To moj pierwszy wpis na forum Canon i chciałabym się przywitać.
Mam problem: przestała mi nagle (jakoś po aktualizacji Windows XP) działać Eos Utility.
Jednocześnie, pozostałe składniki z płyty Eos Solution disc dołączonej działają bezproblemu np Digital Photo Professional.
Podczas prób otworzenia programu Eos Utility pojawia się nastepujący komunikat:
"Wystąpił błąd z aplikacją Eos utility i zostanie ona zamknięta.
Jeśli jesteś w trakcie pracy dane nad którymi pracujesz mogą zostać utracone."
(komunikat ten sie wyświetla w 'Canonowym' a nie windowsowym okienku)
Proszę o pomoc, bowiem poczyniłam wiele(!) kroków i nic nie pomaga:-(
m.in.:
- wielokrotne odinstalowanie i ponowne zainstalowanie Eos Utlily jak i całego pakietu
- zrobilam wyczyszczenie systemu m,in CC Cleaner, Auglog Boost Speed, szukalam bledow windows przez program Norton Windows Cleaner, Registy Defrag itd.
- w menedżerze sterowania - odinstalowałam i ponownie zainstalowałam sterownik aparatu (Canon 5 D Mark II) co nie pomoglo
- komputer prawidłowo 'widzi' aparat, i komunikat wyświetla że aparat działa poprawnie
- upewniłam się że w opcjach Windows jest włączone zarządzanie zdjęciami przez program Windowsa (kreator skanera i aparatu fotograficznego)
--------------------------------------------------------------------------
Problem w tym, że aplikacja Eos Utlility nie chce się otworzyć (niezależnie od tego czy aparat jest podłączony lub nie).
Pojawia się klepsydra, tak jakby aplikacja zaczynała się otwierać, a następnie wyświetla się wyżej opisany komunikat. :-|
Dodam jeszcze że przez rok aplikacja działała bez problemu.
Dzięki z góry za odpowiedzi !
:grin: