Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: EF 70-200/4 L - filtr UV i osłona przeciwsłoneczna

Coś już napisał Awatar Furman
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie EF 70-200/4 L - filtr UV i osłona przeciwsłoneczna

Witam wszystkich forumowiczów.
    Interesuje się Canonem 70-200 mm f/4 USM. I mam pytanie, a dokładnie 2 pytania.
    1. Czy po przykręceniu filtru UV do tego obiektywu do się założyć tulipan na niego? (Pytam się o to dlatego że już od dawna interesował mnie ten obiektyw, a dzisiaj miałem pierwszy raz w życiu L-ke w moich rękach. I to właśnie tą którą się interesuje. A z podjary nie zauważyłem czy miał filtr na sobie. Ale to było uczucie nigdy tego nie zapomnę. Wiecie jak to jest:-D ).
    2.Jeśli tak to jaki filtr UV polecanie? W jakiejś przystępnej cenie do 70 zł.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Furman ; 11-09-2011 o 18:08 Powód: Automerged Doublepost
    Dopiero zaczynam.
    Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

1. Tak
    2. Żaden
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

z tego co pamiętam to do tego szkła dedykowaną osłona nie jest tulipan, a co do filtrów to wielopowłokowe marumi i hoya (70zł wystarczy nawet na slim:-D )
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Dzięki za uwagę co do tulipana mój błąd, pomyłka. A za odpowiedzi na pytanie dziękuje.
    Dopiero zaczynam.
    Canon EOS 550D + Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Canon EF 50 mm f/1.8 II + karta SanDisk SDHC Extreme 8GB class 10 + Lowepro SlingShot 302 AW
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Furman Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Interesuje się Canonem 70-200 mm f/4 USM. I mam pytanie, a dokładnie 2 pytania.
    1. Czy po przykręceniu filtru UV do tego obiektywu do się założyć tulipan na niego? (Pytam się o to dlatego że już od dawna interesował mnie ten obiektyw, a dzisiaj miałem pierwszy raz w życiu L-ke w moich rękach. I to właśnie tą którą się interesuje. A z podjary nie zauważyłem czy miał filtr na sobie. Ale to było uczucie nigdy tego nie zapomnę. Wiecie jak to jest:-D ).
    2.Jeśli tak to jaki filtr UV polecanie? W jakiejś przystępnej cenie do 70 zł.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
    hehe... ja wczoraj miałem tą e-Lkę w ręku, tylko wersję z IS... masakra. kurde no... cena jednak mnie trochę hamuje... zwłaszcza, że 70-300 IS też robi naprawdę miłe obrazy, ma większą ogniskową, a cenę dwa razy niższą... kurde no... ale el pracowała bosko. dosłownie.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Osłonę można założyć, ale po co Ci filtr UV? W Alpy jedziesz?

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Jeżeli ktoś wydaje nie małą kasę to woli dmuchać "na zimne". Ja też mam na eli filterek, a w alpach nigdy nie byłem

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

http://www.canon-board.pl/announcement.php?f=11&a=29 pkt 3, 4 i 5

A UV-ki używa się jako filtra ochronnego. W przypadku tego szkiełka, które ma bardzo głęboką osłonę przeciwsłoneczną, ta dodatkowa ochrona nie jest aż tak ważna, ale zdarzają się sytuacje zdjęciowe (plaża w wietrzny dzień, pustynia, sporty motorowe) gdy zdecydowanie lepiej mieć coś przed soczewką.
    Oczywiście, zamiast filtra UV można użyć tzw. "zerówki" czyli filtra typu "protector".
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

A UV-ki używa się jako filtra ochronnego. W przypadku tego szkiełka, które ma bardzo głęboką osłonę przeciwsłoneczną, ta dodatkowa ochrona nie jest aż tak ważna, ale zdarzają się sytuacje zdjęciowe (plaża w wietrzny dzień, pustynia, sporty motorowe) gdy zdecydowanie lepiej mieć coś przed soczewką.
    I oto mi właśnie chodzi. Wole zabezpieczyć swój obiektyw. Polecacie jakiś tani PROTECTOR albo coś co ochroni obiektyw? MAX. 70 zł.
    Dopiero zaczynam.
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

ale protector z tego co pamiętam będzie droższy - Hoya HMC wystarczy(to jest wersja slim, ale to nie ma znaczenia przy tych ogniskowych).
    btw poczytaj sobie o tym szkle na forum żeby nie było rozczarowań potem...
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów