Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Wydruk szarej karty

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie Wydruk szarej karty

Postanowilem nabyc szara karte, ale ceny troche mnie irytuja - wydaje mi sie, ze ponad 100 zl za cos takiego to mala przesada. w zwiazku z tym chce sobie sam taka karte przygotowac. Czytalem, ze wydruk na drukarce domowej jest kiepskim pomyslem, bo kazda drukarka wydrukuje to troche inaczej. Chce zlecic wydruk takiej karty drukarni (druk cyfrowy). Pytanie: jak przygotowac taki plik?? Skoro to drukarnia to pewnie wchodzi w gre CMYK, tylko nie wiem jakie parametry mam ustawic. Dzialam w PS, ale corela tez moge do pracy zalatwic ;-) Ktos z forumowiczow robil juz cos takiego i moze jakies konkretne wartosci CMYK podac ??

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Na mój zdrowy rozsądek wychodzi, że jeśli ma to być szary 18%, to powinieneś dać K - 18%. I tyle
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy
    Na mój zdrowy rozsądek wychodzi, że jeśli ma to być szary 18%, to powinieneś dać K - 18%. I tyle

No źle myślisz. To ma być odbicie światła 18% a nie 18% zaczernienia.

No i jak zwykle szukaj się kłania http://canon-board.info/showthread.p...ht=Szara+karta

EDIT: Post #122
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-01-2006 o 16:05

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    No źle myślisz. To ma być odbicie światła 18% a nie 18% zaczernienia.

No i jak zwykle szukaj się kłania http://canon-board.info/showthread.p...ht=Szara+karta

EDIT: Post #122

Czytam
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beachcomber
    Postanowilem nabyc szara karte, ale ceny troche mnie irytuja - wydaje mi sie, ze ponad 100 zl za cos takiego to mala przesada.
    W ostatniej książce Scotta Kelby'ego "Fotografia cyfrowa- edycja zdjęc " którą można dostać praktycznie w większości księgarni jest załączony bardzo porządny wzorzec szarej karty za darmo. Książka to wydatek rzedu sześćdziesięciu kilku złotych - jak nie masz to wręcz kultowa pozycja.
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Costus
    W ostatniej książce Scotta Kelby'ego "Fotografia cyfrowa- edycja zdjęc " którą można dostać praktycznie w większości księgarni jest załączony bardzo porządny wzorzec szarej karty za darmo. Książka to wydatek rzedu sześćdziesięciu kilku złotych - jak nie masz to wręcz kultowa pozycja.
    No niezbyt porządny on jest. Oryginalna szara karta jest lekko matowa a toto z książki jest niestety błyszczące. No i skutek jest taki, że pomiar światła od szarej (oryginalnej karty) jest np. 8.7EV a od tego midtone z książki 11.4EV To skrajne różnice - zwykle jest lepiej i pomiary nie różnią się o więcej niż 0.5 EV a jak się bardzo postarać to mogą nawet być identyczne. No to porządny ten "wzorzec" nie jest. Duuuużo lepiej wypada Szkoła Fotografowania National Geographic - wklejka "odjeżdza" od wymienionego 8.7 do max 9.4

Na temat "wzorca" do WB to "lepiej nie mówić". Idzie w niebieskie i to bardzo - przynajmniej w moim egzemplarzu. Widać nawet gołym okiem w odniesieniu do niezłego WhiBal'a

Te książkowe "wzorce" zwykle są marnej jakośći.

beachcomber:
    Po cholere myslisz o CMYK - przecież szara karta ma być "szara" z definicji :-) wiec na diabła kolorowy druk?

Janusz

Edit:
    http://www.czarno-biale.pl/sklep/ jest za 71 PLN - do 100 PLN daleko :-) a to są cztery kartki w sumie dwie duże i dwie małe.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-01-2006 o 19:17

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    a to są cztery kartki w sumie dwie duże i dwie małe.
    Ponieważ mnie to zaintrygowało (bo w moim opakowaniu kupionym w raysfoto były dwie duże i jedna mała) sprawdziłem w podanym linku i jest tak jak u mnie.
    Nie mniej jednak jest to zdecydowanie lepsza oferta i nawet o pare PLN lepsza niż to co ja zapłaciłem.
    Generalnie bardzo sobie chwalę ten zakup tyle tylko że stosowanie wymaga pewnych prób i doświadczenia. ( chodzi o kąty pod jakimi się toto ustawia). Bardzo często stosuję to wraz z FEL i zestawem speedlitów przy martwej naturze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Costus
    W ostatniej książce Scotta Kelby'ego "Fotografia cyfrowa- edycja zdjęc " którą można dostać praktycznie w większości księgarni jest załączony bardzo porządny wzorzec szarej karty za darmo.
    Po pierwsze: Ta kartka w książce Kelby`ego nie ma nic wspólnego z szara karta kodaka. gdyś dokladnie przeczytał tę ksiązkę to wiedzialbyś do czego ona sluży a mianowicie (najprosciej) do ustalenia poziomu czerni, bieli i szarości przy regulowaniu krzywch. Takie trzy pipety na palecie Curves (i nie tylko)

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert31-R1
    Po pierwsze: Ta kartka w książce Kelby`ego nie ma nic wspólnego z szara karta kodaka. gdyś dokladnie przeczytał tę ksiązkę to wiedzialbyś do czego ona sluży a mianowicie (najprosciej) do ustalenia poziomu czerni, bieli i szarości przy regulowaniu krzywch. Takie trzy pipety na palecie Curves (i nie tylko)
    Zgadza się. Tyle tylko że do tego ona też sie nie nadaje.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert31-R1
    Ale ona się ZUPEŁNIE do tego nie nadaje. Ma zafarb i to dość mocny. Czyli jest do d...

Janusz

Edit: Te midtone są "blisko" szarej karty - ale trzeba bardzo pilnować odblasków.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-01-2006 o 20:27

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów