Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: TS-E 24 vs. TS-E 24 II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie TS-E 24 vs. TS-E 24 II

Witam,

Zastanawiam się nad TSem 24 (w zasadzie to "zbieram" na wersję 2 tego szkła)....i z racji że trafiają się czasem okazje na wersję 1 tego obiektywu, to zacząłem z powrotem brać go pod uwagę.
    No i mam pytanie do kogoś kto ma/miał/testował obie wersje - czy wersja 1 jest aż tak znacząco grosza od 2?
    Z tego co widziałem w testach to nie jest szczególnie dobrze z tym obiektywem szczególnie nawet nie koniecznie przy ekstremalnym shifcie - ponoć lekkie mydło na bokach?
    Obiektyw do użytku głównie do zdjęć architektury i krajobrazów...więc jesli jest dobrze na przysłonie 8 względnie 11 to być może warto pomyśleć o wersji 1?
    Co o tym myślicie?

Mechaniczne technikalia nie są mi obce - mam TS-E 17 oraz TS-E 90 - mam świadomość na czym mechanicznie polega różnica między starym mechanizmem a nowym i oczywiście wolę ten nowy .

Pozdr,
    Koala

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I i II przede wszystkim różnią się mechaniką, nie tylko optyką.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To, że różnią się mechaniką (ver. 2 na spory +) to wiem, chodzi mi o stronę optyczną bardziej ...jeśli przy powiedzmy f8 między wersją 2 i 1 jest przepaść to dalej składam na "2"...a jesli nie to może jakoś przeboleję udogodnienia jakie mam w 17 (aczkolwiek w 24 pewnie byłyby bardziej przydatne - Przy TS-e 90 zdarzył mi się "niechciany" tilt więc wiem w czym rzecz)

Pozdr,
    Koala

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koalapd Zobacz posta
    To, że różnią się mechaniką (ver. 2 na spory +) to wiem, chodzi mi o stronę optyczną bardziej ...jeśli przy powiedzmy f8 między wersją 2 i 1 jest przepaść to dalej składam na "2"...a jesli nie to może jakoś przeboleję udogodnienia jakie mam w 17 (aczkolwiek w 24 pewnie byłyby bardziej przydatne - Przy TS-e 90 zdarzył mi się "niechciany" tilt więc wiem w czym rzecz)

Pozdr,
    Koala
    Nie miałem niestety przyjemności korzystać z TS-E 24mm II, natomiast pracowałem "jedynką", a później TS-E 17mm - moje przemyślenia tutaj będą więc poniekąd teoretyczne.

Skoro masz najszerszego obecnie TS-E, to na pewno jesteś świadomy udogodnienia jakim jest możliwość niezależnego kontrolowania przesyłu i pochyłu - to dotyczy również TS-E 24mm II. Moim zdaniem już to jest warte dopłacenia tych 2-3 tysięcy za nowszą wersję jeżeli traktujesz taki obiektyw jako narzędzie pracy, a nie wyłącznie hobbystycznie.

Zgodnie ze specyfikacją Canon istotnie zwiększył średnicę pola obrazowania pomiędzy I i II. Nie pamiętam z głowy o dokładnie ile, ale jest to do sprawdzenia. To oznacza, że jeżeli korzystasz z przesuwu, to masz znacznie bezpieczniejszy zakres regulacji, bez obawy że przy większym shifcie coś Ci zawinietuje albo będziesz miał jakieś nieostrości. To nie jest wyłącznie kwestia domknięcia przysłony do odpowiednio dużej wartości - jak będziesz na granicy pola obrazowania, to nie uciekniesz przy pomocy przysłony od krańców możliwości rozdzielczych obiektywu.

Pamiętam też z porównania bodajże w The Digital Picture, że nowy TS-E 24mm II lepiej sobie radzi z aberracjami chromatycznymi. Ponownie - jeśli robisz zdjęcia dla siebie, to nie jest to argument krytyczny, ale jak TS-E ma pracować, no to lepsza korekcja jest oczywiście nie do przecenienia dla jakości obrazka.

Gdybym stał przed Twoim dylematem to najpewniej dozbierałbym do nowszej wersji obiektywu - jeśli nie ze względu na walory mechaniczne, to przede wszystkim dla własnego dobrego samopoczucia, że wydałem 7-8 tysięcy na obiektyw wolny od wad szkła za 5-6 tysięcy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przesuwu, nie przesyłu oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez strideer ; 09-05-2011 o 16:43 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki za utwierdzenie mnie w poczatkowych zamiarach!.

Pozdr,
    Koala

Dopiero zaczyna Awatar Jan Bielecki

Domyślnie

Podobnie jak kolega, brał bym II i nie robił sztucznej oszczędności
    Podpis nie zawierający treści komercyjnych

Domyślnie

Najprościej jest wypróbować oba, porównać optycznie, czy warto dopłacać 5k , może lepiej kupić puszkę za 5k np. 7d , podpiąć 17 ts-e i też masz coś około 24mm.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cały wic z chęcią zakupu 24 TS-E polega na tym że 24 mniej łapie flary (choćby przez osłonę p.słoneczną). Z flarami walczę na tej 17 TS-E i na 12-24 Sigmy i jest czasem ciężko nawet przy bocznym świetle - nawet takim na "godzinie 4ej" - wydawałoby się że nie wlezie, a jednak włazi.
    Oczywiście w drugiej kolejności jest różnica w obrazowaniu - czasem przydaje się "mniej dramatyczny kadr" niż w 17ce.

Generalnie na 5Dmk2 kadrować z 17 TS-E jest z czego - obiektyw generalnie jest ostry po całości - więc wyciąć pole obrazowania 24mm też się da.

Swoją drogą muszę poeksperymetować z jakimś zastępstwem osłony przeciwsłonecznej do 17 TS-E - wytnę coś z "tyłówki" do bindowania kartek - może starczy.

Pozdr,
    Koala

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

A próbowałeś pracy ts-e 17/4 z ext. 1.4 ? może wystarczu do Twoich zastosowań ?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Próbowałem z Kenkowym 2x o ile to Kenko 2x na 80-200/2.8L w miarę się sprawdza, to na szerokich kątach masakra - lepszy obraz jest z wykropowania fragmentu, zamierzałem popróbować z Canonowymi extenderami, dawno temu to Kenko kupiłem bo Canonowe extendery do 80-200 nie pasują niestety.

...oczywiście podatnosci na flary to nie zredukuje...

Pozdr,
    Koala

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów