Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Wątek: Albumy - wklejanie zdjęć

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Kupowałem tu. http://www.kleje-szu.pl/zastosowania...gatorskie.html

Mam ten komfort, że to w Szczecinie. Jeśli chodzi o kleje to to naprawdę najlepszy sklep. :-) (Nie mam z nimi nic wspolnego więc ich nie reklamuję - kupuję tam najróżniejsze kleje i zawsze jestem zdumiony świetnym doradztwem)
    Jeśli chodzi o takie kleje to jest to najlepsza sprawa, ale faktycznie trzeba byłoby osobiście przetestować, żeby nie było przygód, a często decydują małe szczegóły.

Tak czy siak, konsystencja kleju Henzo przypomina klej do obuwia (coś jak rzadki bezbarwny butapren), natomiast klej introligatorski to często konsystencja podobna do kleju wikol do drewna.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Jest takie stare stolarskie powiedzenie: "klej to trzyma gdy go nima" :-) W 99% przypadków mniej kleju znaczy lepiej. Jedynie kleje epoksydowe nie podlegają powyższej regule :-)
    A to fakt. Trzeba o tym pamiętać.
    Ostatnio edytowane przez magart ; 18-08-2011 o 13:16 Powód: Automerged Doublepost
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Najlepszym rozwiązaniem będzie pistolet Schotch ATG 700 i błony (cienkie), ja kupowałem : http://www.tasma.krakow.pl/?s=of-tasmydwu&whitch=blony Chociaż do sporadycznego wklejania można skorzystać z innych rozwiązań

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez george Zobacz posta
    Podklejki Henzo. Sprawdzony szybki i dość wygodny sposób.
    Z tym szybki i wygodny bym polemizował.
    Radzę nie obcinac paznokci przed wyklejaniem - bo bez nich ciężko zdjąc zabezpieczenie z naklejek np. :-P
    Jak przeszedłem na klej to ze 3x skróciłem czas wyklejania albumu.

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    O nieeee! Ja akurat odwrotny przypadek miałem.
    Jak brakło mi kleju Henzo to uśmiechnąłem się do żony po niemiecki klej introligatorski który wykorzystuje do robienia zaproszeń. Taki właśnie biały.
    Co prawda klej ten fajnie trzyma, ale dłużej schnie niż Henzo. A najgorsze było jak wykleiłem cały album (właściwie pół, bo poprzednie pół klejem henzo) to tam gdzie był ten introligatorski powstały wybrzuszenia, które przenikały nawet na kolejne strony. Przekładki z pergaminu też poskręcało. Kleju dozowałem naprawdę malutko. Co prawda wybrzuszenia na stronach i na zdjęciach prawie znikły ale na pergaminie zostąły pomarszczone kółeczka Na szczęście klient nieświadomy może się nie domyślić że to raczej tak nie powinno być...
    No tak jak pisałem zostają lekkie plamy czy wybrzuszenia które czasem mogą przebić na druga stronę - zależy jeszcze jaki album kleisz.
    Jak tanie chińskie (poldom, henzo) to lipa na maksa.
    Empol jest optymalny ale w Barańskim to już prawie nic nie przenika.
    Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby były ślady aż na pergaminie!

Cytat Zamieszczone przez magart Zobacz posta
    Jeśli chodzi o szybkość przyklejania to zdziwiłeś mnie Ja, tak jak pisałem, kartkę z przyklejonym zdjęciem przewracam w kilkanaście sekund po przyklejeniu. Oczywiście, jeśli miałbym się szarpać z fotografią do ja odkleję. Ale trzyma się wystarczająco. Album wklejam powiedzmy 1/2h do 1h więc po tym czasie już nic nie ruszysz. Format zdjęć to z reguły 15x22,5.
    Kiedyś pomyliłem się w kolejności i musiałem kilka odkleić. Jest trudno ale możliwe, trzeba uważać żeby nie podrzeć kart albumu, ale jak już odkleimy to pozostały klej można łatwo zrolować.
    Ja aplikuję kleju naprawdę mało same kropeczki plus to co wyleci z tubki, na 4 rogach i dwie kropeczki na środku. Po przyciśnięciu klej pewnie się nieco rozpłynie. Tak wklejałem też swoje albumy i po paru latach nie ma problemu z trwałością połączenia, choć okładka albumu już jest nieco zmęczona.
    Może właśnie nie powinno się dawać tyle kleju jak napisałeś bo zamiast się przykleić to zdjęcie jeździ po kartce...
    No przykleiłem pierwsze zdjęcie - tylko po kropelce na rogach, każdym boku (duży format 18x26 więc dla bezpieczeństwa) i na środku też 2 większe.
    Przekładam pergamin, biorę następne zdjęcie smaruje tak samo przyklejam i w tym momencie odkleja się poprzednie zdjęcie pod pergaminem.
    Hmm no dobra przytrzymałem jeszcze to co kleiłem, może za słabo przycisnąłem? Wziąłem tamto, klej taki gumowaty, lepki owszem no ale nie trzymał... No cóż zrolowałem dałem znowu taką sama ilość i nie zdążyłem zacząć przyklejać jak odkleiło się to poprzednie (w sumie to następne? :-P)
    Więc dołożyłem szybko kleju i przykleiłem.
    Powtórzyłem procedurę na następno-poprzednim ;-) no i się trzymają.
    Uff. Jednak wykleiłem kolejnych parę przewracam stronę i co? Wypada pierwsze zdjęcie :-D No k@&$#!!
    Nawaliłem kleju po całym obwodzie i przez środek takie X to wykleiłem cały album i nic nie odpadło :-P
    Niestety niektóre strony się lekko powyginały od tego kleju.
    Przygniotłem ciężkim na noc, obłożyłem torebkami z sylikonem (akurat wcześniej przyszły do mnie w paczce takie bycze, że 2 zakrywały prawie cały bok albumu) i jakoś się naprostowały chociaż na niektórych było widać lekkie "fale".
    Ale jak np. w pewnym momencie stwierdziłem, że zamieniłbym zdjęcie które wkleiłem 5kartek temu z tym co właśnie trzymam to ogólnie wystarczyło podważyć na rogu i potem samo się poddawało. Tak przy połowie odskakiwało same. A klej zostawał w połowie na tyle zdjęcia w połowie na albumie. Wystarczyło zrolować i nie było po nim śladu...
    Jak chciałem odkleić zdjęcie które przykleiłem tym moim poligraficznym to tylko za pomocą nożyka do tapet delikatnie przecinając klej.
    Ten klej henzo mi się kojarzy z tym takim co się przykleja różne duperele, próbki, płyty itp. do gazet. łatwo odklejasz, rolujesz klej i masz takiego gluta.
    Ogólnie już więcej tego nie kupię, kasa w błoto, masa nerwów i tak naprawdę zastanawiam się kiedy zadzwoni para, że im zdjęcia odpadają...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Fakt, że od introligatorskiego kleju strony powyginane zostały w chińskim albumie. Nie zamierzam sprawdzać na lepszym albumie. Ale może akurat mój klej introligatorski nie był za fajny, ale na pewno był dopiero co otwarty i być może było w nim zbyt dużo wody. Wszak to kleje wodne. Henzo chyba nie jest na bazie wodnej więc inaczej się zachowuje.

Natomiast podczas klejenia choćbym przykleił zdjęcia na ślinę, nie ma szans aby mogły się odkleić bo cały album odpowiednio podkładam w miarę przewracania kart, także poszczególne karty po obróceniu prawie nie pracują.
    Nie ma szans żeby później zdjęcia same się odkleiły. Tak jak napisałem - jak odklejałem zdjęcia to klej miał tendencję do odrywania się od kart albumu zbierając przy tym włókna papieru, troszkę ale jednak. Więc ślad był niewielki po kleju, a ja sądzę, że klej mocniej trzymać nie musi. Też wspominałem, że po paru latach w prywatnym albumie nie mam żadnych problemów.

Ok, nie jestem tutaj ambasadorem kleju Henzo. Jednak warto byłoby, jeśli opowiadamy tutaj o szczegółach klejenia, podawać dokładnie marki i typy klejów które się sprawdzają i jak, ewentualnie które nie.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.

Domyślnie

jak ma być tanio i bez odbitek kolekcjonerskich to dobra taśma dwustronna + paznokcie żony wystarczy

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebok_mg Zobacz posta
    jak ma być tanio i bez odbitek kolekcjonerskich to dobra taśma dwustronna + paznokcie żony wystarczy
    Pierwsze albumy tak właśnie kleiłem. Jednak żeby nie stracic całego dnia konieczna jest wspomniana pomoc. Wolę jednak kupić tubkę za 15-20zł, niż taśmę za 5zł.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Mam pytanie do praktyków zajmujących się wklejaniem zdjęć do albumów. W klasycznym albumie firmy Brański o wymiarach 33x33 cm, który ma 40 stron ile można wkleić zdjęć i jakiego formatu ? Jaką stosujecie metodę kompozycji ? Jedno duże zdjęcie na stronie a może dwa mniejsze ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Mam pytanie do praktyków zajmujących się wklejaniem zdjęć do albumów. W klasycznym albumie firmy Brański o wymiarach 33x33 cm, który ma 40 stron ile można wkleić zdjęć i jakiego formatu ? Jaką stosujecie metodę kompozycji ? Jedno duże zdjęcie na stronie a może dwa mniejsze ?
    Ja co prawda nie robię zdjęć za pieniądze, albumy wyklejam dla siebie. Mam albumy nieco mniejsze 31x31 cm. Zawsze jedno zdjęcie 15x23 na stronie. Dodatkowo jeśli album ma czarne karty to do zdjęcia dodaje białą ramkę.
    | 50D | 17-85 | S30 1.4 | 50 1.8 | 70-200 4 L | 430 EX II |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź.

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Co do kleju do przyklejania zdjęć. W moim przypadku wyklejaniem albumow dla PM zajmuje się moja żona. Próbowaliśmy kiedyś korzystac z tych podklejek henzo MASAKRA. Rzecz dla masochistów. Wtedy moje wife znalazła klej magiczny na opakowaniu słoneczko. Jest świetny i gorąco go polecam.
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów