Ostrzegam wszystkich przed wywoływaniem zdjęć w empikfoto. Odbitki , które wykonane - ich jakość - to jest zupełny skandal. Wyrzucone w błoto prawie 500 zł.
Odbitki skrajnie zaniebieszczone i mocno przyciemnione. Reklamacji uwzględnić nie chcą, a biurokracja w tej firmie powoduje, że nie można porozmawiać z osobami odpowiedzialnymi bezpośrednio za to zlecenie. Informacji reklamacyjnych udziela osoba, która po prostu odbiera i wykonuje rozmowy. Jednym słowem nie ma winnych.
Odbitki, a jest ich 935, są nie do zaakceptowania. Na skutek zaniebieszczenia barw i silnego przyciemnienia w odbitkach np.:
1) zatłuczone zostały ciepłe, czerwono-złote zachody słońca nad morzem, do tego stopnia, iż na odbitkach nie widać nawet odbić czerwonego słońca w wodzie (owe czerwienie z powodu zaciemnienia i zaniebieszczenia zanikły zupełnie),
2) z jasnych poranków zrobiły się mroczne wieczory,
3) w partiach cieni z pełnymi niuansami szarości oraz widocznym szczegółem na odbitkach mam jedynie czarne plamy
4) trawa zamiast zielonej jest niebiesko-zielona
5) kolory drewna (jasna ochra) uzyskały barwę drewna przegniłego - drewno przybrało w odbitkach kolorniebiesko-brązowy
5) budowle kamienne o kolorze kamienia ciepłym, brązowym, przybrały na odbitkach barwę prawie czarną
6) zdjęcia jasne, rozświetlone, robione w pełnym słońcu wyglądają na odbitkach ciemno i mroczno (ów wynik zaniebieszczenia i zaciemnienia tonów).
7) burty statku morskiego o barwie śnieżnobiałej na odbitkach uzyskały barwę szaro-niebieską.
8) ogólnie wszystkie kolory są zatłuczone błękitem i zaciemnienie. Ponieważ wiele zdjęć było robione w ciepłej tonacji - żółcie, mocne czerwienie, barwy te w odbitkach wyglądają strasznie, zwłaszcza zaniebieszczona żółć zachodów słońca
Przykłady przekłamań kolorystycznych w całej partii zdjęć mogę wymieniać dalej.
Emikfoto neguje reklamację. Uważają, że zdjęcia są świetne.
Dodam, a to jest najważniejsze, iż każde ze zdjęć było retuszowane pod względem kolorystycznym na profesjonalnym monitorze firmy EIZO, czyli monitorze z funkcją kalibracji. Jestem zawodowcem.
Co zabawne, osoba, z którą rozmawiałam, powiedziała, iż żeby odbitki wyszły dobrze, konieczna jest obróbka plików na monitorze z z funkcją kalibracji. Po podaniu jej informacji, iż były tak właśnie obrabiane, pani ta nabrała wody w usta.
Reasumując, zlecenie wykonania odbitek odwalone, nikt nie porównywał jakości odbitek z plikami z galerii internetowej w empikfoto. Różnice między kolorystyką plików jpg, a kolorystyką odbitek są uderzające.
Dodam, iż płaciłam za droższe, ponoć lepszej jakości odbitki - w linii Premium.
Reklamację odrzucono. Wydałam prawie 500 zł. Pieniądze wyrzucone w błoto.
Na końcu zaproponowano mi, że z racji niezadawalającej mnie usługi, empik przyznaje mi rabat 25% na następne odbitki. Uważam, iż jest to śmieszna, a zarazem bezczelna zagrywka.
Będę ponawiała reklamację, najwyżej sprawę podam do Sądu Konsumenta.
Ostrzegam wszystkich przed wywoływaniem zdjęć w empiku. Fatalna jakość usług, brak nadzoru nad realizowaną sługą - nikt nie porównuje jakości odbitek z kolorystyką plików jpg z galerii, a w przypadku reklamacji - nie ma odpowiedzialnych, z którymi można bezpośrednio porozmawiać, jest natomiast biurokracja i osoba odbierająca telefony, której taka reklamacja wisi, bo ona tylko telefony wykonuje, ona tych odbitek nie robiła. Jednym słowem: z daleka od empikfoto.