Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Dysk zewnętrzny a formatowanie

Zablokowany

Domyślnie Dysk zewnętrzny a formatowanie

Witam

Mam nadzieje że w odpowiednim dziale założyłem temat.Jeśli nie to bardzo proszę o przeniesienie.Więc przejdę do rzeczy.Mam 2 dyski zewnętrzny tylko i wyłącznie do przechowywania swoich zdjęć.Kupując dyski od razu po włożeniu do komputera zrobiłem formata ale teraz mam pytanie.Czy muszę i co ile formatować dysk?. Czy to w ogóle jest potrzebne?. Bardzo proszę o odpowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Jak już dysk wypełnisz swoimi zdjęciami to dobrze go wtedy sformatować
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Jeżeli nic się nie dzieje to po co je formatować. Nie wiem jaki to dysk, ale mój WD ma możliwość robienia Backup ,bez obawy o jakiekolwiek straty przy formatowaniu.

Zablokowany

Domyślnie

Tzn jeśli będzie trzeba sformatować to mogę zdjęcia przenieś na komputer sformatować i po sformatowaniu znów zdjęcia wrzucić.Tylko problem w tym że nie wiem co ile formatować dysk i czy w ogóle to potrzebne?.Tak jak pisałem wcześniej formatowałem tylko przy kupnie wrzuciłem zdjęcia i kiedy teraz sformatować?.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Zupełnie poważnie: formatuje dysk zaraz po zakupie. Nie wiem po co to robię, ale chce by był sformatowany i koniec pieśni. Więcej o nim już nie myślę.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Zablokowany

Domyślnie

Czyli sformatowałeś po zakupie tak jak Ja i nie masz zamiaru go więcej formatować? :-P

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mati113 Zobacz posta
    Czyli sformatowałeś po zakupie tak jak Ja i nie masz zamiaru go więcej formatować? :-P
    Formatowanie to stworzenie pewnej struktury logicznej na dysku wynikającej z wybranego systemu plików np. FAT32 czy NTFS. Jak już ta struktura jest, to jej ponowne tworzenie mija się z celem, jeżeli nie potrzebujemy jej zmienić. Ponowne formatowanie wykonuje się głównie w przypadku:

- zmiany podziału na partycje
    - chęci szybkiego wyczyszczenia dysku ze wszystkich danych (logicznie, bo fizycznie te dane dalej tam są)

Może jeszcze da się wymyślić jakąś inną sytuację ale z pewnością okresowe formatowanie dla formatowania nie ma żadnego sensu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Formatowanie to stworzenie pewnej struktury logicznej na dysku wynikającej z wybranego systemu plików np. FAT32 czy NTFS. Jak już ta struktura jest, to jej ponowne tworzenie mija się z celem, jeżeli nie potrzebujemy jej zmienić. Ponowne formatowanie wykonuje się głównie w przypadku:

- zmiany podziału na partycje
    - chęci szybkiego wyczyszczenia dysku ze wszystkich danych (logicznie, bo fizycznie te dane dalej tam są)

Może jeszcze da się wymyślić jakąś inną sytuację ale z pewnością okresowe formatowanie dla formatowania nie ma żadnego sensu.
    Ok więc dałeś mi pełną odpowiedz na moje pytanie . Nie znam się na tym dlatego wolałem zapytać i się upewnić.Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

A może koledze chodzi po głowie proces defragmentacji (czasami mylony z formatowaniem)

Takowy przeprowadzać warto od czasu, do czasu jeśli dysk jest w systemie plików FAT 32.
    W przypadku dysku z systemem plików NTFS, nie warto sobie tym procesem zawracać głowy.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 11-11-2011 o 17:16
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Co do defragmentacji to na zewnętrznych hdd, gdzie dysk służy jako backup raczej potrzeby nie ma.
    A na pewno jest mniej potrzebna niż w przypadku,w którym dysk służy jako dysk systemowy. Tam gdzie siedzi system na skutek ciągłego mielenia danych (usuwanie i zapisywanie) rozstrzelenie miejsc, gdzie fizycznie siedzą dane jest znacznie większe.

Reasumując w Twoim przypadku defragmentacja czy ponowny format jest zbędny.

Sent from my GT-I9000
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów