Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Wątek: Jakość odbitek w empiku - skandal

anna-bio
    Guest

Domyślnie Jakość odbitek w empiku - skandal

Ostrzegam wszystkich przed wywoływaniem zdjęć w empikfoto. Odbitki , które wykonane - ich jakość - to jest zupełny skandal. Wyrzucone w błoto prawie 500 zł.
    Odbitki skrajnie zaniebieszczone i mocno przyciemnione. Reklamacji uwzględnić nie chcą, a biurokracja w tej firmie powoduje, że nie można porozmawiać z osobami odpowiedzialnymi bezpośrednio za to zlecenie. Informacji reklamacyjnych udziela osoba, która po prostu odbiera i wykonuje rozmowy. Jednym słowem nie ma winnych.

Odbitki, a jest ich 935, są nie do zaakceptowania. Na skutek zaniebieszczenia barw i silnego przyciemnienia w odbitkach np.:
    1) zatłuczone zostały ciepłe, czerwono-złote zachody słońca nad morzem, do tego stopnia, iż na odbitkach nie widać nawet odbić czerwonego słońca w wodzie (owe czerwienie z powodu zaciemnienia i zaniebieszczenia zanikły zupełnie),
    2) z jasnych poranków zrobiły się mroczne wieczory,
    3) w partiach cieni z pełnymi niuansami szarości oraz widocznym szczegółem na odbitkach mam jedynie czarne plamy
    4) trawa zamiast zielonej jest niebiesko-zielona
    5) kolory drewna (jasna ochra) uzyskały barwę drewna przegniłego - drewno przybrało w odbitkach kolorniebiesko-brązowy
    5) budowle kamienne o kolorze kamienia ciepłym, brązowym, przybrały na odbitkach barwę prawie czarną
    6) zdjęcia jasne, rozświetlone, robione w pełnym słońcu wyglądają na odbitkach ciemno i mroczno (ów wynik zaniebieszczenia i zaciemnienia tonów).
    7) burty statku morskiego o barwie śnieżnobiałej na odbitkach uzyskały barwę szaro-niebieską.
    8) ogólnie wszystkie kolory są zatłuczone błękitem i zaciemnienie. Ponieważ wiele zdjęć było robione w ciepłej tonacji - żółcie, mocne czerwienie, barwy te w odbitkach wyglądają strasznie, zwłaszcza zaniebieszczona żółć zachodów słońca

Przykłady przekłamań kolorystycznych w całej partii zdjęć mogę wymieniać dalej.

Emikfoto neguje reklamację. Uważają, że zdjęcia są świetne.

Dodam, a to jest najważniejsze, iż każde ze zdjęć było retuszowane pod względem kolorystycznym na profesjonalnym monitorze firmy EIZO, czyli monitorze z funkcją kalibracji. Jestem zawodowcem.
    Co zabawne, osoba, z którą rozmawiałam, powiedziała, iż żeby odbitki wyszły dobrze, konieczna jest obróbka plików na monitorze z z funkcją kalibracji. Po podaniu jej informacji, iż były tak właśnie obrabiane, pani ta nabrała wody w usta.

Reasumując, zlecenie wykonania odbitek odwalone, nikt nie porównywał jakości odbitek z plikami z galerii internetowej w empikfoto. Różnice między kolorystyką plików jpg, a kolorystyką odbitek są uderzające.
    Dodam, iż płaciłam za droższe, ponoć lepszej jakości odbitki - w linii Premium.

Reklamację odrzucono. Wydałam prawie 500 zł. Pieniądze wyrzucone w błoto.

Na końcu zaproponowano mi, że z racji niezadawalającej mnie usługi, empik przyznaje mi rabat 25% na następne odbitki. Uważam, iż jest to śmieszna, a zarazem bezczelna zagrywka.

Będę ponawiała reklamację, najwyżej sprawę podam do Sądu Konsumenta.

Ostrzegam wszystkich przed wywoływaniem zdjęć w empiku. Fatalna jakość usług, brak nadzoru nad realizowaną sługą - nikt nie porównuje jakości odbitek z kolorystyką plików jpg z galerii, a w przypadku reklamacji - nie ma odpowiedzialnych, z którymi można bezpośrednio porozmawiać, jest natomiast biurokracja i osoba odbierająca telefony, której taka reklamacja wisi, bo ona tylko telefony wykonuje, ona tych odbitek nie robiła. Jednym słowem: z daleka od empikfoto.

Bywalec Awatar oasisman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Empik. Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
    Sklepu internetowego też nie potrafią prowadzić:
    http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._klientom.html

Nie lepiej było iść do jakiegoś LABu gdzie tylko tym się zajmują, można porozmawiać z kompetentnymi osobami, zrobić odbityki testowe, i prawdopodobnie też zapłacić mniej?
    |Canon|

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja rozumiem ze Empik dal ciala itd.
    To jest tak jak sie robi masowke. Czasem cos wychodzi nie tak.
    To jak reklamacja zostala zalatwiona lub nie to jedna sprawa.
    Zastanawia mnie inna kwestia.

Uwazasz sie za zawodowca. Pracujesz na zawodowym sprzecie. Poswiecasz pewnie sporo czasu na dopieszczenie prawie 1000 zdjec i.. wysylasz je do empiku..

Zaden ze znanych mi zawodowcow nie popelnilby takiego bledu.
    To jak proszenie sie o klopoty. A juz napewno brak szacunku dla swojej pracy.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Ja rozumiem ze Empik dal ciala itd.
    To jest tak jak sie robi masowke. Czasem cos wychodzi nie tak.
    To jak reklamacja zostala zalatwiona lub nie to jedna sprawa.
    Zastanawia mnie inna kwestia.

Uwazasz sie za zawodowca. Pracujesz na zawodowym sprzecie. Poswiecasz pewnie sporo czasu na dopieszczenie prawie 1000 zdjec i.. wysylasz je do empiku..

Zaden ze znanych mi zawodowcow nie popelnilby takiego bledu.
    To jak proszenie sie o klopoty. A juz napewno brak szacunku dla swojej pracy.
    dokładnie!!!

ja nie jestem zawodowcem a do żadnych multiusługowych punktów fotek bym nie oddał i nie oddaję

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    ale oczekujesz porady prawnej czy czego? czy chcesz tylko ponarzekać..?

Cytat Zamieszczone przez anna-bio Zobacz posta
    Dodam, a to jest najważniejsze, iż każde ze zdjęć było retuszowane pod względem kolorystycznym na profesjonalnym monitorze firmy EIZO, czyli monitorze z funkcją kalibracji. Jestem zawodowcem.
    no sorry - ale nie znam żadnego zawodowca których paru znam który robi zdjęcia w empiku czy media markecie czy gdziekolwiek indziej..
    trudno - za naukę się płaci.. ciesz się że tylko tyle..
    a co do labów to poczytaj na forum co ludzie polecają.. zaręczam Ci że nikt nie poleca żadnej sieciówki typu empik czy fotojoker itp.
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

W życiu nie przyszłoby mi do głowy, żeby wywoływać zdjęcia w epiku, rossmanie czy innym media markcie. Niestety, ale trzeba korzystać ze sprawdzonych fotolabów, bo eksperymentowanie z masówką kończy się często wyrzuceniem pieniędzy w błoto.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

dla jednych mleko z tesco jest całkowicie nieakceptowalne przy krowim prosto do butelki

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anna-bio Zobacz posta
    Ostrzegam wszystkich przed wywoływaniem zdjęć w empikfoto. Odbitki , które wykonane - ich jakość - to jest zupełny skandal...
    Kilka miesięcy wstecz robiłem fotoksiążki w Empiku (bo mieli promocję) i są zaj...
    Zero problemów o których piszesz, ale może z odbitkami jest inaczej.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ja, ok. 7 la temu, robiłem odbitki w empiku 2 razy: pierwszy i ostatni

Domyślnie

Jeśli mam do wydrukowania zdjecia to najpierw drukuję kilka na próbę i jeśli jakość mnie zadowala to to kalibruję kolory pod konkretny fotolab. Wtedy mam dokładnie takie kolory jak na monitorze i mam gdzieś prawidłowo skalibrowany monitor bo monitor należy skalibrować pod konkretną drukarnię. Też mi kiedyś wyszły za ciemne zdjecia, przestawiłem monitor, poprawiłem foty i teraz ma dokładnie tak jak na monitorze.

To głupota oddać tysiąc zdjęć do druku w nieznanym labie!
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów