Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Mniej czarny odcień czerni - z RGB do CMYK

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Mniej czarny odcień czerni - z RGB do CMYK

Po raz pierwszy będę drukować zdjęcia w postaci ulotek.
    Firma drukarska w zakładce "przygotowanie materiału" zamieściła taki zapis:

"W celu uzyskania "głębokiej" czerni nie wolno przekraczać wartości kolorów: C-40%, M-40%, Y-30%, K-100%. Umieszczanie wartość C-100%, M-100%, Y-100%, K-100% spowoduje uszkodzenia na wydrukach (białe zerwania farby, odbicia na drugiej stronie)."
    (Stworzyłam sobie poglądowo plik z takim sugerowanym, czarnym kolorze, jest to jakby wyblakła, "bordowowawa" czerń...)

No i mam problem. Jak to zrobić? Zdjęcie jak to zdjęcie, rgb, w trybie CMYK najczarniejsza czerń ma wartości rzędu 89%, 84%, 78%, 94% (liczby z głowy, ale mniej więcej taki rząd wielkości). Radzenie sobie przez "kolor selektywny" i opuszczanie wartości czerni daje spadek o jakieś 10% na wszystkich polach.
    Czy jest jakiś sposób, nie wiem, konwersji kolorów, z nadaniem ramy górnej wartości czerni? Jak to ugryźć..?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Daj sobie spokój z czytaniem tych bzdur i po prostu konwertuj do CMYK Fogra39. W druku offsetowym na papierach powlekanych można spokojnie pozwolić sobie na TACkę 300-330%, a nawet na gazecie da się uzyskać nafarbienie 240-260%.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

W moim uczciwie nabytym CS3 mam do wyboru:
    coated fogra 27
    uncoated fogra 29
    web coated fogra 28.

Jak sobie złapać fogra39?

Po wydruku firmówek w tej drukarni (nie przejmowałam się tymi wartościami, firmówki są tanie) czerń wygląda ok, ale ogólnie na zdjęciach które oryginalnie były bw jest niebieskawy nalot w miejscach neutralnych.

Ulotki są droższą imprezą i będą znacznie większe, trochę szkoda by mi było strzelić bubla.
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 07-10-2011 o 19:37

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Może też być ISO Coated (http://www.eci.org/doku.php?id=en:colorstandardsffset)
    w "Downloads" na dole strony "eci_offset_2009.zip"

Rozpakowane profile wrzucasz do odpowiedniego katalogu, do którego ścieżka w Windows wygląda mniej więcej tak: "C:\Windows\System32\spool\drivers\color"
    Ostatnio edytowane przez Sielan ; 07-10-2011 o 21:12
    30D + szpargały

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

W celu uzyskania "głębokiej" czerni nie wolno przekraczać wartości kolorów: C-40%, M-40%, Y-30%, K-100%.
    Edycja/Konwersja do profilu/Własny CMYK/Maksymalne pokrycie farbą.
    Drukarnia powinna mieć gotowy profil, skoro są takie ograniczenia maksymalnego nafarbienia.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Najlepiej od razu działać na CMYK. Konwersja zawsze coś wypaczy. I faktycznie z czarnym jest problem bo jak przesadzi się z wartościami składowych czarnego to poleci za dużo farby i papier "nie wytrzyma".
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sielan, dziękuję. Myślisz, że można na tym utrzymać trochę ponad 300%..?

A może jest lepszy patent na przygotowywanie zdjęcia do druku tego typu niż PS..?

Magart, zdjęcie mam z automatu w RGB. Muszę przydzielić profil na piechotę.

Kinski - "własny CMYK..? Mam domyślnie "roboczy CMYK - coated fogra27"

Kurczę, pierwszy raz tak się muszę przejąć, zdjęcia jako zdjęcia zawsze daję do labu który udziela profilu... Martwi mnie ten niebieski zafarb.

Dziwne jest też to, że raz przy zamawianiu firmówek, gdy mocno już wkurzyła mnie niezgodność kolorów zamierzonych i otrzymanych przy wysyłaniu w CMYK-u machnęłam ręką i celowo wysłałam im materiał w RGB - i z wszystkich 6 czy 7 podejść własne te wyszły najlepiej, najwierniej oddając kolor. Zastanawiam się tylko, czy dlatego, że "tak już jest" czy po prostu ktoś tam się zlitował i mi to na miejscu poprawił jak trzeba.
    Ostatnio znowu wysłałam w CMYKu i ten niebieski zafarb - lekki, ale jednak - nie powala.
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 07-10-2011 o 22:27

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Własny CMYK, nie roboczy. Edycja/Konwertuj do profilu/Przestrzeń docelowa i wybierasz z listy profili.
    W przypadku pliku źródłowego w RGB, drukarnie mogą automatycznie konwertować do CMYK. Czasem daje to całkiem niezłe rezultaty. Ale różnie z tym bywa.

Najlepiej od razu działać na CMYK.
    Konwersja RGB -> CMYK w większości przypadków powinna odbywać się na końcu. M.in. dzięki temu, że pracujemy w RGB, można określić maksymalne nafarbienie podczas konwersji (RGB -> CMYK).

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Z tego co mi się zdaje przed drukiem można zamówić próbny wydruk. Kiedyś to się nazywało Cromalin czy jakoś tak. Z jednej strony wskazówka dla drukarza jak ma drukować a z drugiej dla osoby przygotowującej materiał do druku czy wszystko jest OK
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

OK, Kinski, mam

Jaki przy tym wybrać kolor farb, to już chyba muszę po prostu w poniedziałek zadzwonić i zapytać.
    Domyślnie robi się SWOP powlekany, maksymalna czerń 100 a pokrycie 300.
    Nawet tak parametry ładnie spadają, super

Niestety to jest albo/albo z profilem podanym przez Sielana.

Sergiusz, myślę, że przy kosztownych wydrukach dadzą taką możliwość. Zapytam, czy dla małych zamówień jest taka opcja.

Nie wiem, na jakiej to jest zasadzie, ale zauważyłam, że ogólnie przekłamanie kolorów jakie otrzymam na gotowym produkcie z reguły pokrywa się z tym, co widzę gdy otworzę projekt w zwykłym Irfanie. W PSie wygląda dobrze, w Irfanie - niebieskawy zafarb, na firmówkach - niebieskawy zafarb (choć trochę mniejszy). Kusi mnie balansowanie balansem kolorów na projekcie (dodać czerwieni, żółci) do uzyskania dobrego efektu w Irfanie, ciekawe, czy to miałoby przełożenie.

Ogólnie nie mam nic wspólnego z poligrafią, gdyby tak było po prostu kupiłabym sobie książki. Pozwalam sobie prosić o pomoc bo taki temat wpadł mi po raz pierwszy (mówię o ulotkach, firmówkami się tak nie przejmuję) i daj Boże ostatni. Miło by było jednak, gdyby wyszło ok.
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 08-10-2011 o 08:59

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów