Internet to źródło wszelakiej mądrości jest :-)
Internet to źródło wszelakiej mądrości jest :-)
FotoMaciej
C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II
Zależy z czym porównasz. Ogólny trend jest taki, że o ile nowe matryce Sony oferują coraz szerszy DR, to Canon jakby się troszkę ostatnio w tym względzie obijał:
Porównując puszki typu 20D, 50D i 7D, testy wyraźnie wskazują na najwyższą rozpiętość tonalną dla 7D.
http://www.dxomark.com/index.php/Cam...e/Canon/EOS-7D
FotoMaciej
C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II
A wszyscy w testach piszą, że 7D wcale nie ma rozpiętości tonalnej.
Za to ma być za dopłatą w 7D mark 2
A tak na poważnie to przecież to jest aparat prawie reporterski więc zdjęcia nie mają ładnie wyglądać tylko mają być.
Od takich "fajerwerków", jak w temacie > to jest 5D...
Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 29-02-2012 o 17:43
To wyjaśnij mi dlaczego przy ISO 400 na rawach z 40D nie ma sraczki kolorowej, a na tych z 7D jest. Następny przykład ze strony którą wymieniłeś to 1Dmk2N i 7D też ISO400. W/g wykresów 7D to rewelacja, a w rzeczywistości obrazek z jedynki jest gładki jak pupa niemowlaka, a 7d daje sraczkę niemowlaka, że tak obrazowo napiszę. Trochę zdjęć w życiu zrobiłem, różnymi aparatami, różnych firm i nikt mi nie wmówi, że matryca Canona aps-c 18mpix to dobry wyrób.
5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM
To ja wrzucę dla wszystkich co psioczą na 7d .Portfolio dziewczyny w ok 90% robione tą puszką . Btw łatwo zrzucić na sprzęt jak coś nie wychodzi . Nie mówię,że jest to jakaś puszka idealna ,bo np do FF jej daleko ,ale z lepszymi szkiełkami i wysokimi umiejętnościami użytkownika , bardzo daje radę nie tylko w sporcie .
http://www.emilysotoblog.com/
Panowie ale dxo czy jak mu tam (kiedyś pisał o tym gość na dpreview) jest firmą która siedzi w kieszeni Sony (to że ma siedzibę we Francji jest bez znaczenia). Nie ma szans żeby tam inne matryce wypadły dobrze. Pomijam już że niektóre "testy" stamtąd nijak się nie pokrywają z praktyką.
Zresztą pomijając to wszystko nie można traktować jednej strony jako wyroczni. Jakoś na wielu innych portalach te matryce nie wypadają wcale tak tragicznie na te konkurencji. Co nie zmienia faktu, że mnie też zbytnio obrazek 7D nie zachwycił - temu go nie kupiłem mimo, że byłem bardzo napalony po premierze.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-02-2012 o 20:44
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner