Witam,
Jestem na forum już od bardzo bardzo dawna. Czytam, uczę się i do wszystkiego staram się dochodzić bez zadawania zbędnych pytań.
Odnośnie mojego problemu przeczytałem już z 30 wątków ale nadal nie rozumiem problemu i możliwości jego pokonania.
Po raz kolejny oddałem zdjęcia do druku ( LAB w fotojoker - wysłane przez net ) i niestety zostałem znów nie miło zaskoczonyZdjęcia wyszły ciemniejsze niż na monitorze, ale największym problemem jest ich barwa. Zdjęcia mają jakby przesycony kolor pomarańczowy i czerwony. Do tego stopnia , że twarze są pomarańczowe. Kontrast jest także jakby mocniejszy. Oczywiście zaznaczyłem aby zdjęcia były bez korekty.
Po otrzymaniu zdjęć postanowiłem wybrać się osobiście tym razem do Kodak Express i wywołać 10 najgorszych zdjęć z poprzedniej sesji. I tutaj prawie to samo. Zdjęcia pomarańczowe. Dopiero kolejna próba po korekcji ( Pan dopuścił mnie do swojego komputera i razem pozmienialiśmy ustawienia ) przyniosła prawie odpowiedni wydruk ( troszkę w tym przypadku nasycenie barw było zbyt małe a gamma zbyt duża ).
I teraz dochodzimy do sedna sprawy. Czy ma ktoś może namiar na profill ICC labu Fotojokera. Dodatkowo jak prawidłowo skalibrować monitor i czym obrabiać zdjęcia aby mieć podgląd jak zdjęcie będzie wyglądało po druku ( użycie profilu ICC fotolabu )
Wiem , że temat wałkowany był już na wielu forach ale prosiłbym o sensowne i w miarę proste wytłumaczenie na czym polega problem i jak z niego wybrnąć.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Artur