... juz chyba wygodniej zainwestowac w szysbysz komputer niz liczyc, ze Canon wypusci wersje z Fire Wire.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Jesli masz na mysli 480Mbps vs. 400Mbps (...)
    To przy FW400 a istnieje jeszcze standard Firewire 800 (na razie malo popularny) ktory w teorii jest 2x szybszy.

Mam zewnetrzny dysk LaCie z USB2.0/FW400/FW800. Chodzi na FW400 i zasuwa jak pospieszny z gorki. Szkoda ze nie mam do czego podlaczyc FW800...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczywiscie gdyby Fire Wire mialo chociaz zblizona popularnosc do USB nie oponowal bym, ze jest bez sensu... jednak wysoka kompatybilnosc to sporora zaleta... zaloze sie, ze w tym starym notebooku nie masz Fire WIre... mozesz je dolozyc przez "pcimpcie" albo w inny soposob, ale to dodatkowy koszt i dodatkowa koplikacja. Tak jest kiedy pytalem sie czemu obudowy na dysk z Fire Wire maja dwa zlacza a na USB tylko jedno. Bo wtedy dodtakowe uzadzenie mozna podlaczyc do dysku bezposredni nie tracac lacza... ale co mi po takiej kozysci, jak poza kamera vide nie mam nic na Fire Wire, zlacz UZB w kompie mam conajmniej 12 a fire wire 4 sztuki? To mnozenie koszto i szukanie wydajnosci na sile... w moim mniemaniu

Ale to tylko moje IMHO i nie mowie, ze to ja mam autorytet i jedyne sluszne zdanie..., moze jestem w bledzie, tylko w tej kwesti nie ma to dla mnie jakiegos kolosalnego znaczenia.
    Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no wlasnie... szkoda, ze tego fire wire nie ma gdzie podlaczyc o tym walsnie mowie

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

zaloze sie, ze w tym starym notebooku nie masz Fire WIre... mozesz je dolozyc przez "pcimpcie" albo w inny soposob,
    heheh to sie zaloz to zrobie fotke :-), jak mi sie oplaci...laptop ma okolo 6lat i w swoim czasie byl topowy... niestety jego dni dobiegaja konca powolutku.. co niezminia faktu ze firewire jest lepsze...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

... zaloze sie, ze w tym starym notebooku nie masz Fire WIre...
    Jeszcze pociągnę W starym notebooku w którym nie ma FW jest również niewielka szansa na USB2.0. Pamiętam, sam kupowałem laptopa w takim "przejściowym", dość krótkim okresie. Przedtem większość miała zwykłe USB. Potem - USB2 i FW

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów