Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Przelicznik ogniskowej obiektywu średnioformatowego do FF

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie Przelicznik ogniskowej obiektywu średnioformatowego do FF

Czy ktoś potrafi mi w 100% potwierdzić lub nie moje przypuszczenia co do odpowiednika ogniskowej z obiektywu średnioformatowego (6x6) założonego na FF.
    Zgodnie z tym co tutaj http://translate.google.pl/translate...oto/lens-table wyczytałem należy zastosować mnożnik x0,651 - prawda to, czy źle rozumuję.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Źle rozumujesz. Zakładając obiektyw od średniego obrazka o ogniskowej 85 mm, masz obiektyw o ogniskowej 85 mm :-D

Oczywiście obiektyw ten w średnim formacie będzie odpowiadał 50 w małym obrazku (jeśli chodzi o kąty widzenia). Ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do podawania ekwiwalentu dla małego obrazka: to nie! Nie przeliczamy ogniskowej (chyba że w drugą stronę).

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Źle rozumujesz. Zakładając obiektyw od średniego obrazka o ogniskowej 85 mm, masz obiektyw o ogniskowej 85 mm :-D
    co do ogniskowej nie mam wątpliwości, po prostu źle zapytałem w tytule - faktem jest że nieważne gdzie podepniesz obiektyw on będzie zawsze miał swoją nominalną ogniskową

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Oczywiście obiektyw ten w średnim formacie będzie odpowiadał 50 w małym obrazku (jeśli chodzi o kąty widzenia). Ponieważ jesteśmy przyzwyczajeni do podawania ekwiwalentu dla małego obrazka: to nie! Nie przeliczamy ogniskowej (chyba że w drugą stronę).

Pozdrawiam.
    Właśnie o ten kąt widzenia mi chodziło.
    Czyli np.: obiektyw średnioformatowy o ogniskowej 85mm na pełnym MF (6x6) będzie miał kąt widzenia 28,5st., natomiast ten sam obiektyw na FF będzie miał nadal 85mm, lecz kąt widzenia wzrośnie do ok. 45st (co jak napisałeś jest odpowiednikiem ok.55mm).

Jakby ktoś się jeszcze zastanawiał jak to jest podam jako przykład pól widzenia obiektywu dedykowanego do APS-C i do FF:
    - EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM - typowo pod crop canona - 60mm, pole widzenia 25,5st
    - sigma 24-60 mm f/2.8 EX DG - typowo pełnoformatowe szkło - 60mm na długim końcu a pole widzenia prawie 40st

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

trochę takie przeliczanie mija się z celem, bo - inaczej niż przy APS-C - do średniego formatu nie zapniesz szkieł do małego obrazka
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    trochę takie przeliczanie mija się z celem, bo - inaczej niż przy APS-C - do średniego formatu nie zapniesz szkieł do małego obrazka
    Do kompaktów też się nic nie podepnie a ekwiwalenty się podaje. Służą do porównywania kąta widzenia z "wzorcem" i tyle.

Jeżeli w ogóle podważać celowość podawania ekwiwalentu w tym przypadku to raczej ze względu na to, że 6x6 ma inne proporcje. W FF, APS-C itp kąt widzenia jest różny w pionie i w poziomie, więc przy takim przeliczaniu trzeba się zdecydować, które kąty chcemy uzyskać identyczne.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Najczęściej do porównania liczy się kąt po przekątnej, właśnie ze względu na różne formaty.

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Właśnie o ten kąt widzenia mi chodziło.
    Czyli np.: obiektyw średnioformatowy o ogniskowej 85mm na pełnym MF (6x6) będzie miał kąt widzenia 28,5st., natomiast ten sam obiektyw na FF będzie miał nadal 85mm, lecz kąt widzenia wzrośnie do ok. 45st (co jak napisałeś jest odpowiednikiem ok.55mm).
    Chyba pokreciles. Na 6x6 bedzie mial 45 stopni a na FF ktory bedzie rejestrowal tylko wycinek z pelnego obrazka obiektywu bedzie 28.
    Generalnie im wieksza matryca tym przy tej samej ogiskowej rosnie kat widzenia.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Fajny przepis znalazłem :-D

Dla mniej obeznanych z trygonometrią prosty przepis na obliczenie kąta widzenia.
    długość przekątnej matrycy d dzielimy przez 2 długości ogniskowej.
    wynik wpisujemy do kalkulatora i naciskamy klawisz tan-1.

Z tej strony
    http://www.fotoporadnik.pl/kat-widze...ektywu-en.html

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Fajny przepis znalazłem :-D

Dla mniej obeznanych z trygonometrią prosty przepis na obliczenie kąta widzenia.
    długość przekątnej matrycy d dzielimy przez 2 długości ogniskowej.
    wynik wpisujemy do kalkulatora i naciskamy klawisz tan-1.

Z tej strony
    http://www.fotoporadnik.pl/kat-widze...ektywu-en.html

ehm..., no.... ten... a tą przekątną jak obliczyć? :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów